Ontladen, door weten wat je wilt

  door
  Sinterklaas Stress
  , , ,
  reageer als eerste...

Margriet Darwinkeldoor Margriet Darwinkel

Stress voert de boventoon deze maanden. Ik heb het nu even niet over je kinderen – ja, die hebben inderdaad ook veel meer last van stress. Het gaat nu even over jou en alles wat deze tijd van je vraagt…

Het Sinterklaasfeest regelen, kadootjes moeten kopen, gedichten schrijven, surprises maken, gezond eten op tafel willen zetten, noem maar op. Als je niet uitkijkt is de boventoon rondom Sinterklaas stress, terwijl het juist ook zo’n gezellige tijd is met en voor de kinderen.

Maar de combinatie van de dingen kan soms net even te veel zijn. Je wil het niet, maar spanning loopt op en dan ineens die uitbarsting naar je kind, omdat het in jouw ogen iets doet dat niet acceptabel is. Achteraf voel je dat het niet terecht is of zeker niet terecht in die mate. Je krijgt spijt en je voelt je er eigenlijk heel vervelend over, en dat geeft nu juist weer meer stress.

Herken je dit?

Het is een fenomeen waar veel moeders – en ook vaders hoor – mee te maken hebben. Misschien al een beetje troost dat je niet de enige bent. Maar je kunt er echt iets aan doen. De oplossing is niet ingewikkeld, en begint met je bewust te worden van wanneer en waarom je het doet of vanwege wie je het doet. Durf je het aan?

Op spanning volgt altijd ontlading

Wanneer je onder spanning staat om wat voor reden dan ook, dan heeft je lichaam een ontlading nodig. Soms doe je dat door naar iemand uit halen, in woorden of in acties. Het zijn dan vaak onze kinderen die het als eerste voor hun kiezen krijgen. Omdat het nu eenmaal gemakkelijker is om op hun boos te worden dan op onze partner, de baas, een irritante collega, de buurvrouw of wie dan ook.

Een irritant kind vraagt je naar jezelf te kijken

Helaas is de werking ervan van korte duur en je gaat je niet minder aan je kind irriteren. Sterker nog de kans dat het erger wordt, is alleen maar groter. Want kinderen hebben nou eenmaal de (irritante?) eigenschap dat ze jou spiegelen en gaan net zo lang door met hun vervelende gedrag totdat je bij jezelf hebt achterhaalt wat er echt aan de hand is. Je kind daagt je uit om het achterliggende probleem op te lossen.

Het achterliggende probleem

En wat is dat dan? De vraag hier is op wie ben je echt boos? Wat precies maakt me zo boos? En heeft dit echt met mijn kind te maken of gaat het eigenlijk over iets in mezelf? Schrijf het voor jezelf eens op, bij voorkeur in een dagboek zodat je jouw gedachten en overtuigingen later nog eens terug kunt lezen waardoor je zicht krijgt op je eigen (leer)proces.

Op deze manier kom je los van je gedachten en ben je niet meer je gedachten (die vaak onbewust ongewenst gedrag veroorzaken), maar heb je gedachten en die kun je veranderen.

Maar goed, nu je dit weet… Hoe doe je het in de praktijk?

Druk op de pauzeknop

Zodra je merkt dat je heel boos wordt, kun jezelf een halt toeroepen. Je drukt als het ware op een pauze knop. Er zit tijd tussen impuls en actie – alleen dat moet je gaan ervaren. Je bent dan in staat een bewuste keuze te maken en anders te gaan reageren. Je zult zien dat jouw reactie gaat veranderen, en dat heeft weer een positieve invloed op het gedrag van je kind(eren).

Gooi de spanning letterlijk eruit

Daarnaast kun je spanning ook ontladen door letterlijk de spanning uit je lijf te slaan op een groot kussen bijvoorbeeld, of door er met vriendinnen over te praten of door een activiteit te doen zoals yoga of massage of lekker een weekend naar Parijs te gaan ….

Goed voor jezelf zorgen en je bewust zijn van wat en hoe JIJ de dingen in je leven wilt, dat is een van de geheimen van een gezin in balans!

Ontladen, door weten wat je wilt © 2016 - alle rechten voorbehouden.

Margriet Darwinkel is de bedenker van de Happy Family Organizer en co-auteur van het boek Opvoeden vanuit het Hart. Het is Margriet’s passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie.

Zie ook: http://www.happyfamilylife.com

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?