Hoe vier je Sinterklaas met autistische kinderen?

  Sinterklaas Stress
  , , ,
  2 reacties

Hieronder vind je een interview met Mieke Sjoer, moeder van 3 auti’s (zoals ze zelf zegt!). In 2011 kocht Mieke het Sinterklaas Surprisespel. Na afloop schreef ze bij de ervaringsverhalen op de site hoe ze het spel gebruikt hadden. En dat het een geslaagde avond was geworden.

En ze bleek niet het enige gezin met autistische kinderen die met het Surprisespel pakjesavond vieren. Meer positieve verhalen kwamen binnen. Ik werd nu wel heel nieuwsgierig. Hoe vierden zij pakjesavond in eerdere jaren? Wat ging er dan fout? Hoe heeft dit Sinterklaasspel geholpen om wel een leuke avond te hebben met elkaar?

Mieke was bereid om mijn vragen te beantwoorden. Het werd een uitgebreid interview en we hadden een lang gesprek over hoe je Sinterklaas viert met autistische kinderen. Mieke beschouwt zichzelf als leek. Uit alles in dit interview blijkt echter dat ze niet alleen ervaringsdeskundige is, maar ook een ontzettende liefdevolle en geduldige moeder. Ze geeft de moed niet op en daarom vindt ze iedere keer manieren om het beste in haar kinderen omhoog te halen.

Ik vond het een bijzondere ervaring om haar te mogen interviewen en ik heb er ontzettend veel van geleerd. Bij autistische kinderen zijn duidelijkheid en veiligheid de sleutelwoorden. Zij hebben dit misschien meer nodig dan andere kinderen, maar eigenlijk is dit wat ieder kind graag wil. Mieke geeft 7 tips waarmee je deze duidelijkheid en veiligheid kunt realiseren.

Titel: SinterklaasMetAutistischeKinderen.pdf
Download link: Sinterklaas met autistische kinderen
Bestandsgrootte: 221 KB

De versie van het Sinterklaas Surprisespel wat Mieke dat jaar gebruikt heeft, was de 1e digitale versie. In 2013 was zij een van de eersten om het (toen) nieuwe spel in BliQ te bestellen. Haar gezin heeft tot 2016 met dit spel Sinterklaas gevierd.

Het interview is in 2012 geschreven voor Educare (een blad over opvoeding en onderwijs wat nu Kiind Magazine heet) en hier op de site gepubliceerd.

Als je het gelezen hebt, wil je me dan laten weten of je er iets mee kunt en wellicht nog aanvullingen hebt? Dankjewel!


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reacties

  Aantal berichten: 2


  1. Allereerst mijn complimenten voor Mieke! Wat heeft zij er goed over nagedacht en het spel zo goed mogelijk aangepast aan haar gezin. Geweldig dat ze het er niet bij liet zitten en zocht naar een vorm waar alle gezinsleden blij mee waren. Fantastisch!!

    Ik vind dat jij de problematiek en de mogelijke oplossingen helder verwoord hebt. Er zijn ongetwijfeld gezinnen waarbij de structuur minder hoeft te zijn, maar dat is zo fijn aan dit spel: je kunt het altijd weer aanpassen.

    Mieke heeft een goede structuur aangebracht (tevoren overleg, taken verdelen, weten wat er komt, rooster voor de avond, spelletjes tevoren oefenen, vaste plekken enz.) en daardoor veel veiligheid ingebouwd. Ook heel goed dat zij zo nadrukkelijk aan de zintuiglijke prikkels heeft gedacht (geen luide muziek, tevoren overleg over de hapjes (prikkelverwerking in de mond en het lijf), invoelen hoe kind surprises en spelletjes beleeft.

    Het oefenen van de spelletjes vind ik erg goed gevonden. De herhaling geeft veiligheid en structuur. Het wordt voorspelbaar. Door een spelletje vaker te doen wordt het meestal ook leuker (hoewel dit voor kinderen met een stoornis binnen het autistisch spectrum zeker niet vanzelfsprekend is).

    Het stukje over het pietendiploma: Ik ken zeker ook kinderen met ASS die wel graag een pietendiploma zouden ontvangen. Voor het gezin van Mieke werkt dit zo, maar dat geldt niet voor alle kinderen met ASS.

    Wat niet in het interview stond maar wat ik wel bij de downloads vond: een pakjesteller! Geniaal voor veel van deze kinderen! Zo hebben ze letterlijk iets in handen wat zekerheid geeft aan zoiets onzekers als cadeautjes ontvangen. Je zou zelfs nog kunnen specificeren in grote en kleine pakjes voor wie dat nodig heeft.

    Wat ik nog zou wat uitbreiden is item 9 (verwachtingen cadeautjes). Maak zorgvuldig samen met je kind een verlanglijstje en kies daar dan ook de cadeautjes uit. Voordeel is daarbij ook dat je kunt zien of de gewenste cadeautjes haalbaar zijn en kinderen dus tijdig feedback hierover kunt geven. Als ouder kun je vaak wel inschatten of een (extra) ongevraagd cadeautje bij het kind zal passen. Dat is misschien mooi om een keer te proberen. De dochter van mijn vriendin (PDD-NOS) was herhaald teleurgesteld over haar cadeautjes. Niet dat zij ze niet leuk vond, maar het was niet wat ze gevraagd had. Het luistert soms zo nauw.

    Alles bij elkaar is het een prachtig stuk (en spel!!!)! Ik zou als ik jou was de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) eens peilen of zij het niet op de site willen zetten. Mooi stukje reclame voor jou en ik denk dat veel gezinnen hier wat aan kunnen hebben.

    Tot slot nog dit (in reactie op de afsluitende woorden van Mieke):
    Naar mijn gevoel is het kind met autisme niet alleen op de wereld gekomen met vele talenten, maar ook met een boodschap voor ons. Kinderen met ASS zorgen ervoor dat we genoodzaakt zijn terug te keren naar onszelf in plaats van ons de hele dag vol te (laten) gieten met allerhande prikkels (voeding vol E-nummers, kleurstoffen, suiker, koffie, alcohol -allemaal gif-, televisie, computers, mobieltjes, reclames, zendmasten en ga zo maar door). De prikkels maken ons ziek, zorgen dat we niet meer bij onszelf zijn, niet meer goed kunnen voelen… De grenzen die we blijkbaar niet meer aan onszelf kunnen geven leven zij ons voor.

    Halt aan de prikkels! Is dat niet mooi?!

    Hartelijke groeten van Angelique
    (docente op cluster 2 school met o.a. kinderen met ASS)


  2. Erg herkenbaar!
    Alles moet inderdaad voorspelbaar zijn en ook een duidelijk einde hebben. Na de intocht van Sinterklaas was Daan (5 jaar) helemaal voldaan en dacht echt dat het Sinterklaasfeest nu voorbij was. Waar andere kinderen zouden willen dat een feest eindeloos doorgaat vinden autistische kinderen het juist fijn om alvast te weten wanneer het is afgelopen.
    Het is inderdaad ook erg belangrijk dat kinderen zich veilig voelen en dat er vooral geen competitie is in het spel. Geen winnaars en geen verliezers.
    Erg leuk en interessant om te lezen!

Wil je op dit bericht reageren?