Sinterklaas labelt alleen kadootjes

  Sinterklaas Stress
  , , , ,
  reageer als eerste...

Wij houden in Nederland van gewone mensen, die het normaliter goed doen bij onze gestandaardiseerde CITO toetsen en later van hun modaal salaris een gemiddeld gezin van 1,7 kinderen in een standaard rijtjeshuis prima kunnen onderhouden. Ons onderwijs maakt daarom graag gebruik van standaard leermethodes waarmee het gemiddelde kind prima alle basisvaardigheden kan leren. Daarom is het voor de juffen en meesters erg fijn als alle kinderen zo veel mogelijk normaal zijn.

Helaas hebben kinderen de neiging als unieke persoonlijkheden geboren te worden…

Is je kind anders dan anderen? Dan zal hij het op school misschien niet zo heel goed doen. School is dan ook vaak de eerste die zich afvraagt…

Wat is er mis met dit kind?

Wat is er mis met je kind? Gelukkig is er dan het zorgteam die je kind gaat helpen met passend onderwijs. Je kind wordt aan een riedel tests onderworpen om uit te zoeken wat nou precies het probleem is. Juf krijgt nascholing en een dik pakket aan instructies over aangepaste drilmethoden en het kind krijgt als dank voor alle moeite een gezellig labeltje mee naar huis:

 • wil maar niet leren lezen – waarschijnlijk dyslexie,
 • moeite met sociale omgangsvormen – problemen binnen het autistisch spectrum,
 • wel erg druk soms – wellicht ook ADHD?

“Maar maak je geen zorgen: wij gaan je helpen weer normaal te functioneren.” Een unieke persoonlijkheid is misschien leuk voor later, maar nu nog even niet!

Wat hebben deze labels nou met Sinterklaas te maken?

Helaas kun je niet alleen tijdens schooluren dyslectisch zijn. Of autistisch. Of hyperactief. Was het maar waar!

Als het label terecht is (want dat hoeft niet altijd het geval te zijn, maar dit terzijde), dan zul je ook thuis, op de naschoolse opvang, op de sportclub, de muziekvereniging en elders rekening moeten houden met het feit dat je kind op een andere manier met de wereld omgaat dan wat de omgeving gewoon vindt. Ferme afspraken, strakke regels, extra thuiswerk en als pleister op de zere wonde natuurlijk ook een hele grote dosis liefde en acceptatie.

En dat geldt ook voor het vieren van Sinterklaas, want als je dit normaal wilt blijven vieren…

Gedichten voorlezen met dyslexie

Gedichten talent Ik ken een familie met een dyslectische vader, een dyslectische zoon, nog een zoon en een dochter die zonder problemen de school doorlopen en een moeder met een talent voor taal die de meest prachtige gedichten schrijft. Ieder jaar doet zij haar best om met haar talent van alle Sinterklaasgedichten echt iets bijzonders te maken. Een gedicht heeft ritme en rijm en komt het beste tot zijn recht als je dit op de juiste manier voorleest.

Je voelt de bui waarschijnlijk al hangen…

Zowel de dyslectische vader als zoon zien huizenhoog op tegen het Sinterklaasfeest. Wat hen betreft: afschaffen dat feest en NOOIT meer vieren! 

Ten eerste wordt van hen verwacht dat zij een gedicht schrijven. Dat is nog tot daar aantoe. Met een online gedichtengenerator of hulp van een goede vriend kom je tenslotte een heel eind.

Maar dan het moment waarop zij een gedicht zelf moeten voorlezen…
Dat voorlezen met gevoel gaat ze namelijk echt niet lukken. Ze zullen woorden verhaspelen, woorden overslaan. Het zal onbeholpen klinken. En ondertussen voelen ze vanuit een hoek in de kamer de teleurstelling dat al die uren rijmelarij niet tot hun recht komen…

Een ADHD’er op zijn beurt laten wachten

Pietenkunst Nog zo eentje: ADHD wordt vooral gekenmerkt door een gebrek aan concentratie en impulsief handelen. Actie alsjeblieft! Want als je te lang stil moet zitten, dan kan je niet anders dan gaan friemelen, wiebelen, opstaan en bewegen.

Daar zit je dan met de familie gezellig in een kring. Een van de zoontjes heeft ADHD (ja, sorry mannen, het zijn nu eenmaal echt veel meer jongens dan meisjes die hier last van hebben). Om de beurt mag iedereen een kadootje – prachtig vermomd als surprise en waarschijnlijk ook weer dat gedicht. Iedereen kijkt aandachtig toe terwijl de gelukkige ontvanger haar surprise onderzoekt en we roepen om het hardst “Ooh” en “Aah” en “Jeetje, wat is het allemaal knap gemaakt!”

ADHD-zoon verveelt zich ondertussen te pletter: “Ja, nu weten we het wel. Schiet eens op! Ben ik inmiddels aan de beurt?” Hardop als hij nog wat kleiner is. Een wat oudere zoon heeft inmiddels door schade en schande geleerd dat je beter je mond kunt houden als je de stemming niet wilt verpesten. Totdat het koordje knapt en het impulsieve gedrag al zeurend en graaiend de situatie overneemt…

Verras eens een autist

Kadootjes verrassingen
Jaaa! Doe fijn iets onverwachts en kijk dan wat er gebeurt. Oeps, foutje!

Voor kinderen met ‘een stoornis in het autistisch spectrum’ (ASS) is het traditionele Sinterklaasfeest misschien nog wel het meest ellendig van iedereen. Alsmaar onverwachte verrassingen. Van geen enkele dag weet je meer zeker dat deze gewoon normaal zal verlopen. En wij kunnen ons dat niet voorstellen, maar een autist wordt hier gewoon ontzettend angstig van. Ouders zien er – met deze kinderen – ieder jaar dan ook huizenhoog tegenop.

Het is dan ook niet zomaar een dagje feest. Nee, het begint al met de intocht. Straten en winkels worden anders opgetuigd. Er lopen vreemde mannen in malle pakken over straat die zomaar ineens een handvol pepernoten naar je toe kunnen gooien. Je moet een schoen zetten en dan is het maar afwachten wat je daar ‘s ochtends in terugvindt. Zelfs de school staat op z’n kop met speciale Sint themalessen, extra schoenen en die baardige man op bezoek. Het duurt wel drie ellendige weken lang voor het normale dagritme weer terugkomt.

Maar niet voor het dieptepunt gevierd is: pakjesavond! Met gebons op het raam, nog meer gegooi met pepernoten, een zak vol verrassingen en helemaal niets is meer voorspelbaar…

Van de Sint hoeft dit allemaal echt niet!

Lieve mensen, het Sinterklaasfeest hoort een feest te zijn voor iedereen: lang, kort, dik, dun, jong, oud, normaal of abnormaal – eh… ik bedoel natuurlijk UNIEK.

Er zijn een heleboel manieren waarop je zijn feest kan vieren. Doe dus jezelf een plezier en organiseer een pakjesavond die vooral past bij jezelf èn je kinderen. Dan doe je de goedheiligman ook een plezier, want Sinterklaas labelt namelijk geen kinderen.

Sinterklaas labelt alleen de kadootjes!

Althans, dat doet hij in elk geval wanneer je pakjesavond viert met het Sinterklaas Surprisespel. Hiermee weet je zeker dat de avond voor iedereen leuk wordt:

 • Dyslecten hoeven geen gedichten te schrijven of voor te lezen.
  Gedichten zijn namelijk vervangen door opdrachtkaarten met hierop een plaatje. Het plaatje is de opdracht. Dat hoef je een dyslect maar één keer uit te leggen: daarna kan hij alle plaatjes zelf ‘lezen’!

 • ADHD’ers hoeven niet langer op hun beurt te wachten.
  Surprises zijn vervangen door surprisespelletjes. Korte spelletjes houden de vaart in de avond. Bovendien doe je die met elkaar, zodat niemand het gevoel heeft op zijn beurt te moeten wachten.

 • Autisten weten precies wat ze op pakjesavond kunnen verwachten.
  Oké, dit vereist iets meer aandacht. Je zult namelijk samen met hen vooraf een aantal afspraken moeten maken: hoeveel kadootjes er voor iedereen zijn, wat iedereen zal krijgen en welke spelletjes jullie samen gaan spelen. Lees daarom ook: Hoe vier je Sinterklaas met autistische kinderen (inclusief de reacties!)

Maar ook normale mensen zullen een supergezellige avond hebben!

Waarbij je bovendien in minder dan een uur klaar bent met alles voorbereiden. Wat wil je nog meer?

Hele fijne Sinterklaastijd!

Pietje Patricia

Surprisespel kadokaartjes P.S.
Leuke Surprisespel kadootjes labels vind je bij de 20 extra downloads van het nieuwe Surprisespel.

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?