Kleintje Kerstspel (digitaal)

21 Activiteiten voor een hartverwarmende Kerst

Aantal spellen:
21 kerstkaarten met korte spelletjes en opdrachten.
Extra downloads:
Diverse knip- en werkbladen voor bij 7 van de spelletjes.
Bonus downloads:
3 leuke knutselplaten en een adventkalender.
Bedacht door:
Patricia Ritsema van Eck
Illustraties van:
Lenlis
Uitgave van:
Zonder Streepje

€9,00

Sneeuwballen Race of Sneeuwpoppen Pret? Vossenstreken, Knuffelkonijntjes, Vogeltjeskoor... Welk dier ben je eigenlijk? Koude Kerst met Warme Wantjes? Klingelen met Klokjes of een potje Zakdraaien... Zomaar een greep uit de 21 kerstspelkaarten met vrolijke en tegelijkertijd hartverwarmende Kerst party games. Hang deze kaarten in je kerstboom en je hoeft je een hele vakantie lang niet te vervelen!

Kleintje Kerst is het digitale zusje van Kerst met Ballen (uitverkocht). Ze delen de website www.kerstmetballenspel.nl. Daar is alleen geen webshop geïnstalleerd, dus vandaar dat bestellen via deze website gaat.

Licht, liefde en heel veel lachen

Kerst is een feest van licht, liefde en vrede op aarde.

Dit vieren we door samenzijn, elkaar verwennen met cadeautjes en door met elkaar te genieten van inspirerend eten, muziek, verhalen en dergelijke. We doen hiervoor net even iets extra’s zodat iedereen zich echt thuis voelt – in zichzelf en bij elkaar. We versieren ons huis, branden kaarsjes, dekken de tafel extra feestelijk. En daarbij willen we ook dat er veel gelachen kan worden.

Kleintjes Kerstspel is een familiespel wat al deze elementen in zich heeft.

Op 21 kerstspelkaarten staan hele verschillende korte party games. Je ‘speelt’ met thema’s als dankbaarheid, liefde, wensen vervullen, complimenten geven. Hartverwarmend dus. Maar je hebt ook ontzettend veel lol met elkaar want een heleboel spelletjes zorgen voor allerlei hilarische situaties: lekker actief, veel lachen, gekke grappen en dergelijke. Puur voor je plezier dus!

Het maakt niet uit hoe je Kerst viert – deze activiteiten weef je moeiteloos door de kerstdagen heen. Voor, tijdens of na het kerstdiner – met of zonder cadeautjes onder de boom. Of helemaal niet tijdens Kerst maar op oudejaarsavond? Het kan allemaal!

Kerstspel met cadeautjes

Wanneer je het kerstspel gebruikt bij het uitdelen van de cadeautjes, dan is er slechts één regel waar iedereen zich aan moet houden:

Vóór je je cadeautje mag uitpakken, speel je eerst met z’n allen een spel!

Jonge kinderen verliezen hun fixatie op de pakjes. Dat scheelt een hoop gezeur en gegraai. Ze willen nu vooral met elkaar de spellen spelen. En dat maakt het kerstfeest voor iedereen een stuk relaxter!

Ook geschikt voor oudejaarsavond

Maar je kunt dit spel ook prima inzetten zonder cadeautjes. En het hoeft ook niet persé tijdens de kerstdagen. Oudejaarsavond is ook een dag waarop een party game een geweldige invulling van de avond geeft. Of gebruik het voor een kinderfeestje als je kind in de decembermaand jarig is.

Voorbereiden is super simpel: print de kerstspelkaarten en bevestig ze met een lintje aan de cadeautjes onder de boom. Wat je eventueel extra bij de spelletjes nodig hebt, heb je bijna allemaal al in huis (vuilniszakken, pen, papier). Verzameld dat in een mand en zet deze bij de boom.

Echt: meer hoef je niet te doen!

Of je nu wel of niet Kleintjes Kerstspel gaat aanschaffen, ik wens je hele fijne feestdagen en een goed nieuw jaar!

Patricia Ritsema van Eck

Wat krijg je bij het Kleintje Kerstspel?

Kleintje Kerstspel - 15 spelkaarten Kleintje Kerstspel

Kleintje Kerstspel bestaat uit 15 spelkaarten in de vorm van cadeaukaartjes (formaat 9x9cm). Deze digitale versie van het Kerstspel kent 6 basisopdrachten en 9 uitgebreidere spellen. De basisopdrachten zijn kort en kunnen eindeloos herhaald worden. De overige opdrachten vergen wat meer tijd en bij sommige heb je extra spullen nodig zoals pennen bijvoorbeeld of vuilniszakken. Het meeste zul je al in huis hebben.

Dubbelzijdig uitprinten, uitknippen en dubbelvouwen. De spelregels van ieder spelletje staan in de binnenkant van de kaart beschreven. Links binnen staat of je er nog extra spullen bij nodig hebt.

Kerstspel Extra - Spelkaarten waar een download bij hoort Kerstspel Extra: 6 extra spelkaarten

Bij deze spellen heb je een extra download nodig. Deze staan hieronder allemaal. Ook voor deze spelkaarten geldt: dubbelzijdig uitprinten, uitknippen en dubbelvouwen. De spelregels van ieder spelletje staan in de binnenkant van de kaart beschreven. Links binnen staat welke download er bij dit spel hoort en of je er nog iets extra’s bij nodig hebt.

Kerst Alfabet - de spelkaart Extra download bij het spel Kerst Alfabet

Wat zijn de kenmerken van Kerst? Vul het alfabetblad in (extra pdf) en probeer voor iedere letter een uniek Kerstwoord te vinden.

Kerstbanket - de spelkaart Extra download bij het spel Kerstbanket Quiz

De Kerstbanket Quiz test je kennis van de kerst eetgewoontes in andere landen. De Kerstbanket Quiz bestaat uit 20 multiple-choice vragen over allerlei gekke eetgewoontes uit verschillende landen waar men Kerst viert. In de extra download met Quizkaartjes staan 20 vragen waarbij de goede antwoorden zijn onderstreept. Wijs een spelleider aan die de vragen en antwoorden voorleest.

Kerstwensen Knobbel - de spelkaart Extra download bij het spel Kerstwensen Knobbel

Kerst wordt over de hele wereld gevierd. In vele landen en in vele talen. En iedereen wenst elkaar in al die landen en al die talen ook graag een vrolijk kerstfeest! Heb jij een talenknobbel voor deze kerstwensen? In de extra download staan kerstwensen in 20 talen. De wens staat op de voorkant van het kaartje en de taal op de achterkant. In totaal zijn er 20 wensen/talen kaartjes.

Zodra iedereen een beetje bekend is met alle wensen en talen, kun je het ook omdraaien. Trek een taal en vertel welke kerstwens hierbij hoort.

Kerstwensen Memory Extra download: Kerstwensen Memory

Alternatief voor Kerstwensen Knobbel: Kerstwensen Memory. Zoek de juiste taal bij de juiste wens. Rechts onderin ieder kaartje staan nummers. Het nummer van de wens moet hetzelfde zijn als het nummer van de taal. De pdf’s verschillen van elkaar! Bij het memory spel staan de talen op aparte kaartjes. In totaal zijn er 20 wensenkaartjes en 20 talenkaartjes.

Kusjeskaarten Extra download bij de opdrachtkaart Kusjeskaarten

Kerst vier je graag smen met mensen van wie je houdt. Maar niet iedereen zal bij jullie kunnen zijn. Wie missen jullie deze Kerst? Om in gedachten toch even samen te zijn, maak je een kusjeskaart.

In deze download 2 soorten kusjeskaarten: dubbele en enkele kaarten. De dubbele kaarten kun je overal neerzetten; de enkele kaarten kun je in een kaarthouder plaatsen, op een prikbord prikken of in de kerstboom hangen.

Dierenkaartjes bij het spel Welk dier ben ik? Extra download bij het spel Welk dier ben ik?

Iedereen krijgt een kaartje op de rug met hierop de afbeelding van een dier. Je weet zelf dus niet welk dier je bent! Je mag de anderen vragen stellen om erachter te komen wat je bent. Maar let op: je mag de vragen alleen met ja of nee beantwoorden…

In de bijbehorende download vind je 20 dierenafbeeldingen om hierbij te gebruiken. Enkelzijdig printen en met plakband of schilderstape op de ruggen bevestigen.

Wichtelen Extra download bij het spel Wichtelen

Wichtelen is een Scandinavische traditie waarbij alles draait om geheimzinnige, anonieme verwennerijen. Met behulp van Wichtelkaartjes kun je lootjes trekken. De verwent de persoon die je getrokken hebt de hele kerstperiode met lieve kleine verrassingen. Je kunt ook Wichtels doorgeven.

Meer uitleg over het fenomeen Wichtelen en de bijbehorende wichtelkaartjes vind je in de pdf. Wichtelkaartjes enkelzijdig printen op stevig papier. Als je ze wilt kunnen doorgeven, dan verduurzaam je deze kaartjes door ze te lamineren.

Vouwdoosje: de zak van de Kerstman BONUS: Zakdoosje voor in de Kerstboom

Bouwplaat van een ‘zak van de Kerstman’ die je in de boom kunt hangen. Bij sommige opdrachten horen kleine speelkaartjes (zie downloads hierboven). Deze zak kun je dan gebruiken om de kaartjes in te doen en op die manier deze spellen in z’n geheel in de boom hangen. Je kunt ze ook gebruiken voor kleine tractatie en vullen met ietslekkers.

Klik hier voor instructies hoe je deze doosjes moet vouwen…

Scandinavische Kerstharten BONUS: Scandinavische Wensharten

In de Scandinavische landen maken families van oudsher papieren of vilten harten voor in de boom door dubbelgevouwen stroken in elkaar te vlechten. Het is heel eenvoudig om te doen met een verrassend resultaat. De harten vormen stevige zakjes die je kunt vullen met kleine cadeautjes of snoepgoed. Ook te gebruiken voor de kleine spelkaartjes uit de downloads.

Kerst enveloppen BONUS: Kerstspel Enveloppen

Kerst enveloppen zijn handige dingen. Behalve dat je er brieven en kaarten mee kunt versturen, kun je ze ook gebruiken om hele platte kerstcadeautjes in te geven. Zoals een mooi gedicht, een geweldig lekker recept, een memorabele foto, kaartjes voor een optreden enz. Je kunt ze ook gebruiken voor de kleine spelkaartjes uit de downloads.

Advent Aftelkalender BONUS: Advent Aftelkalender

Hoeveel nachtjes nog tot het kerstmis is? Deze vraag krijg je als ouder keer op keer te horen. Het duurt dan ook nog zo ontzettend lang! Op deze advent aftelkalender kan je kind zelf bijhouden hoeveel nachtjes het nog slapen is. Dat geeft rust in het hoofd!

Of je nu wel of niet Kerst met Ballen gaat aanschaffen, ik wens je hele fijne feestdagen en een goed nieuw jaar!

Patricia Ritsema van Eck


Kleintje Kerstspel (digitaal)

Aantal spellen:
21 kerstkaarten met korte spelletjes en opdrachten.
Extra downloads:
Diverse knip- en werkbladen voor bij 7 van de spelletjes.
Bonus downloads:
3 leuke knutselplaten en een adventkalender.
Bedacht door:
Patricia Ritsema van Eck
Illustraties van:
Lenlis
Uitgave van:
Zonder Streepje

€9,00

DIT IS EEN 100% DIGITAAL PRODUCT! Na ontvangst van je betaling heb je direct toegang tot alle downloads via de downloadpagina op deze site. Er gaat dus niets op de post.

Veelgestelde Vragen

Kerst met Ballen & Kleintje Kerst

Lijkt dit spel op het Kerst dobbelspel?

NEE! Je kunt het totaal niet daarmee vergelijken.

Bij het dobbelspel (en alle varianten hierop) worden cadeautjes afgepakt en doorgeschoven. Bij Kerst met Ballen bepaal je vooraf wie welk cadeautje krijgt. Er wordt niet mee geschoven. De enige link tussen de spelletjes en het cadeautje: je mag deze pas uitpakken als je met z’n allen het spelletje gespeeld hebt.

Bij dit kerstspel ligt de focus namelijk op gezellig samenzijn en spelletjes spelen. Bij de andere spellen ligt de focus juist op cadeautjes. Ze worden zelfs afgepakt en doorgegeven. Leuk met
volwassenen, maar voor kinderen is de lol er op die manier snel af!

Voor welke leeftijd is het Kerstspel bedoeld?

Het Kerstspel is in eerste instantie ontwikkeld voor groepen en families waarbij er kinderen zijn in de leeftijd van 3 tot 12 jaar oud. De spellen zijn geschikt voor alle type mensen van alle leeftijden en daarom ook leuk voor de ouders, grote broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes enz.

Met hoeveel personen kun je het Kerstspel spelen?

Dit spel kan zowel met kleine als grote families gedaan worden. Richtlijn: minimaal 4, maximaal 20 personen. Een paar spellen zijn minder geschikt voor grote families, een paar andere zijn minder geschikt voor een kleine familie. Bij het lezen van de spelinstructies wordt vanzelf duidelijk welke spellen in jullie situatie het meest geschikt is.

Het is in principe mogelijk om het Kerstspel ook met echt grote groepen te gebruiken. Dit vergt enkele aanpassingen. Zodra ik een bericht met specifieke instructies hierover geschreven heb, zal ik hier de link posten. Tot die tijd kun je wellicht wat met de tips voor het Sinterklaas Surprisespel met grote groepen.

Hoeveel cadeautjes zijn bij dit Kerstspel per persoon nodig?

Dat mag je helemaal zelf weten! Sterker nog: het Kerstspel is ook leuk zonder cadeautjes. Je kunt het dus ook prima inzetten voor een gezellige oudejaarsavond.

Kerstspel met cadeautjes:

Na ieder spel wordt er door 1 persoon een cadeautje uitgepakt. Hou er rekening mee dat het spel langer duurt als er meer cadeautjes zijn en er dus meer spelletjes gespeeld worden. De ervaring heeft geleerd dat 15 spellen echt voldoende zijn voor een geslaagde middag of avond.

Richtlijnen 4 tot 8 personen:

  • Groep van 4 personen: maximaal 4 cadeautjes p.p.
  • Groep van 5-6 personen: maximaal 3 cadeautjes p.p.
  • Groep van 7-8 personen: maximaal 2 cadeautjes p.p.

Bij 9 personen of meer is 1 cadeautje per persoon voldoende.

Kerstspel inkorten bij (te) veel cadeautjes:
Pas in dat geval de regel aan. In plaats van één persoon laat je iedereen een cadeautje uitpakken nadat er een spelletje gespeeld is.

Kan het Kerstspel alleen met Kerst gespeeld worden?

Nee hoor, je kunt het de hele Kerstperiode gebruiken bij Kerstfeestjes. Ook voor oudejaarsavond is het erg geschikt.

Het soort spellen is erg divers. Er zitten spellen tussen die echt gericht zijn op sentimenten die van oudsher met Kerst geassocieerd worden: familiegevoel, geborgenheid, waardering tonen, elkaar verwennen, goede daden verrichten en dergelijke. Andere spellen zijn puur voor je plezier: lekker actief, veel lachen, gekke grappen en dergelijke.

Door vooraf te selecteren welke spellen je tijdens je feest wilt gebruiken, kun je vooraf al een groot deel van de sfeer bepalen.

Wanneer worden de downloads geleverd?

Je hebt direct toegang tot de downloads nadat je betaling ontvangen is. Je vindt ze terug op de download pagina in je account. Tijdens je eerste bestelling heb je een emailadres en wachtwoord opgegeven. Hiermee kun je inloggen op je account.