Over het Sinterklaas Surprisespel

Het Sinterklaas Surprisespel

Is het Sinterklaas Surprisespel coronaproof?

Dat hangt een klein beetje van het gezelschap af waarmee je Sinterklaas viert. In huiselijke kring zonder gasten van buitenaf kun je alle spelletjes prima gebruiken. Wanneer je wel gasten ontvangt, dan wil je misschien wat meer voorzorgsmaatregelen treffen. En dat geldt ook voor Sinterklaasvieringen op school of andere plekken waar je met een relatief grote groep binnen activiteiten mag ontplooien. Er zullen een aantal spellen niet gebruikt kunnen worden. De meeste spellen zijn echter – eventueel met wat extra voorzorgsmaatregelen – helemaal coronaproof!

Op deze blogpost vind je een overzicht van alle spellen en in hoeverre ze veilig gespeeld kunnen worden: https://www.sinterklaassurprisespel.nl/pakjesavond-plannen/coronaproof-sinterklaas-vieren-spelletjes-surprisespel/

Lijkt dit spel op het Sinterklaas dobbelsteenspel?

NEE! Je kunt het totaal niet daarmee vergelijken.

Bij dit surprisespel ligt de focus op gezellig samenzijn en spelletjes spelen. Bij het dobbelsteenspel ligt de focus juist op kadootjes. Ze worden zelfs afgepakt en doorgegeven. Leuk met volwassenen, maar voor kinderen is de lol er op die manier snel af!

Voor welke leeftijd is het Surprisespel bedoeld?

Het Sinterklaas Surprisespel is ontwikkeld voor iedereen die Sinterklaas viert met kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud. De spellen zijn geschikt voor alle type mensen van alle leeftijden en daarom ook leuk voor de ouders, grote broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes enz.

Met hoeveel personen kun je het Surprisespel spelen?

Dit spel kan zowel met kleine als grote families gedaan worden. Een paar spellen zijn minder geschikt voor grote families, een paar andere zijn minder geschikt voor een kleine familie. Op iedere spelkaart staat aangegeven of het spel geschikt is voor alle groepen, vooral kleine groepen of juist grote groepen.

Lees hier meer over het Suprisespel met grote groepen…

Heb ik extra stickers nodig bij het Surprisespel?

In de nieuwe standaard editie (ISBN 978-90-808890-5-7) zijn de 5 opdracht stickers vervangen door 5 opdrachtkaarten die elk 4x voorkomen. Bij deze editie heb je dus geen extra stickers nodig.

(Uitzondering: de stickers zijn nog altijd handig wanneer je Sinterklaas viert met een grote groep jonge kinderen. Op school bijvoorbeeld.)

Hoeveel kadootjes zijn bij dit Sinterklaasspel per persoon nodig?

Dat mag je helemaal zelf weten! Na ieder spel wordt er door 1 persoon een kadootjes uitgepakt. Hou er dus rekening mee dat het feest langer duurt als er meer kadootjes zijn en er dus meer spelletjes gespeeld worden. De ervaring heeft geleerd dat 20 spellen echt voldoende zijn voor een geslaagde pakjesavond.

Richtlijnen 3 tot 12 personen:

  • Groep van 3-4 personen: 5 of maximaal 6 kadootjes p.p.
  • Groep van 5-6 personen: 3 of maximaal 4 kadootjes p.p.
  • Groep van 7-8 personen: 2 of maximaal 3 kadootjes p.p.
  • Groep van 9-12 personen: maximaal 2 kadootjes per p.p.

Bij grotere groepen is 1 kadootje per persoon echt voldoende.

Surprisespel inkorten bij (te) veel kadootjes:
Pas in dat geval de regel aan. In plaats van n persoon laat je iedereen een kadootje uitpakken nadat er een spelletje gespeeld is.

Mag ik dan helemaal geen gedichten en surprises meer maken?

Natuurlijk mag je dit wel! Het hoeft alleen niet. Als jij en je gezin dit juist hartstikke leuk vinden, dan kun je al je eigen creaties moeiteloos toevoegen aan dit spel.

Hoe zit het met wel of niet geloven in Sinterklaas?

Het maakt totaal geen verschil of je kinderen juist nog wel of juist niet meer in Sinterklaas geloven. Het is echt geschikt voor alle leeftijden!

Is dit Sinterklaasspel geschikt voor kinderen met ASS?

JA! Het spel biedt een duidelijke structuur en wanneer je alle opdrachten van tevoren met je kind doorneemt, zijn er ook geen verrassingen waardoor het van streek raakt.

Is het surprisespel geschikt voor kinderen met ADHD?

JA! Ook bij kinderen met ADHD is structuur belangrijk om de avond zo gemoedelijk mogelijk te laten verlopen. De spelletjes zijn bovendien kort waardoor er vaart in de avond blijft en niemand zich gaat vervelen.

Is dit spel geschikt voor kinderen met dyslexie?

Geen gedichten hoeven schrijven? Geen gedichten moeten voorlezen? Wat denk je zelf?!