Wie viert er nou geen Sinterklaas?!

  Wist je dat...
 
  reageer als eerste...

Je staat er van te kijken misschien, maar in het Friese plaatsje Grouw vieren ze collectief dus geen Sinterklaas. In plaats daarvan vieren ze Sint Pieter. Dat vieren ze wel wat eerder in het jaar, namelijk op 21 februari.

Sint Pieter lijkt trouwens wel heel veel op Sinterklaas. Beide heiligen komen per boot aan.  Ze worden geholpen door zwarte knechten – Sint Pieter heeft er echter maar één: Hansje Pik. Sinterklaas rijdt op een witte schimmel en draagt een rode mantel. Sint Pieter rijdt op een zwart paard en draagt een witte mantel. Op het kleurverschil na toch weer heel erg hetzelfde…

De overlevering wil dat het Sint Pieterfeest er ruig aan toe ging. Hier kwam in 1908 een einde aan, toen mejuffrouw De Roos het volgende verhaal verzon:

Sint Pieter was vroeger de hulp van Sint Nicolaas. Zij kregen echter ruzie toen Sinterklaas direct door naar Leeuwarden wilde, terwijl Sint Pieter eerst de plaats waar zijn kerk stond (Grouw) wilde bezoeken. Sinterklaas nam de cadeaus mee en Sint Pieter moest terug om cadeaus voor de inwoners van Grouw te halen.

Kennelijk deed Sint Pieter hier best lang over, want Grouw viert Sinterklaas ruim 2,5 maand later. Moest Sint Pieter dan terug naar Spanje? Ik weet het niet. Als jij het wel weet, vertel het ons dan!

Be the first to write a comment.

Your feedback