Sinterklaas Kapoentje

  Wist je dat...
 
  reageer als eerste...

Kapoentje is een woord dat voornamelijk bekend is door het lied Sinterklaas kapoentje dat met Sinterklaas wordt gezongen. Het woord kapoentje is een afgeleide van het woord kampoen en heeft meerdere betekenissen. Deze betekenissen hebben voornamelijk een negatieve lading zoals: gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk en bandiet. (Bron: www.encie.nl)

Waarom zingen wij dan over Sinterklaas Kapoentje?!

Ik kan er natuurlijk alleen maar naar raden, maar waarschijnlijk waren de kinderen in de 19e eeuw echt niet zoveel braver dan de kinderen van nu. Denk maar eens aan liedjes als:

  • Zwarte Piet ging uit fietsen (nog heel erg braaf);
  • Sinterklaas, wat staat die tabberd toch belabberd (minder braaf);
  • Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot (wordt randje…);
  • Ik ben een zwarte P, en heb een witte L, en als je die niet lust, je moeder lust hem wel (afhankelijk van of je doordenkt of niet, helemaal niet braaf!)

Najib Anhali laat Sinterklaas zelfs knock-out slaan door zijn vader!

Sinterklaas is een bisschop en bisschoppen leven celibatair. Weliswaar niet gecastreerd, maar het eindresultaat is hetzelfde: geen vrouwtjes voor de haan en ook geen vrouwen voor de Sint. Daar heeft vast een of ander bijdehand jongetjes (of meisje!) een leuk liedje op verzonnen en dat liedje zingen wij dus nu massaal bij het schoentje zetten…

Klaes Kapoen is overigens een schurk die maar niet wil deugen: hij valt uit de wieg, krijgt een pak slaag en wordt uit school gejaagd. Dan gaat hij in de leer bij een bakker en een kleermaker, maar dat wordt niets. Hij wordt soldaat, deserteert en wordt opgesloten. Hij ontsnapt en sluit zich aan bij een bende, wordt gevangen, ontvlucht weer, vermoordt een koopman, lijdt schipbreuk en eindigt tenslotte onder de guillotine. In de 19e eeuw was hij veelvuldig hoofdfiguur in spotprenten. (Bron: www.geheugenvannederland.nl)

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?