Vragen van website bezoekers


 1. Ik wil graag een bestelling plaatsen voor sinterklaas surprisespel downloads maar krijg steeds de volgende melding:

  “De server heeft een interne fout of onjuiste configuratie aangetroffen en kan uw verzoek niet voltooien. Neem contact op met de serverbeheerder om hen te informeren over het tijdstip waarop deze fout is opgetreden en over de acties die u vlak voor deze fout hebt uitgevoerd. Meer informatie over deze fout is mogelijk beschikbaar in het serverfoutlogboek.”

  Kun je hierbij helpen?

  • Pietje Patricia


   Ik dacht in eerste instantie dat de site er tijdelijk uitlag, maar dat was niet het geval. Misschien ligt het aan je internet browser (bijvoorbeeld een oude versie van Internet Explorer). Misschien ligt het aan een verouderd besturingssysteem (bijv. Windows XP). Ik heb inmiddels verschillende dingen gestest, maar het is nog een raadsel wat er gebeurd is. Sorry!

   Stuur als het weer gebeurt een mailtje over wat je wilt bestellen, dan regelen we het op die manier.


 2. Moet je perse een account aanmaken om te bestellen? Heb alles ingevuld en wil met iDeal betalen maar er gebeurt niets…..


 3. Hallo

  Klopt het dat ik 19 opdrachtkaarten heb en 20 (5×4) dezelfde kleine opdrachtjes?
  Knuffelpietjes, pip!, pietenkoor, schoorsteenpietjes, pietenkunst.

  • Pietje Patricia


   Hallo Karin, ja dat klopt. Ik noem het zelf 19 groepsactiviteiten en 20 korte opdrachten. Van de spelregelkaart: “Korte opdrachten komen elk 4x voor. Bedoeld voor jongste kinderen en iedereen die van herhaling houdt.”

   In de vorige versie van het spel waren dit de ‘opdrachtstickers’. Er waren er 5 en ieder plaatje stond voor een korte opdracht. Jonge kinderen weten snel wat de bedoeling is als ze het plaatje zien. Kunnen lezen is dan niet langer nodig.

   In de nieuwe versie zijn de stickers vervangen door opdrachtkaarten. Je kunt nu kiezen uit twee korte opdrachten, zodat kinderen die om een of andere reden moeite hebben met de ene opdracht dan toch iets kunnen met deze kaart. Zo is de opdracht ‘schoorsteenpietjes’ waarbij je iedereen een veeg over het gezicht mag geven, minder geschikt voor kinderen die liever niet aangeraakt worden of geen ‘viezigheid’ op hun huid kunnen verdragen. Die kunnen als alternatief de ‘bibberpietjes’ opdracht doen: kadootje uitpakken met ovenwanten aan.

   Korte opdrachten worden in principe door 1 persoon uitgevoerd. Maar vaak willen de andere kinderen ook roetvegen uitdelen, hun schoentje met pepernoten vullen, een pietenkunst vertonen etc. Omdat deze kaartjes vaker voorkomen, kunnen zij ook die ‘beurt’ krijgen.

   Hoe meer jonge kinderen meedoen, hoe meer korte opdrachtkaartjes je gebruikt bij het spel. Voor oudere kinderen (en jongeren en volwassenen) breng je variatie aan door meer van de groepsactiviteiten in te zetten.


 4. Wij vieren al jaren Sinterklaas met het Sinterklaas-spel (dobbelen, ruilen, etc.) Dit jaar zijn de kinderen 10, 12 en 14 jaar, twee paar ouders en ook opa en oma doen altijd mee. Zijn de opdrachten geschikt voor iedereen (kinderen, ouders, opa en oma die niet meer goed uit de voeten kan)?

  • Pietje Patricia


   De opdrachten zijn in principe geschikt voor iedereen. Wel heb ik gemerkt dat het ook een beetje aan de instelling van de 12+ deelnemers ligt, of die het leuk vinden. Het spel wordt ook met alleen volwassenen gedaan – sommigen komen niet meer bij van het lachen en andere vinden het maar gedoe dat je zo vaak in actie moet komen. (Zie ook de ervaringsverhalen voor beter beeld van waarom mensen het wel leuk vinden.)

   Er zitten zowel competitieve als coöperatieve spellen in de verzameling. Er zijn actiespellen en spellen waarbij je meer moet denken of voelen. Je zou vooraf met elkaar kunnen kijken welke jullie het meest aanspreken.

   Wat soms lastig kan zijn met kinderen, is dat het bij dit spel niet gaat om wie zoveel mogelijk kadootjes weet te scoren. Als dat het doel was in de vorige jaren, dan zou het kunnen dat ze echt moeten ‘schakelen’ voor ze van dit spel de lol inzien.

   Wat oma betreft: er zijn 14 spellen waar zij sowieso aan mee kan doen. Een aantal actiespellen sowieso niet en verder zijn er nog wat spellen waarvan ik het moeilijk kan inschatten, maar waar waarschijnlijk nog wel wat tussen zit wat lukt. Als oma het niet erg vindt om af en toe toeschouwer te zijn, dan komt het vast wel goed. Een groot deel van de pret zit ook in de capriolen en het gestuntel van de anderen. 😉

   Tot slot: het is absoluut NIET de bedoeling dat jullie alle kaarten uit het doosje gebruiken!!! Mijn vuistregel: 20 spellen/opdrachten is echt voldoende voor een leuke avond.

   Als e.e.a. hiermee nog niet duidelijk is, gewoon doorvragen!

 5. Marianne Slimmen


  Hallo,
  ik ben al een paar jaar op zoek naar een leuk spel voor m’n klas. Groep 6/7/8, 26 kinderen. We hebben de hele dag de tijd. Is het spel voor zo’n grote groep geschikt?

  Groetjes,
  Marianne


 6. Als dit spel inslaat als een bom dit jaar wil ik het spel volgend jaar ik graag spelen. is er ook een downloadversie van de stickers te verkrijgen?

  • Pietje Patricia


   Persoonlijk is het mij nog nooit gelukt om stickers te downloaden. 😉 Bij het spel krijg je wel een downloadversie in de vorm van kaartjes die je op de spellen kunt plakken. Dit dus ter vervanging van de stickers.


 7. Beste Patricia,
  De kinderen zijn dit jaar iets ouder (vanaf 2,5 jaar), dus we gaan jouw spel voor het eerst proberen. Ik heb deze echter vorig jaar aangeschaft. Kan ik nog steeds dezelfde planner etc gebruiken, of heb jij voor ‘leden’ elk jaar een update van alles voor het nieuwe jaar. Zo ja: waar zou ik die kunnen vinden?

  Hartelijke groet,
  Chantal


 8. Goedemiddag,

  Is dit spel ook te spelen met een klas kinderen?
  (Speciaal basisonderwijs, 15 kinderen, groep 7)


 9. Ik ben op zoek naar iets leuks om met onze toneelvereniging te doen en kwam dit spel tegen. Als ik het zo lees, is het voornamelijk voor pakjesavond met kinderen. Hoe kunnen we dit spelen met alleen volwassenen (stuk of 20) en hoe doe je dat dan met cadeautjes kopen?

  • Pietje Patricia


   Beste Anouk,
   Het spel wat ik bedacht heb, is bedoeld voor alle leeftijden. Alleen is het wel zo geschreven dat het goed te begrijpen is door jonge kinderen – jip en janneke taal dus. Wij spelen het hier met pubers en volwassenen (mijn zonen zijn met het spel opgegroeid en die altijd surprisespel opdrachten). Er zijn al een paar keer groepen volwassenen geweest die het gedaan hebben zonder kinderen – o.a. studenten jaarclubs, sportverenigingen en een carnavalsvereniging. Vorig jaar heb ik het spel gespeeld op de Lions Club met 30 mannen, leeftijd 40 tot 80 jaar, en die hebben 2 uur dik plezier gehad waarbij ik binnen 10 minuten niet meer kon merken hoe oud ze nu precies waren. Het hangt een beetje van de instelling van de volwassenen af of ze zich enthousiast op het ‘spelen’ werpen of dat ze het als kinderachtig ervaren – dat zul je beter kunnen beoordelen over jouw toneelvereniging dan ik.

   Cadeautjes zijn optioneel. Je kunt alleen de spellen spelen, dat is geen probleem. Als je cadeautjes erbij wilt, dan is de regel: eerst het spel spelen, daarna het cadeautje uitpakken.
   Wanneer iedereen voor elkaar cadeautjes koopt, dan verzamel je alles aan het begin. Zorg dat iedereen de naam van de ontvanger erop geschreven heeft! Plak vervolgens op alle pakjes een sticker en doe daar een surprisespelkaart in dezelfde kleur bij.

   Overigens is 20 spellen op een avond echt te veel. Met een grote groep doe je meestal ook langer over ieder spel. Ga uit van 4 spellen per uur ongeveer. Afhankelijk van hoe lang jullie bij elkaar zijn, stem je daar de hoeveelheid spellen op af. Ik zou er in jullie geval denk ik voor kiezen om ergens halverwege de Sinterklaas Quiz te spelen en dan iedereen zijn/haar cadeautje te geven na het juiste antwoord of zo.

   Hopelijk kun je hier wat mee. Als je nog meer vragen hebt, laat maar horen!


 10. Maar begrijp ik het goed dat iedereen zijn ” eigen” kadootjes krijgt? Dus niet zoals t andere dobbelspel zomaar n kado?


 11. Wat voor een soort opdrachten zijn het?

  • Pietje Patricia


   Beste Floortje,
   Er zijn twee soorten opdrachten:

   • 5x basisopdrachten
    – liedje zingen
    – kunstje doen
    – pepernotenspelletje spelen
    – iets liefs doen voor elkaar
    – elkaar letterlijk zwart(e piet) maken met schminck, houtskool of gebrande kurk
   • 25 surprisespellen
    24 hiervan staan op aparte spelkaarten en de 25e krijg je bij de downloads. Het zijn allemaal gekke spelletjes om met elkaar te spelen die 5 tot 10 minuten duren. Een voorbeeld: de snoepgoed estafette waarbij je in paren een laars moet vullen met bv. chocosinten en taai-taai popjes. Alleen mag je hierbij je handen niet gebruiken. Dus de taai-taai klem je tussen je knieën en een chocosint vervoer je met z’n tweeën door deze tussen de voorhoofden te klemmen.

   Voor elke opdracht zijn er stickers die dit symbolisch weergeven. Deze stickers plak je op de kadootjes en je mag je kadootje pas uitpakken, nadat je (met z’n allen) de opdracht hebt uitgevoerd. Voor de surprisespellen zijn er speciale surprisestickers – dan weet je dat er ook een kaart bijhoort met speluitleg. Deze kaarten kun je het beste in een blanco envelop doen en hierop de sticker plakken en dan de envelop aan het kadootje plakken. Alles staat wat uitvoeriger uitgelegd in de spelregels die in het bliq zitten.


 12. Vanaf welke kinderleeftijd is dit spel te spelen. Ben enthousiast, maar ons wel pientere meisje van 2,5 is wellicht te jong??? (men vraagt vaak wanneer zij 4 wordt…)

  • Pietje Patricia


   Beste Karin,
   Dat is vanaf ongeveer 2,5 à 3 jaar, afhankelijk van je kind. In jouw geval klinkt het alsof je dochter het al leuk zou kunnen vinden. Wel vraag ik me dan ook af met hoeveel personen jullie Sinterklaas willen vieren. Want eigenlijk is 4 personen wel het minimum (ik weet van een paar 3 persoonshuishoudens die er plezier aan beleefd hebben, maar een aantal spellen zijn gewoon minder geschikt met een echt klein gezelschap).
   In elk geval vinden ooms, tantes, opa’s en oma’s of goede vrienden het vaak erg leuk om het op deze manier mee te vieren. Zoals ook te lezen valt bij de ervaringsverhalen op de site.


 13. Voor hoeveel personen is het sintspel en is het echt leuk?

  • Pietje Patricia


   Het aantal personen waarmee je het spel speelt, maakt in principe niet uit. Ik weet dat het wel gespeeld is met kleine gezinnen (3 personen); dat is wel aan de magere kant en niet alle spelletjes zijn dan even leuk. Ik heb geen idee wat de grootste groep is geweest. Ik vermoed tussen de 20 en de 30 omdat het ook op school gespeeld wordt.

   Is het echt leuk? Tsja, ik weet niet of ik de meest geschikte persoon ben om hierop antwoord te geven. Ik heb het spel bedacht en ik verkoop het; dat zou ik niet doen als ik er niet met hart en ziel in geloof zelf. (Overigens doen we dit nu al 10 jaar binnen ons gezin en ieder jaar dat ik suggereer dat we het niet doen, krijg ik protest van de kinderen die inmiddels 12, 16 en 18 jaar oud zijn. Ook de oudste!) Als je een neutraal antwoord wilt, is het beter om deze vraag aan andere families te stellen. Ik zal zelf een oproep plaatsen op de facebook pagina. Hopelijk krijg je dan nog wat meer meningen.


 14. Wij zijn een familie van 22 personen, in de leeftijd van 17 tot 88 jaar is dit sinterklaas-surprisespel dan ook leuk om te spelen?

  • Pietje Patricia


   Hallo Addy,
   De grootte van je familie is geen probleem. In verband met de tijd vergt het een paar aanpassingen, maar dat maakt het plezier er niet minder om. Kijk voor tips op:
   https://www.sinterklaassurprisespel.nl/tag/grote-groepen/

   Het spel wat ik bedacht heb, is nl. bedoeld voor alle leeftijden. Alleen is het wel zo geschreven dat het goed te begrijpen is door jonge kinderen – jip en janneke taal dus. Wij doen het hier met pubers en volwassenen (momenteel zijn mijn zonen 12, 16 en 18 en die willen altijd surprisespel opdrachten). Er zijn al een paar keer groepen volwassenen geweest die het gedaan hebben zonder kinderen – o.a. studenten jaarclubs, sportverenigingen en een carnavalsvereniging. Gisteren heb ik een demonstratie gegeven op de Ouders Natuurlijk! beurs met alleen volwassen deelnemers. We hebben met elkaar een uur dik plezier gehad. Zij vonden het leuk dus.

   Maar goed, het hangt dus wel een beetje van de instelling van de volwassenen af of ze zich enthousiast op het ‘spelen’ werpen of dat ze het als kinderachtig ervaren.


 15. Voor welke leeftijd heb je dit spel bedacht?

  • Pietje Patricia


   Hoi Rina, voor alle leeftijden! Maar dit vergt uitleg. Het is in eerste instantie bedoeld voor kinderen tussen de 3 en de 12 bij wie de focus snel te veel op pakjes krijgen ligt en die moeite hebben om geduldig te wachten tot ze aan de beurt zijn. Die dan ook zitten te wiebelen, te draaien, te praten tijdens het voorlezen van gedichten.

   Tegelijkertijd is het voor alle leeftijden, omdat Sinterklaas nou eenmaal niet alleen door jonge kinderen gevierd wordt. Vaders en moeders, opa’s en oma’s, oudere broers en zussen, neven, nichten en familievrienden – iedereen die ouder is dan 12 moet het ook naar z’n zin hebben. En dat lukt met dit spel. Ouderwetse gezelligheid voor iedereen!

   O ja, en wat de baby’s en de peuters betreft: als je alleen zulke jonge spruiten hebt, kun je doen wat je wilt. Op die leeftijd hobbelen deze kleintjes gewoon gezellig mee met alles wat er gebeurd en zijn ze nog helemaal niet bezig met kadootjes.

   Lees anders ook even:
   https://www.sinterklaassurprisespel.nl/algemeen/5-misverstanden-over-het-sinterklaasspel


 16. Hey Patricia,

  Ik heb het spel dit jaar gekocht en ben zeer enthousiast… alleen ik snap iets niet. Wij zijn met 4 volwassenen en 2 kinderen, net 4 en net 7. De kids krijgen 5 kadootjes en de volwassenen 4. Als ik het goed begrijp moet ik op ieder pakje een opdrachtenkaartje plakken en we doen 2 of 3 surpriseopdrachten… moet aan alle opdrachtenkaartjes (ieder kadootje) een spel toegekend worden??? Of moet ieder zelf een spel uitzoeken??? Want het is toch degene met een kado, die kiest weer een kado voor een ander… Moet je de opdrachten kaartjes in groepen doen, maar hoe doe je dat dan met de kadootjes??? Ik kom er ff niet meer uit… Hoe werkt het verder???

  Groetjes Patricia

  • Pietje Patricia


   Hoi Patricia,

   Bij ieder kado doe je een korte opdracht voor je het kadootje mag uitpakken. Alleen de surprise opdrachten zijn wat uitgebreider. Maar je doet idd bij ieder kadootje iets, ook al is het nog zo klein. Bij de gewone kadootjes zou ik in jullie geval gewoon de standaard opdrachten doen (stickers) en geen variaties nog.

   Bij de groepssurprises kun je of een kado voor de hele familie geven (bijv. een bordspel, een dvd ed) of kleine kadootjes voor iedereen (sokken – ik val er ieder jaar weer op terug… 😉 ). Sommige surprisespellen hoeven geen kado – als je bijvoorbeeld een surprisespel met pepernoten, taai-taai of choco sinterklazen doet, dan is het snoepgoed het kado.

   Als je nog verder vragen hebt, bel me dan even ipv via reacties plaatsen. Het is nu zo kort dag en ik ben zelf ook met voorbereidingen bezig, dus heel weinig op de pc. Als je me echter belt, kan ik je vragen meteen beantwoorden!


 17. Hallo.
  Alles gelezen over naar het schijnt een prachtig sinterklaasspel. Wil het graag uit proberen met mijn 3 autistische kinderen. Heeft daar ook iemand ervaring mee?
  groeten Mieke

  • Pietje Patricia


   Hoi Mieke, wat een bijzonder gezin heb je. Ik heb zelf geen ervaring met het sintspel spelen met autistische kinderen.

   Ik weet dat er een aantal gezinnen zijn die vorig jaar het spel gespeeld hebben van wie een van de kinderen een handicap heeft, geestelijk danwel lichamelijk en wie dat goed bevallen is. (Hier kun je een van de verslagen lezen.)

   Van ADHD kinderen weet ik dat de spelregels hen echt helpen om zich wat minder hyper te gedragen. Via mijn broer de aanbeveling gekregen om bij hen de opdrachten kort en bondig te houden – niet te veel praten, maar veel spelen en niet te lang.

   Van dyslectische kinderen en/of beelddenkers (mijn eigen kroost) weet ik dat ze het heel prettig vinden dat ze meteen weten wat de bedoeling is via de plaatjes op de pakjes.

   Ik kan alleen maar vanuit wat ik in theorie weet over autisme zeggen dat ik vermoed dat de basisvorm voor jouw kinderen goed zou kunnen werken. De spelregels zijn simpel en helder en niet voor meerdere uitleg vatbaar, dus dat geeft houvast en structuur. En herhaling in het soort opdrachten zullen ze eerder waarderen dan een avond vol enerverende verrassingen, lijkt me. Maar zoals ik al zei, ik heb er geen persoonlijke ervaring mee.

   Ik zal in elk geval eens om me heen vragen of iemand je wat gerichter antwoord kan geven! En als je nog nader vragen hebt over het spel, je kunt me gerust bellen.


  • Mijn oudste dochter – niet autistisch, (wel ADHD en nog een paar “extraatjes”) en wel met autistiform gedrag heeft vorig jaar genoten van het spel. Ook de jongere 2, die anders toch wat in de verdrukking raken door haar druk gedrag hebben genoten, en hopen dat Sinterklaas dit jaar weer allemaal opdrachten stuurt!. Iedereen er de hele tijd bij betrekken, en niet ieder voor zich: juist kinderen die moeilijk een “samen” gevoel beleven zullen genieten van de gezamelijke opdrachten! En de structuur die het spel biedt (door de opdrachten-kaartjes) gaf mij zelf ook de rust om alleen maar te hoeven genieten!


  • Allereerst ken ik je kinderen niet. Ik weet ook niet wat de mate/gradatie van autisme is. Dat maakt inschatten lastig.

   Ik ben leerkracht op een cluster 2 school waar ook veel kinderen zitten met autisme spectrum stoornis (ASS). Ik heb het spel op school nog niet gespeeld (komt zeker nog wel!!!), maar ik schat in dat het spel goed te doen is met kinderen met ASS. Juist die opdrachtkaartjes geven houvast/structuur voor deze kinderen. Zorg dat de kinderen van tevoren weten wat de symbolen op de opdrachtkaartjes betekenen. Zo is het duidelijk wat ze kunnen verwachten.

   Als spelletjes kun je die spelletjes kiezen die een wat rustiger verloop hebben. Ik denk dat je dat als ouders zelf kunt inschatten. Ik zou beginnen met een beperkt aantal opdrachtkaartjes (en dan volgend jaar uitbreiden). Dan is het te overzien.

   Je kunt bovendien nog afspreken wanneer een pakje met een sticker gekozen/gegeven gaat worden. Kortom, je kunt er naar mijn idee zoveel structuur aan geven als je wilt.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
   Hartelijke groeten, Angelique


 18. Het sinterklaasspel klinkt heel erg leuk in mijn oren. Onze traditie bestaat al sinds jaar en dag uit het maken van zeeer uitgebreide suprises en gedichten. Kan ik dat inpassen in het spel? Kunnen de cadeautjes ook op naam gegeven worden?

  • Pietje Patricia


   Waar het bij deze manier van Sinterklaas vieren in de basis om gaat, is dat je zorgt dat iedereen die avond bij alle activiteiten betrokken is. Dit zorgt er vooral bij jongere kinderen voor dat zij hun focus verleggen van pakjes graaien naar meespelen, omdat iedere ‘beurt’ van anderen ook voor hen interessant en interactief is. Hoe ouder de deelnemers, hoe beter ze aandacht hebben voor surprises en gedichten die niet voor hen bedoeld zijn.

   Omdat de meesten van ons opgegroeid zijn met een traditie van individuele surprises en gedichten, is dat even schakelen met het verzinnen van wat je dan kunt doen. Ik heb in eerste instantie inspiratie geput uit allerlei oud-Hollandse spelletjes en hier een Sinterklaasdraai aan gegeven. Maar ik besef terdege dat niet iedereen dat ‘even’ verzint. Daarom staat mijn boek vol met ideeën voor Sinterklaas groepsactiviteiten, de zogenaamde groepsurprises, die je zo kunt gebruiken.

   Maar verder is het spel heel flexibel in opzet, zodat je er net zoveel eigen ideeën aan kunt toevoegen als je wilt. Zo doen wij dit thuis ook. Mijn oudste zonen zijn inmiddels tieners en doen helemaal mee met surprises bedenken. Mijn man houdt van gedichten schrijven, dus die leeft zich weer in dat opzicht uit. Ik heb van diverse klanten teruggehoord dat zij een mix van mijn suggesties met eigen verzinsels hebben gecombineerd.

   En om op je laatste vraag antwoord te geven: uiteraard kunnen cadeautjes op naam gegeven worden. Dat is zelfs de bedoeling. De lol voor de anderen zit hem in het feit dat degene die het cadeautje krijgt, eerst met hen een opdracht moet uitvoeren voor hij of zij dit mag uitpakken. Ook groepssurprises met een cadeau kunnen daarom op naam gegeven worden. Ze lenen zich ook goed voor familiecadeau’s zoals een leuke familiefilm etc.

   Ik hoop dat ik hiermee je vragen voldoende beantwoord heb. Als je nog meer wilt weten, laat het me horen!


 19. Ik krijg regelmatig de vraag of dat nou niet heel veel werk is, pakjesavond vieren met ons surprisespel.

  Dat was het ooit wel, in één van de eerste versies. Maar toen ik drie jaar geleden verhuisde op 2 december, had ik feitelijk helemaal geen tijd om een leuke Sinterklaasavond te organiseren. Dat was het jaar dat het idee voor de stickers ontstond.

  • Ik heb ongeveer 2 uur besteed aan surprises voorbereiden,
  • 1 uur aan kadootjes inpakken en
  • 10 minuten aan het sorteren van alle kadootjes op naam en voor iedereen de juiste stickers erop plakken.

  Als je het kopen van kadootjes en het koken van de maaltijd niet meerekent, heeft het voorbereiden van de avond me ongeveer 3 uur tijd gekost. Minimale stress, maximale pret dus!


 20. Hoe kan ik van tevoren het Pieten diploma invullen?

  Alvast badankt,
  Annemieke


  • Om te beginnen print je het Pietendiploma net zo vaak uit als er kinderen zijn op pakjesavond. Op de eerste witregel (na ‘Pakjesavond 2010) vul je de naam in van je kind en onderaan zet je een handtekening. Sinterklaas logeert dit jaar volgens de meeste bronnen in het Pietenhuis in Harderwijk, dus je kunt eventueel nog als plaatsnaam ‘Harderwijk’ toevoegen voor de handtekening.

   (Bronnen over de logeerplaats van Sinterklaas spreken elkaar overigens tegen. Er wordt o.a. ook beweerd dat hij op het Sinterklaaskasteel in Helmond logeert…)

 21. Mareike Geervliet


  Ik heb het Sinterklaasspel ontvangen en was teleurgesteld, omdat het enkel uit stickervellen bestond. Ik kreeg de indruk dat er nog een boekje bij zat, ‘het Rode boek van Sinterklaas’. Klopt het dat de bestelling niet compleet is afgeleverd?


  • Beste Mareike,

   Het Rode Boek van Sinterklaas is een e-book, waarin alles staat uitgelegd om het spel goed en met veel plezier te kunnen spelen. Het klopt dus dat je de stickervellen opgestuurd hebt gekregen en niet het Rode boek zelf.

   De waarde zit hem in de combinatie van het e-book, de stickers en alles wat er nog om heen zit aan werkbladen en spelletjes.

   Ik hoop van harte dat – als je als je alles hebt gezien en gelezen – ziet hoeveel inhoud het Rode boek heeft en wat voor waarde het kan hebben thuis en op school waar het spel gespeeld wordt.

   Van de mensen die het vorig jaar gespeeld hebben, hebben we alleen maar enthousiaste reacties gekregen. Ik hoop dan ook dat je na jouw initiële teleurstelling en na het spelen van het spel ook voelt dat je echt waar voor je geld hebt gekregen.

   Ik zal zelf nog eens kijken waar ik op de site duidelijker nog kan maken dat alleen de stickervellen per post verstuurd worden en dat het verder een digitaal product betreft.

   Bedankt voor je feedback!


 22. We zijn met een tamelijk grote groep en willen dat de Sint per persoon niet meer dan 1 kadootje geeft. Hoeveel stickervellen heb ik dan nodig?


  • Normaal gesproken zijn er 6 verschillende stickers per persoon:
   1 surprisesticker en 5 opdrachtstickers. In jullie geval (en ook bij basisscholen!) gebruik je in eerste instantie alleen de opdrachtstickers. Deel het aantal deelnemers door 5 en je weet hoeveel stickervellen je nodig hebt.

   Dus bij een groep van 20 personen: 20 / 5 = 4 stickervellen (voor 4 personen stickervellen aangeven bij je bestelling).


 23. Ik ben docent op de basisschool. Ik vroeg me af of het Sinterklaas Surprisespel ook geschikt is om op school Sinterklaas te vieren.


  • Ja, het kan, maar wel net even iets anders dan wanneer je het met je eigen gezin (lees: kleinere groep) viert.

   Ik weet natuurlijk niet hoe jullie anders Sinterklaas op school vieren, maar als ik de school van mijn eigen kinderen even als voorbeeld neem, dan komt Sinterklaas hier centraal aan, waarna hij de klassen rondgaat. Hij heeft maximaal een uur de tijd per klas en in die tijd moet er gezongen worden, Sinterklaas iets vertellen en worden de cadeautjes uitgedeeld. Kortom, er is niet veel tijd…

   Hoe kun je dan toch met het Sinterklaas Surprisespel werken?

   Bij het spel horen opdrachtkaartjes die op de cadeautjes geplakt worden. Deze opdrachtkaartjes symboliseren korte opdrachten die uitgevoerd moeten worden, voordat het cadeautje uitgepakt wordt. Er zijn 5 verschillende opdrachten, dus binnen een klas zullen er 3 tot 6 kinderen zijn die dezelfde opdracht krijgen (bij klassen tussen de 15 en 30 kinderen). Het is goed mogelijk om de kinderen samen deze opdrachten te laten uitvoeren.

   In Het Rode Boek (één van de downloads) staan op bladzijdes 35 t/m 41 allerlei opdrachten die je bij de verschillende opdrachtkaartjes kunt doen. Kies van te voren uit welke opdrachten je aan welke opdrachtkaartjes gaat koppelen. Het is aan te bevelen deze spelletjes van te voren te ‘oefenen’ in de klas, zodat je het de kinderen op de dag zelf niet eerst hoeft uit te leggen. Hier een lijstje met geschikte opdrachten voor groepjes:

   Pietenkoor – zing een Sinterklaasliedje in canon en laat de andere kinderen (die dus niet dit opdrachtkaartje hebben) meezingen met hun lijf (gebaren) zonder de woorden hardop te zeggen.

   Knuffelpietjes – verdeel de hele klas in net zoveel groepjes als er knuffelpiet opdrachtkaartjes zijn en doe het ‘Telegram van Sinterklaas’ spelletje (blz. 37).

   Pietenkunst – speel ‘Waar is je neus’ (blz. 39) waarbij jij het voordoet en de kinderen met het Pietenkunst opdrachtkaartje je nadoen (zelf eerst even oefenen!!).

   Zwarte Pieten – speel ‘Lachsalvo’s’ (blz. 40) en laat de kinderen die de Zwarte Pieten opdrachtkaartjes hebben een lach voordoen, waarna de hele klas ze na moet doen.

   Pepernoten – verdeel de hele klas in net zoveel groepjes als er pepernoten opdrachtkaartjes zijn en doe de ‘Pepernoten estafette’ (blz. 41).

   Op sommige scholen is het gewoonte dat Sinterklaas ook een cadeau aan de hele klas geeft. Als dit bij jullie ook het geval is, kun je voor dit cadeau een surprise-opdrachtkaartje gebruiken. Surprises die wat makkelijker met een grote groep gedaan kunnen worden, zijn de ‘Sinterklaas Quiz’ (blz. 12 ), ‘Pietje die wèl dichten kan’ (blz. 15), ‘Pieten ABC’ (blz. 18) en ‘Te veel Pieten op de nok’ (blz. 26).

   Uiteraard kun je ook iets zelf bedenken. Bij mijn kinderen op school hebben ze eens een race tussen de docenten gedaan op het schoolplein, waarbij de kinderen de randen van het parcours vormden. De docenten moesten op kleine loopkarretjes (waar peuters graag op rijden) racen. Hilariteit alom!


 24. Vorig jaar heb ik het Sinterklaas Surprisespel besteld, maar uiteindelijk er weinig mee gedaan. Wel vol enthousiasme bewaard en het boekje doorgebladerd. En nu heb ik het dus weer uit de kast gehaald.

  Mijn eerste indruk is eigenlijk dat dit spel vooral leuk is als je Sinterklaas met veel mensen viert. Wij vieren het altijd met ons drieën: vader, moeder en kind Judith, die nu net 11 is geworden, en enthousisast meedoet.

  Welke onderdelen van het Sinterklaas Surprisespel zijn bij uitstek geschikt als je met drie mensen sinterklaas viert? Of heb je nog andere suggesties hoe we het spel met drie mensen kunnen gebruiken?


  • Jullie zijn inderdaad met een heel klein groepje! Heb je weleens overwogen om een paar kinderloze vrienden of familieleden uit te nodigen mee te doen? Hoewel ons gezin uit 6 personen bestaat, hebben we eigenlijk altijd nog 2 vrienden erbij die anders geen Sinterklaas zouden vieren maar het eigenlijk wel heel leuk vinden.

   Het is een misverstand dat het Sinterklaas Surprisespel alleen leuk zou zijn met grote groepen. Het ging mij er indertijd om dat de avond leuk moet zijn voor groepen waarin jongere kinderen meedoen die nog in Sinterklaas geloven. Hierdoor ligt de focus vaak op alleen maar pakjes graaien en daarom is het niet leuk voor de volwassenen en oudere kinderen die juist pret willen hebben met elkaar.

   Het spel is dus zowel voor grote als kleine groepen prima geschikt. En een voordeel als je met een klein groepje bent, is dat je in elk geval ruim de tijd hebt!

   In ‘Het Rode Boek van Sinterklaas’ staan in elk geval 10 ideeën voor groepssurprises die je kunt doen. Er staan ook nog ideeën op de website onder https://www.sinterklaassurprisespel.nl/surprise-tips.

   Daarnaast denk ik dat je wel uit de voeten kunt met de alternatieve opdrachten onder Knuffelpietjes (bladzijdes 22 en 23), Zwarte Pieten (blz. 26) en de pepernoten spelletjes (blz. 27). Sommige hiervan duren iets langer dan de standaard opdrachten, maar dat is in jullie geval geen probleem. Je kunt de omschrijving overnemen en bij het cadeautje stoppen – dan hoef je op de avond zelf niet dingen op te zoeken in het boek.

   Heb je hier wat aan?


 25. Met mijn bank kan ik niet via iDeal betalen. Hoe kan ik alsnog het spel bestellen?


  • Kies bij het afronden van de bestelling voor ‘handmatig overboeken’ en klik dan op bestellen. Je krijgt een factuur per mail met daarop mijn rekeningnummer. Zodra je betaald hebt, pas ik dat aan in de webshop administratie zodat je bij de downloads kunt.

 26. Lea van de Beek


  Wij zijn met een groep van 7 kinderen (van 3 tot 10 jaar) en 9 volwassenen (van 40-67 jaar). In totaal willen we maximaal 2,5 uur besteden aan de kadootjes en de opdrachten. Zelf denken we aan het kiezen van groepsopdrachten en dit dan met uitleg op een kadootje plakken voor elk kind. Wat ik me afvraag is hoe we de ouders/opa/oma erbij kunnen betrekken. Als je die ook een opdracht laat doen, kost het m.i. teveel tijd. Graag advies hierbij…


  • Om te beginnen even een indicatie van hoeveel tijd je kwijt bent aan opdrachten (met de opdrachtstickers) en groepssurprises. Opdrachten kosten gemiddeld 5 minuten (sommige minder, andere iets meer) en groepssurprises zo’n 10 minuten. Als je 7 kinderen een groepssurprise geeft, heb je hier ongeveer 70 minuten tijd nodig. Als je de volwassenen kadootjes met opdrachtstickers geeft, dan heb nog een keer 45 minuten nodig. Totaal 115 minuten, oftewel een kleine 2 uur. Op die manier blijf je in elk geval binnen de limiet van 2,5 uur.

   De groepssurprises zijn in principe voor de hele groep – dus ook de volwassenen. Omdat jullie met een hele grote groep zijn, zul je misschien wat meer tijd kwijt zijn per opdracht. Wat je in elk geval kunt doen is aan ieder kind een volwassene koppelen, die de surprise instructies (gedicht) voorleest als het kind nog niet goed lezen kan. Bij bepaalde spelletjes kun je ook met teams werken ipv individuele spelers.

   Ook in de voorbereiding kunnen de volwassenen al betrokken worden. De groepssurprises die je krijgt bij het spel zijn suggesties, maar dat wil niet zeggen dat je niet zelf iets kan/mag verzinnen! Als er creatieve geesten onder de volwassenen zitten, dan vinden zij het misschien ook heel leuk om zelf een groepssurprise te bedenken.

   Verder kun je met opdrachtstickers ook cadeautjes combineren. Als er 3 pakjes zijn met bv. een Pietenkoor sticker, dan kun je die personen samen laten zingen. Een nieuwe variant zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je degenen die geen Pietenkoor sticker hebben samen een Sinterklaasliedje laat zingen en dat de anderen samen een ander liedje hier doorheen zingen. Of meer harmonisch: laat ze in canon zingen.

   Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!


 27. Is het spel ook nog leuk als niemand meer gelooft en met pubers erbij? (Leeftijden van mijn kinderen: 9, 12, 14 jaar.)


  • Beste Esther,

   Ik heb deze vraag eerst maar even voorgelegd aan mijn zonen van 12 en 14 jaar, maar behalve dat zij het nog altijd heel leuk vinden en zich er ieder jaar op verheugen, konden ze niet echt een inhoudelijk verhelderend antwoord op je vraag geven. “Eh… ja, het is gewoon chill, weet je.” Pubers…

   Nu hebben zij niet echt ervaring met de ‘traditionele’ manier van Sinterklaas vieren. De viering op school benaderd deze nog het meest: 1 lootje per persoon en je maakt hiervoor een surprise met gedicht.

   Binnen families is het aantal cadeautjes per persoon meestal wat hoger en variëren de regels over surprises en gedichten. Maar voor alle gezinnen geldt over het algemeen dat er per cadeautje aandacht gevraagd wordt van iedereen voor één persoon. Hoe lang deze aandacht nodig is, hangt van de lengte van het gedicht en het soort surprise af.

   Zolang iedereen in de groep het moeiteloos op kan brengen om deze aandacht te geven en niet door het gedicht heen praat of op andere manieren probeert de aandacht naar zichzelf te verleggen, is Sinteklaasavond over het algemeen een ontzettend leuke avond en maakt het Sinterklaas Surprisespel het er op zich niet nog extra leuker (tenzij iedereen z’n cadeautjes in stroop verstopt en alle gedichtjes 4-regelige nonsens is van ‘pietje die niet dichten kan’…).

   Als er problemen zijn omtrent aandacht, dan kan het spel juist de oplossing bieden omdat bij alle pakjes opdrachten komen die voor de hele groep zijn en niet gericht op één individu. Het zijn met name jonge kinderen die nog in Sinterklaas geloven bij wie aandacht schenken een probleem kan vormen. Met het surprisespel wordt de pakjesavond die voor de ouders en andere volwassenen niet meer leuk was, juist weer wel leuk.

   Een ander voordeel van het gebruiken van het spel is dat je de tijd die je nodig hebt om Pakjesavond voor te bereiden flink kan inkorten. Dit is dus vooral een voordeel voor gezinnen met chronisch tijdgebrek (door banen, sporten, muziek en andere activiteiten) en voor iedereen die dit jaar gewoon even niet zelf op creatieve en originele ideeën kan/wil komen.

   Kortom: het Sinterklaas Surprisespel is sowieso een manier waarop Pakjesavond leuk is voor jong en oud, maar het is echt niet de enige manier waarop deze avond een feest kan zijn.


  • Beste Esther,
   Ik denk dat jullie er veel plezier van kunnen hebben. Wanneer je de spelletjes niet geschikt vindt voor je pubers, kun je daar makkelijk andere spelletjes voor in de plaats doen met een meer puberaal thema :o).
   De (beginnend) puber in ons midden vraagt met klem of we het weer net als vorig jaar doen omdat hij dat zo super vet cool vond.


 28. Moet je nog extra dingen aanschaffen/in huis hebben om het sinterklaasspel te kunnen spelen?

  Groetjes Mieke


  • Beste Mieke,

   Behalve stickers en uiteraard cadeautjes, heb je de volgende dingen nodig:

   – jute zak of grote mand (voor bezorgen van de pakjes);
   – een echte kurk (geen plastic);
   – een kaars (of lucifers of aansteker);
   – een plat bord of klein dienblad;
   – flinke zak met pepernoten;
   – inpakpapier;
   – evt. CD met Sinterklaasliedjes.

   Wat je voor de surprises nodig hebt, is afhankelijk van wat voor surprise je doet/maakt. In principe zul je alles al in huis hebben wanneer je de surprisessuggesties uit het spel volgt (theedoeken, eierwekkers ed), tenzij het eetbaar is. Er zitten een paar spelletjes tussen die als download bijgeleverd worden en die je print op bij voorkeur iets dikker papier.

   Ik hoop dat deze informatie je geholpen heeft. Mocht je verder nog vragen hebben, laat het gerust weten!

 29. Lisette Neijenhuis


  Hallo Patricia en Margriet,

  Ik vind het erg leuk weer bericht van jullie te ontvangen. Helaas hebben wij vorig jaar wegens omstandigheden het spel niet kunnen spelen.

  Ik kan jullie dus ook geen feedback geven over hoe het spel verlopen is. Tot nu toe, wat ik gelezen heb in het Rode Boek, ziet het er goed uit, maar wel zeer uitgebreid. Omdat we verschillende leeftijden hebben, zullen we het niet helemaal van A tot Z spelen.

  Groeten van Lisette


  • Hoi Lisette,

   Jammer dat het vorig jaar niet gelukt is.

   Ik speel hetzelf ook niet van A tot Z. We zijn meestal met 8 personen, doen 4 tot 5 groepssurprises en ik doe ieder jaar iets anders met de opdrachtstickers, maar wel alles hetzelfde per viering. Dus het ene jaar spelen we als pepernotenspel Pip, het andere jaar bijvoorbeeld pepernoten schieten (erg populair bij ons – heb 4 jongens….) en op dezelfde manier kies ik iets uit de alternatieven die in het boek ook beschreven staan.

   Onze oudste twee zonen verzinnen samen een groepssurprise (dat zeeziek surprise idee komt van hen!) en de rest wordt door de volwassen deelnemers verzonnen.

   Ik hoop dat die info een beetje helpt. Ik zou het leuk vinden om nog eens van je te horen als je het dit jaar wel speelt!


   • Hoi Patricia,
    Ik kan dat zeeziek surprise idee waar je over schrijft niet vinden. Waar moet ik zoeken?
    Hartelijke groet, Angelique


    • Pagina 17 van Het Rode Boek uit de Sinterklaas Surprisespel downloads. Deze surprise heet Stoomboot Survivalkamp (alleen voor Pieten met een sterke maag…)

     Leuk dat je zo enthousiast bent over het spel en me zelfs meehelpt vragen hier te beantwoorden. Bedankt!!


 30. Ik ben benieuwd naar het Sinterklaasspel. Al drie jaren speel ik met mijn familie (25 pers) in de leeftijd van 18-oma het sinterklaasspel waarbij je om de beurt cadeautjes uitpakt en er daarna via opdrachtenkaartjes om gaat vechten (zoals bijvorbeeld “ruil al je cadeautjes met de buurman rechts”. Maar na drie jaar wordt de lol toch iets minder. Na wat zoekactie op internet kwam ik op deze site terecht. Ik ben benieuwd of dit spel ook in deze leeftijdscategorie leuk is.


  • Hoi Leonie,
   Ik ben bekend met jouw variant op het sinterklaasspel uit de tijd dat ik nog studeerde. Ons spel is minder provocerend, omdat het bedacht is voor ook jonge kinderen die het meestal niet erg kunnen waarderen als ze hun cadeautjes weer moeten weggeven. Maar het is beslist ook leuk voor volwassenen en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Wil je op dit bericht reageren?