Zwarte wat? Zwarte vrijdag!

  Wist je dat...
 
  reageer als eerste...

Vandaag is het een zwarte dag: Black Friday. Het is de dag nadat in Amerika massaal Thanksgiving gevierd is.

Thanksgiving Day

Tijdens dit typische familiefeest wordt dank gezegd voor de oogst en allerlei andere goede dingen. De meeste werknemers krijgen op Thanksgiving en de vrijdag erop vrij. Veel Amerikanen leggen dan grote afstanden af om met hun familie een lang weekend samen te kunnen zijn.

Een traditie van de nieuwe wereld

Volgens de overlevering werd de eerste Thanksgiving gevierd in 1621 door de Pilgrim Fathers. Zij hadden dat jaar een barre tocht op het schip de Mayflower gemaakt om hun eerste nederzetting te kunnen stichten: Plymouth in Massachusetts. Vervolgens mislukte de oogst. Maar na een prachtig najaar (Indian summer) en hulp van de lokale bevolking, kon er in november alsnog geoogst worden.

Wist je dat dit feest ook Nederlandse ‘roots’ heeft?

In Leiden wordt sinds 1609 het Leidens ontzet traditioneel gevierd met een dankdienst in de Pieterskerk en een speciale maaltijd (hutspot). Tijdens de dienst wordt “Wilt heden nu treden” gezongen. Dit lied werd in 1598 geschreven door Adriaen Valerius ter gelegenheid van de overwinning op de Spaanse troepen in de Slag bij Turnhout tijdens de 80-jarige oorlog.

Thanksgiving: Wilt heden nu treden - We gather together

De Amerikanen zingen tijdens Thanksgiving de vertaling hiervan: “We gather together”. Bij de viering staan het danken en de maaltijd (kalkoen, geen hutspot) centraal.

Waarom de deze vrijdag een zwarte dag?

Zwarte vrijdag is de start van het Kerstseizoen in Amerika waarbij alles draait om het inkopen van de kerstkadootjes. Om mensen naar de winkels te lokken, stunten veel winkeliers met fantastische aanbiedingen. Er zijn zelfs zaken die al om 3 uur ‘s ochtends open gaan. Gekker nog: mensen staan dan al enkele uren in de rij om schaarse koopjes te bemachtigen!

Je zou kunnen bedenken dat het op zwarte vrijdag zo druk is, dat je er somber van zou worden. Overal files en lange rijen voor de kassa? Ik moet er persoonlijk niet aan denken!

Maar dat is niet de reden voor dit zwart. Dit zwart heeft namelijk te maken met winkeliers die uit het rood komen. Als je vroeger een negatief saldo had, werd dit met rode inkt in de boeken geschreven. Wij kennen nog altijd de term ‘rood staan’. Positief saldo schreef men met zwarte inkt.

Dankzij alle koopjesjagers worden vandaag enorme omzetten gemaakt en dat is natuurlijk weer goed voor het banksaldo van der verkopers!

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?