Weet wat je strooit!

  Wist je dat...
  ,
  reageer als eerste...

Met Sinterklaas eten we ineens heel ander snoepgoed dan de rest van het jaar. Maar wist je wat de reden hiervoor is? Het heeft te maken met de symboliek van dit Sinterklaas lekkers…

  • Speculaaspoppen: ook wel ‘vrijers’ genoemd. Wanneer je een speculaaspop krijgt, dan heb je een aanbidder. Vroeger waren de speculaaspoppen afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

  • Pepernoten: een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig (helaas) met suikergoed.

  • Marsepeinen varken: het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

  • Suikergoed: net als de Vrijer een teken van een aanbidder. Vroeger had suikergoed dan ook vooral de vorm van een hart.

  • Chocolademunten: symbolisch voor de bruidsschat. Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ‘s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

  • Chocoladeletters: een symbool voor geluk. Germaanse kinderen kregen een runenteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Deze traditie wordt vaak gezien als voorloper van de chocoladeletter. Chocolade letters werden ergens in de 19e eeuw geïntroduceerd. Tot die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket.

Strooien, wat je bij voorkeur ongezien moet doen, is een teken van vrijgevigheid en bescheidenheid.

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?