De vrouw van Sinterklaas

  Wist je dat...
  ,
  reageer als eerste...

Wist je dat Sinterklaas in Friesland en in Venray een vrouw heeft? In Friesland heet ze Sintele-Zij. In Venray heet ze Sinte-Barbara of Sinte-Berb en ze heeft zelfs haar eigen feestdag, namelijk 4 december! In de rest van Limburg denkt men dat ze de huishoudster van de Sint is. Wie het bij het rechte eind heeft, laat ik liever in het midden…

De relatie tussen Sinterklaas en vrouwen dateert uit de tijd toen we nog als puur Germaans volkje leefden met de geloofsovertuigingen van toen. De geest van Moeder Aarde kwam in de winter door de rookkanalen de hutten binnen om daar goede gaven te schenken. Of ze heette Vrouw Holle of Holda, Perchta of Bertha, Dame Abonde en Befana.

Toen deze streken gechristend werden, kregen deze vrouwen een slechte naam. In 1450 is er een preek gehouden waarin gezegd werd dat Vrouw Holda de moeder van de duivel is. Van zo’n vrouw kun je moeilijk geschenken aannemen, moet men toen gedacht hebben. Sint Nicolaas heeft toen hun taken overgenomen: nachtelijke bezoeken en geschenken brengen.

Bron: Sinterklaas Lexicon


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?