Sint-Nicolaaslicht: de sterren in zee

  Wist je dat...
 
  reageer als eerste...

Heb je wel eens meegemaakt dat de golven licht geven? Rollende schuimkoppen en je eigen voetsporen lichten magisch op in het natte zand. Het kan gebeuren op een warme zomeravond aan het strand. Als je op dat moment over een duikbril zou beschikken en je hoofd onder de golven houdt, dan zie je ineens allemaal sterren in zee!

De veroorzaker van dit moois is de ‘zeevonk’, een kleine alg die officieel de ‘Noctiluca scintillans’ genoemd wordt, wat ‘flitsend nachtlichtje’ betekent. Hij ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje, met een staartje aan de achterkant. De diameter van de alg is zo’n 0,5 tot 1 millimeter, en dat is uitzonderlijk groot voor een alg. Als je hem in beweging brengt, geeft hij een lichtflits. Het licht wordt geproduceerd tijdens een chemisch proces dat ook wel bioluminiscentie genoemd.

Dit licht is waarschijnlijk bedoeld om roofdieren als garnalen af te schrikken. Andere dieren maken handig gebruik van deze sterren in zee. Zo is bekend dat zeeleeuwen en andere nachtelijke roofdieren het licht van de zeevonk gebruiken om op vissen te jagen.

Ook boten die door het water varen, brengen de zeevonk in beweging. De golven die zo veroorzaakt worden lichten rondom de schepen op. Volgens de Sinterklaas Lexicon wordt dit licht Sint Nicolaaslicht genoemd. En dat is niet zo verwonderlijk, aangezien Sint Nicolaas ook beschermheer van de zeelieden is…

Bronnen:
Sinterklaas Lexicon
Kennisnet artikel ‘Sterren in de zee’

(In Corsica is overigens een vuurtoren die Sint-Nicolas Licht heet.)

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?