Help, mijn hoofd doet het niet meer!

  Sinterklaas Stress
  , , , , , ,
  reageer als eerste...

Help, mijn hoofd doet het niet meer!!

Gisteren kwam een van de jongens naar me toe: “Mam, ik heb echt een probleem.” O jee, wat was hier aan de hand? Hij is al puber en er schoten dus meteen allerlei typische puberproblemen door mijn hoofd:

 • Uiterlijk: “Je hebt een pukkelfestival op je voorhoofd?”
 • Verliefd: “Dat ene leuke meisje ziet je toch niet zitten?”
 • Imago: “Je nieuwe (tweedehands) fiets is niet vet genoeg?”
 • Gamen: “Je bent level-down in je favoriete game en nu moet je ook ‘s nacht online om je vrienden niet teleur te stellen?”
 • Drugs: “De buurjongen wil comazuipen uitproberen of (iets minder extreem) stiekem sigaretjes met je roken?”

“Nee mam, doe even normaal!”

Oké, dacht ik gerustgesteld, als dit allemaal niet het geval is, hoe erg kan het dan zijn? Hmmm…

Als het spannend wordt…

“Als ik iets spannend vind, dan kan ik dingen niet meer vinden. Niet goed nadenken. Geen antwoord bedenken als iemand me een vraag stelt. Geen oplossing verzinnen als ik een computerprobleem heb. En ik krijg ook geen nieuwe ideeën voor dingen tekenen of bouwen. Mijn hoofd doet het gewoon niet meer!”

Maar het werd nog erger…

“Eerst wordt het vaag in mijn hoofd. Alsof al mijn gedachten verstopt zitten in een dichte mist. Daarna krijg ik last van mijn buik. Niet echt buikpijn, maar wel alsof het heel vol is van binnen. En als het echt niet langer gaat, krijg ik hoofdpijn.”

Je herkent vast wat zoonlief beschrijft: het is doodgewoon stress. We reageren daar allemaal misschien iets anders op, maar bij vrijwel iedereen stopt het hoofd met normaal functioneren en dan kunnen we niet meer helder denken. En mijn zoon is een migraine klant. En als alles hem teveel wordt, dan komen er ‘s nachts emmers aan te pas…

Wat gebeurt er nou bij stress?

Op het moment dat je iets te spannend of te eng vindt, gaat er een signaal naar de hersen dat zegt: “Pas op! GEVAAR!!”

“Oké,” zegt de grijze massa en nog voor je hierop kan reageren wordt de alarmknop ingedrukt. Je lijf krijgt een injectie met stress-hormonen die allerlei reacties teweeg brengen. Ik stel me hier zo bij voor dat het gewone licht ineens uitgaat en tussen de hersencellen overal rode lampen beginnen te knipperen. Vervolgens zakken bij het geluid van het alarmsignaal de schotten dicht en het deel van de hersenen waarmee we verstandig kunnen denken wordt vrijwel hermetisch afgesloten van de rest van het brein. En het overlevingsinstinct schakelt uit de stand-by modus naar volle kracht. Het hart gaat sneller slaan en pompt grote hoeveelheden zuurstof naar de armen en benen. Het hele lijf schreeuwt nu: “Volle kracht vooruit!” Vechten of vluchten dus…

Alleen is dat precies het probleem:

 • Met wie moeten we eigenlijk vechten?
 • En waar moeten we nou voor op de vlucht?

Vechten met de juf die je overhoort? Vluchten voor de toets die je moet maken? Of de film die je zit te kijken? Je kunt in feite helemaal niks op dat moment…

Na de spanning komt de ontlading

Maar die grote hoeveelheid energie moet er wel weer uit. De buikpijn en de hoofdpijn horen typisch bij mijn zoon. Dat is de manier waarop zijn lichaam alle opgehoopte spanning er weer uitgooit en feitelijk hebben wij als gezinsleden hier weinig last van. Andere gezinnen kunnen het een stuk zwaarder hebben: gillen, schreeuwen en slaan zijn beproefde manieren om te ontladen. Hysterische huilbuien werken ook. Of wat dacht je van continue wiebelen en bewegen, wilde spelletjes spelen en eindeloos door het huis rennen.

Vechten met Sinterklaas?!

Ja, dat klinkt natuurlijk idioot, maar feit is dat de lieve Sint met al zijn goede bedoelingen toch bij heel veel kinderen behalve snoepgoed en kadootjes ook een hoop stress bezorgd. En zoals je net hebt kunnen lezen: dan wil je lijf eigenlijk vechten met de goede man of heel hard van hem vandaan vluchten.

Vooral kinderen die nog geloven hebben hier last van. Of wat denk je van kinderen die hypersensitief zijn en kinderen met AD(H)D of ASS – kinderen waarbij het nog belangrijker is dat ze weten waar ze aan toe zijn. Weten wat ze kunnen verwachten. Weten wat er gaat gebeuren, met wie en wanneer.

Hoe voorkom je Sinterklaas ellende?

 1. Zorg om te beginnen dat jij en je gezin goed voorbereid zijn op de feestdagen. Overleg met elkaar hoe en wanneer je Sinterklaas gaat vieren. Zorg dat iedereen zijn of haar wensen kan uitspreken en dat het een gezamenlijke beslissing wordt.
 2. Pak je kalender en zet hierin alle belangrijke data: intocht, schoentjes zetten, lootjes trekken, pakjesavond vieren.
 3. Maak to-do lijstjes of vul een stapel post-its met alles wat je voor deze dagen moet regelen, inkopen, organiseren. Doe die in je agenda, verwerk ze in je organizer, hang ze op de keukenkastjes enzovoorts. Je kunt ook de pakjesavond planner hiervoor gebruiken.
 4. Regel een aftelkalender voor je kinderen. Je kunt deze zelf maken of er een downloaden en printen.
 5. Hou je aan je afspraken!

Al deze hulp is gratis:

Margriet Darwinkel van Happy Family Life en ik hebben samen een Aftelkalender en de Pakjesavond Planner gemaakt die je hierbij kunt gebruiken. Margriet ontwikkelde bovendien de Sinterklaas Mini-Challenge, een korte e-cursus waarmee je kunt ervaren wat een goede planning, goed overzicht en duidelijkheid je gaat opleveren in de stressvolle decembermaand.

Voor bijzondere kinderen zul je aan extra dingen moeten denken. Een aantal jaren terug heb ik een moeder met 3 autistische kinderen geïnterviewd over het vieren van Sinterklaas. Zij heeft erg goede tips voor ASS kinderen, die beslist ook werken voor jongere kinderen en kinderen met AD(H)D. Als je daar meer over wilt weten, lees dan Hoe vier je Sinterklaas met autistische kinderen?

Ik hoop dat je er wat aan zult hebben! Voor nu wens ik je behalve een hoop plezier vooral een stressvrije Sinterklaastijd!

Pietje Patricia

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?