Rust in het hoofd met dit Sinterklaas tekenspel

  door
  Surprises & Gedichten
  , ,
  reageer als eerste...

Tekenen van de liggende acht (lemniscaat) is heerlijk rustgevend. Het is een beweging die we ook maken bij het wiegen. Bovendien bevordert het de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft. Door liggende achten te tekenen komen kinderen weer in balans in tijden dat ze een overload aan prikkels te verwerken krijgen, zoals in de sinterklaastijd. En je kunt er tegelijkertijd een leuk spelletje van maken…

Wie ziet, wie ziet, de Sint en Piet?

Wat je nodig hebt hiervoor zijn grote vellen papier (minimaal A3) en dikke kleurpotloden die van tevoren goed geslepen zijn.

  • Laat de liggende acht in één grote, rustig doorgaande beweging tekenen, almaar doorgaand, tot de kinderen rustig worden. Zorg zelf ook voor rust door zacht en langzaam te praten en stil te zijn. (Ook in je beweging verstillen). Je ziet aan de kinderen wanneer het genoeg is doordat de kinderen uit zichzelf stoppen met tekenen.
  • Laat de kinderen dan de ene kant van de acht vullen met één doorgaande meanderende lijn die overal rond is en nergens rechte stukken heeft, die alle kanten opgaat, kris kras door elkaar, soms groot en soms klein.
  • De andere kant mag gevuld worden met één doorgaande lijn die overal recht is en nergens rond, ook kriskras door elkaar en uit zowel lange als korte stukken bestaat.
  • Dan komt het spannendste gedeelte: Kijk bij de ronde lijnen of je er Zwarte Pieten in kunt vinden, en bij de rechte lijnen Sinterklaasjes en laat ze die inkleuren.

Sint en Piet in de liggende acht

Kinderen die er moeite mee hebben kun je helpen door eerst de mijters op te zoeken en daar een kruis in te zetten. Eronder zet je de ogen, de neus en de mond. De rest van sinterklaas wordt dan al zichtbaar: de baard teken je onder het gezicht, de mantel zie je al tussen alle lijnen verschijnen. Door mijter en mantel in te kleuren verdwijnen alle lijnen die je niet nodig hebt vanzelf.

Wil je nog wat meer voorbeelden? Ellen Wolters van Tekenpraktijk de Innerlijke Wereld fotografeerde de tekeningen van haar leerlingen…

Veel plezier!

Rust in het hoofd met dit Sinterklaas tekenspel © 2011 - alle rechten voorbehouden.

Marijke Sluijter is voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Marijke schreef het boek 'Aanraken een levensbehoefte' en ze geeft een gratis nieuwsbrief uit over zinvol tekenen met kinderen waar je je voor op kunt geven.

Zie ook: http://www.zinvoltekenenmetkinderen.nl

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?