Amsterdam: de oudste Sinterklaastradities

  Wist je dat...
  , , ,
  reageer als eerste...

Sinterklaas en Amsterdam hebben al enkele eeuwen een innige relatie met elkaar. De eerste Sinterklaasfeesten waarvan we weten dat ze hebben plaatsgevonden, werden al in de 15e eeuw gehouden. Op kermisachtige sinterklaasmarkten werd ‘Sinter Claescoeck’, amandelbrood, marsepein en vergulde koek verkocht. Langs de huizen verkocht men ‘slickerdemickjes’ oftwel snoepgoed. Ook vond je er veel santenkramen, kramen waar beelden van heiligen (santen) werden verkocht.

‘s Avonds liepen de kleine kinderen met Nicolaasvaantjes in optocht door de stad. Als ze thuiskwamen, mochten ze hun schoentje zetten. Eenmaal in bed was het de beurt aan de oudere jongens. Dezen maakten hun gezicht zwart en gingen de huizen langs, waarbij ze aan de deuren rammelden en schreeuwend vroegen of er nog stoute kinderen waren. Ze noemden zichzelf Zwarte Klazen, de voorlopers dus eigenlijk van de huidige Zwarte Pieten.

Na de Beeldenstorm, toen het katholieke geloof in de verdrukking kwam, zijn er vele pogingen geweest vanuit de protestantse en hervormde kerken om het sinterklaasfeest aan banden te leggen. Eerst werd de markt verboden, maar daar kwam opstand van. Toen volgden donderpreken van predikanten, met als gevolg dat bij hen ‘s nachts de ramen werden ingegooid. Zelfs het schoentje zetten werd ooit officieel verboden… Het heeft gelukkig allemaal niet geholpen!

In 1927 kwamen Sint en Piet voor het eerst per boot in Amsterdam aan. Dit was een privé-feestje met veel bekijks. In 1934 begon het Initiatief Comité Amsterdam (ICA) met het organiseren van de intocht van Sinterklaas voor de hele bevolking. Amsterdam was de eerste stad waar hij officieel met de stoomboot arriveerde.

Tot 1964 was de intocht in Amsterdam ook bedoeld voor de rest van ons land. Toen gaven andere steden te kennen dat zij ook wel eens de Sint officieel wilden ontvangen, en sindsdien is ieder jaar een andere plaats aan de beurt. Hiervan wordt verslag gedaan op de televisie en deze intocht geldt nu als de officiële aankomst van Sint Nicolaas.

Bron: Sinterklaas Lexicon

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?