Hoe Sinterklaas een broer kreeg

  Wist je dat...
  ,
  reageer als eerste...

Sint Piter op zijn Friese paard - foto van Erna Schuiteman

Sint Piter met zijn witte mantel op zijn zwarte Friese paard (Foto: Erna Schuiteman)

In het Friese Grouw vereert men al enkele eeuwen Sint Piter (Sint Pieter op z’n Hollands). Deze beschermheilige van vissers en schippers liep op 21 februari door het stadje met een jas vol snoepgoed. “Wie zoet was, mocht lekkers” en als je stout was kreeg je met veel gebrul een bestraffende preek. Het was een ruig feest met veel overlast.

Juf Riek Jansen vond in 1903 dat de boel wat getemperd moest worden en verklaarde Sint Piter tot broer van Sint Nicolaas. Omdat de Sint best wel hulp kon gebruiken, was Sint Piter een keer met hem meegegaan. Bij Grouw kregen de heiligen echter een fikse ruzie. Sint Piter wilde graag de kerk hier bezoeken, die naar hem was vernoemd. Sint Nicolaas had echter haast en stond erop direct door te reizen naar Leeuwarden. Met alle geschenken…

Sint Piter wilde de bewoners van Grouw niet zonder kadootjes laten zitten. Dus ging hij terug om nieuwe te halen. Het duurde echter wel helemaal tot in februari voor hij met een volgeladen boot en zijn zwarte knecht Hansje Pik (tegenwoordig Swarte Pyt) het stadje weer binnen kwam zeilen.

Uiteraard viert Grouw sinds dit voorval pakjesavond op 21 februari, de dag dat ze Sint Piter uitzwaaien (hij arriveert namelijk op de 15e). Als iedereen thuiskomt van het zwaaien, vinden ze daar een zak kadootjes die Swarte Pyt heeft achtergelaten.

Bron: Sinterklaas Lexicon

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?