Schoorsteenpietjes spelen met vuur

  door
  Surprises & Gedichten
  ,
  reageer als eerste...

Spelen met vuur is spannend, tegelijkertijd geeft rust en leert het je heel voorzichtig en aandachtig te handelen. Hoe houd je een vuurtje brandend? Het is een spel met alle elementen. Er is lucht voor nodig en natuurlijk hout en vuur. Dat zijn de elementen die het vuurtje laten branden. Het vuurtje wordt gedoofd met de aarde en water, en zo is de elementencirkel weer rond.

Je leert kinderen op een veilige, coöperatieve en vooral speelse manier met vuur om te gaan met ‘t schoorsteenpietjesspel…

Je speelt het zo:

  • De kinderen zitten in een kring.
  • Een kurk wordt in brand gestoken en doorgegeven. Voorzichtigheid en kalmte is geboden bij het doorgeven, zo blijft het vlammetje branden. Maar voor hoelang?
  • Degene bij wie de kurk dooft, trekt een schoorsteenstreep op het gezicht. (Eerst even voelen of de kurk niet te heet is!)

Het is nog een hele kunst om zonder zonder schoorsteenstrepen door het leven te gaan… Wie blijft er zo lang mogelijk een schoon pietje?

Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of tien. Bovendien werkt het voorzichtig concentreren op de vlam als een meditatie.

Deze tip is eerder gepubliceerd als ‘Zebra’ spel in het katern van Educare nr. 1, 2011. Je kunt het ook gebruiken als variatie op het Schoorsteen Pieten onderdeel in het Sinterklaas surprisespel.

Dit spelidee krijg je van Marien van Os, docent kinderyoga uit Culemborg. Marien kent allemaal leuke bewegings- en ontspanningspelletjes voor kinderen en schrijft hierover op haar website www.yokidoki.nl. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Marien…

Schoorsteenpietjes spelen met vuur © 2011 - alle rechten voorbehouden.

Marien is docent yoga en heeft haar praktijk ik Culemborg. Zij benadert vitaliteit en gezondheid vanuit o.a. de Chinese en Ayurvedische voedingsleer.

Zie ook: https://www.yokidoki.nl

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?