Weet wat je strooit!

  Wist je dat...
  ,
  reageer als eerste...

Symboliek van Sinterklaas snoepgoed

03 St. Nikolaas op Strooiavond Met Sinterklaas strooien de Pieten kwistig strooigoed in het rond. Deze traditie dateert waarschijnlijk uit de tijd van Schenkman, van wie je hiernaast de illustratie ‘St. Nikolaas op strooiavond’ ziet. Op zich was het al eeuwen gebruikelijk om met Sinterklaas snoepgoed uit te delen. Maar pas nadat Schenkman’s boekje verscheen, kwamen intochten in zwang en werd een huisbezoek van de Sint gebruikelijk. De momenten waarbij met klein snoepgoed gestrooid werd!

Sinterklaas strooigoed is een heel ander soort snoepgoed dan we de rest van het jaar eten. Ook in de schoen verschijnen lekkernijen die alleen in de Sinterklaasperiode te krijgen zijn. Maar weet je wat de reden hiervoor is?

Het heeft alles te maken met de symboliek van dit Sinterklaas lekkers…

Speculaaspoppen

Speculaaspoppen worden ook wel ‘vrijers’ genoemd. Wanneer je een speculaaspop krijgt, dan heb je een aanbidder. Vroeger waren de speculaaspoppen afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

Dit is een lekkernij met een bijzonder verhaal
Want in vroeger tijden was het heel normaal
Dat een jongen dit met een meisje ging delen
In de hoop haar hart te kunnen stelen

Hij versierde het met noten en glazuur
Daardoor leek het extra duur
Als ze toehapte had hij wat te vieren
Want dan had het meisje zich – letterlijk – laten versieren!

Gedicht met toestemming overgenomen van SinterklaasGedichten.com

Pepernoten

Pepernoten zijn een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig (helaas) met suikergoed.

Marsepeinen varken

Het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

Suikergoed

Suikergoed is, net als de Vrijer, een teken van een aanbidder. Vroeger had suikergoed dan ook vooral de vorm van een hart. Tegenwoordig zie je vaker borstplaat muntjes.

Chocolademunten

Chocolademunten zijn symbolisch voor de bruidsschat. Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ‘s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

Chocoladeletters

De chocoladeletter is een symbool voor geluk. Germaanse kinderen kregen een runenteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Deze traditie wordt vaak gezien als voorloper van de chocoladeletter. Chocolade letters werden ergens in de 19e eeuw geïntroduceerd. Voor die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket.

Strooigoed in de huidige tijd

Strooien, wat je bij voorkeur ongezien moet doen, is een teken van vrijgevigheid en bescheidenheid. In het strooigoed wat in de supermarkten verkrijgbaar is, zit over het algemeen een mix van pepernoten, kruidnoten, chocolademunten, peperbollen, hartjes en schuimpjes.

Er wordt tegenwoordig alleen nog tijdens een huisbezoek gestrooid. (Ouders, zorg dat de vloer schoon is voor Sint en Piet op bezoek komen!) De lol hem in snel strooien wanneer niemand oplet, zodat de kinderen op handen en voeten op snoepgoedjacht door de kamer gaan.

Pieten strooien niet langer tijdens de intocht, omdat dit eigenlijk onhygiënisch is. Daar krijgen de kinderen het strooigoed nu rechtstreek van de Pieten in hun handen.

Strooigoed afbeelding uit het Sinterklaas Surprisespel: kruidnoten, pepernoten, suikergoed

Spelletjes met Sinterklaas snoepgoed

In het Sinterklaas Surprisespel zitten diverse spelletjes met strooigoed en ander lekkers. Heel populair is het spelletje Snoepgoed Estafette, waarbij je in teams probeert zo snel mogelijk een laars te vullen. Klinkt niet zo moeilijk. Maar wat als ik je vertel dat je hier je handen niet bij mag gebruiken…

Andere populaire spelletjes zijn Pepernoten Acrobatiek en Pip! Bij de eerste haal je allemaal acrobatische toeren uit met een zakje pepernoten op je hoofd. Het tweede is een spel waarbij je zoveel mogelijk kruidnootjes verzamelt zonder ‘de pip’ aan te raken – alleen heb je geen idee welke dat is; de anderen weten dit wel en brullen heel hard “Pip!” als je die aanraakt.

Klik hier om het Sinterklaas Surprisespel te bestellen…


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?