Weinig kadootjes en toch een volle zak

  Sinterklaas Stress
  , , , , ,
  reageer als eerste...

Misschien een beetje mosterd na de maaltijd als je je Sinterklaas kadootjes al gekocht hebt, maar het is dit jaar (2014) een hot item: speelgoed stress. Alle leuke, hippe, hotte (web)shops slaan je met aanbiedingen om de oren. Hartstikke leuke dingen worden er bedacht door creatieve duizendpoten van over de hele wereld. Ik beken, ik word er zelf ook een beetje hebberig van. Maar het gaat er uiteindelijk natuurlijk om waar je je kinderen een plezier mee doet.

Kinderen kunnen al die origineel bedachte dingen van anderen over het algemeen best waarderen. Ze lijken betoverd te worden door alles wat beweegt, flikkert, bleept en ronkende geluiden produceert. “Ja, wil ik ook hebben!” Maar de ervaring leert dat de lol er eigenlijk heel snel af is. Vaak dezelfde dag nog. Met mijn zonen was het niet anders. Resultaat: nog meer troep in kasten en op planken (wat allemaal schoongehouden moet worden!) en je kind hangt op de bank. “Ik verveel me zo…”

Ondertussen nadert 5 december met rasse schreden en ja, daar hoort traditioneel gezien een grote zak met kadootjes bij. Waar moet je die dan mee vullen? Waar doe je je kind echt een plezier mee?

Wat mijn zonen me geleerd hebben:

 • Van veel speelgoed krijgen op één avond worden ze niet gelukkig. Het is een overkill. Het lukt gewoon niet om met alles nog blij te zijn. Dat is voor je kind niet leuk, maar het is voor jou ook niet leuk. Ten slotte wil je zelf ook dat je moeite om al dat ‘leuks’ uit te zoeken een klein beetje gewaardeerd wordt. Twee, hooguit drie persoonlijke kadootjes is echt meer dan genoeg!

 • Of ze blij zijn met een kado heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets te maken met hoeveel geld het gekost heeft. Het gaat erom of ze iets echt heel graag willen hebben. Je kunt dus rustig de één een kado geven van €20,- en de ander van €2,-. Die ander hoeft dan niet ‘gecompenseerd’ te worden met 18,- aan extra spulletjes.

 • Als kinderen al zitten te vergelijken, dan blijkt dat dit vooral met de afmetingen van het kado te maken heeft. En dan is er nogal een verschil tussen een blokkendoos en een prentenboek. Het mooi is dat het uiteindelijk niet zozeer gaat over het kado zelf, maar over de verpakking. Dat kun je dus makkelijk oplossen door de kleinere dingen in grote dozen te stoppen. Probleem opgelost. (Dit geldt overigens vooral voor kinderen onder de acht.)

 • Wat willen ze dan echt? Daar kom je niet achter door ze speelgoedfolders te geven en hun wensen uit te laten knippen. Ik weet het, dit wordt veel aangeraden op opvoedblogs en oudersites – ik zal met deze uitspraak dan ook vast geen vrienden maken – maar in mijn optiek leidt dit alleen maar af van wat je graag wilt dat je kind leert: weten wie zij is en waar hij echt gelukkig van wordt.

Einde van de speelgoedfolder terreur

 1. Plak ten eerste een JA / NEE sticker op de klep van je brievenbus zodat die berg folders gewoon niet het huis in komt.
 2. Leer je kind kennen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Lees dan het artikel van kindercoach Tea Adema over de vier typen kinderen en welke kadootjes hierbij passen.
 3. Zorg met die kennis voor het juiste speelgoed en fijne speelervaringen. Die helpen je kind het beste te leren wat hij werkelijk wil. De wensenlijstjes zullen dit naarmate ze ouder worden steeds beter reflecteren.

Enne… trap eventueel schuldgevoel over dat je het misschien niet goed gedaan hebt met een stevige schop je achterdeur uit! Daar zit echt niemand op te wachten – jijzelf nog het minst van allemaal!

Is je zak met 2 tot 3 kadootjes per persoon nog niet vol genoeg?

Hé, ik zal de laatste zijn die bezwaar heeft tegen een volle zak. Dit is waar ik hem zelf mee aanvul:

 • chocopieten en taai-taai (en de surprisekaart Snoepgoed Estafette*)
 • zak met mandarijnen (en de surprisekaart Balletjes van Oranje**)
 • nieuwe sokken en onderbroeken (als prijsjes bij een van de surprisekaarten Sinterklaas Quiz*, Pietje die wèl dichten kan*, Tong in de knoop** of Malle Pietjes*)
 • chocoladeletters (en de surprisekaart Chocolade Anagram*)
 • een familie DVD (en de surprisekaart De Zak van Sinterklaas*)
 • tegoedbonnen voor niet-materiële geschenken zoals een middagje spelletjes spelen, een rugmassage, de afwasbeurt overnemen ed. (en de surprisekaart Licht als een veertje* of Pietjes in het zonnetje**)

Want uiteindelijk gaat het er niet om dat je zoveel mogelijk kadootjes scoort, maar dat je een gezellige avond hebt met elkaar!


De surprisekaarten zijn onderdeel van:
* Sinterklaas Surprisespel in BliQ
** Aanvulling op het Sinterklaasspel – 6 nieuwe spellen en een touwenset

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?