Wie viert er nou geen Sinterklaas?!

  Wist je dat...
  ,
  reageer als eerste...

Sint Piter op zijn Friese paard - foto van Erna Schuiteman

Sint Piter op zijn Friese paard – Foto: Erna Schuiteman [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Je staat er van te kijken misschien, maar in het Friese plaatsje Grouw vieren ze collectief dus geen Sinterklaas. In plaats daarvan vieren ze Sint Piter. Dat vieren ze wel wat eerder in het jaar, namelijk op 21 februari.

Sint Piter lijkt trouwens wel heel veel op Sinterklaas. Beide heiligen komen per boot aan.  Ze worden geholpen door zwarte knechten – Sint Piter heeft er echter maar één: Hansje Pik. Sinterklaas rijdt op een witte schimmel en draagt een rode mantel. Sint Piter rijdt op een zwart paard en draagt een witte mantel. Op het kleurverschil na toch weer heel erg hetzelfde…

De overlevering wil dat het Sint Piterfeest er ruig aan toe ging. In de 19e eeuw was hij een man met kettingen om de voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Zo ging hij van deur tot deur waarbij de kinderen steeds wat snoep van zijn jas mochten pakken. Hier kwam in 1908 een einde aan, toen juffrouw De Roos het volgende verhaal verzon:

Sint Piter was vroeger de hulp van Sint Nicolaas. Zij kregen echter ruzie toen Sinterklaas direct door naar Leeuwarden wilde, terwijl Sint Piter eerst de plaats waar zijn kerk stond (Grouw) wilde bezoeken. Sinterklaas nam de cadeaus mee en Sint Piter moest terug om cadeaus voor de inwoners van Grouw te halen.

Kennelijk deed hij hier best lang over, want Grouw viert Sinterklaas ruim 2,5 maand later. Woont Sint Piter ook in Spanje? Ik weet het niet. Als jij het wel weet, vertel het ons dan!

Bron: Sinterklaas Lexicon (#afflink)
Ook interessant: Sint Piter op wikipedia

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?