Zin in een Sinterklaas pelgrimstocht?

  Sinterklaas Activiteiten
  ,
  reageer als eerste...

Het is misschien niet de fijnste tijd van het jaar om op pelgrimstocht te gaan, maar fervente wandelaars zouden geen moeite hebben om een speciale tocht uit te zetten langs dorpen en steden die een bijzondere band hebben met Sinterklaas. Hieronder vind je vast wat plaatsen die de moeite van het bewandelen waard zijn…

Amersfoort – Sinterklaasstad®

In Amersfoort wordt ieder jaar bijzonder veel moeite gedaan om van de Sinterklaastijd het hoogtepunt van het jaar te maken. Activiteiten waar je naar uit kunt kijken zijn de Pietenkapel, die sinterkaasliedjes speelt, de sinterklaasstadtrein en de inpakcentrale waar Pieten pakjes inpakken. In sommige etalages worden slaapkamers van Zwarte Pieten en Sinterklaas gemaakt, waar kinderen hen naar bed kunnen zien gaan voor ze ‘s nachts weer aan het werk moeten. Ze hebben zelfs een bejaardentehuis voor Zwarte Pieten!

Amersfoort heeft zichzelf geregistreerd als Sinterklaasstad®.

Amsterdam – eerste stad met intocht per stoomboot

Stoomboot Christiaan Brunings tijdens de intocht van Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum te Amsterdam; 13 november 2011. Foto: Erik Swierstra.

Stoomboot Christiaan Brunings tijdens de intocht van Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum te Amsterdam; 13 november 2011. Foto: Erik Swierstra [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Sinterklaas en Amsterdam hebben al enkele eeuwen een innige relatie met elkaar. De eerste Sinterklaasfeesten waarvan we weten dat ze hebben plaatsgevonden, werden al in de 15e eeuw gehouden. In 1934 was Amsterdam de eerste stad waar de Sint officieel met de stoomboot arriveerde. Tot 1964 was de intocht in Amsterdam ook bedoeld voor de rest van ons land. Daarna kwam ieder jaar een andere plaats aan de beurt. Hiervan wordt verslag gedaan op de televisie en deze intocht geldt nu als de officiële aankomst van Sint Nicolaas.

Er is zoveel meer te vertellen over Amsterdam en de Sint. Klik hier voor de rest van het verhaal…

19e-eeuwse afbeelding van een middeleeuwse kinderbisschop, vergezeld door zijn canons. Foto uit Publieke Domein.

Dordrecht – Sinterklaasmuseum

In Dordrecht ontstond in 1360 de traditie van het sinterklaaslopen: de koorknapen kregen een vrije dag en een van hen werd verkleed als bisschop. Ze trokken dan in optocht door de stad waarbij ze de voorbijgangers om geld vroegen, wat ze gebruikten om kaarsen te kopen voor de kerk en om feest te vieren. Tegenwoordig lopen de kinderen verkleed als Sint en Piet langs de deur om snoep.

Sinds 2000 slapen Sinterklaas en zijn Pieten hier in het Sinterklaasmuseum als ze in Dordrecht zijn.

Helmond – kasteel van Sinterklaas

Helmond: het kasteel van Sinterklaas. Foto van Johan Bakker [CC BY-SA 3.0 nl]

Helmond: het kasteel van Sinterklaas – foto: Johan Bakker [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons


In Helmond staat het kasteel van Sinterklaas waar de Sint woont als hij in Nederland verblijft. Het kasteel kan zelfs bezichtigd worden. Wegwijspiet geeft rondleidingen over de Pietenzolder en door de bakkerij waar je van alles mag proeven. Als je rustig bent, mag je misschien zelfs even in de werkkamer van de Sint rondkijken…

Nuenen – postagentschap van Sinterklaas

In Nuenen staat een houten postkantoor wat de Sinterklaashof heet. Hierin is een slaapkamer met een prachtig hemelbed en sinds 1986 is dit een van de verblijven van Sinterklaas als hij in Nederland is.

De Sinterklaashof is tevens het officiële postagentschap van Sinterklaas. Alle brieven die aan de Sint verstuurd worden, komen hier terecht. Gedurende drie weken zijn er zo’n 100 schrijfpieten aan het werk die alle brieven en tekeningen van kinderen beantwoorden. Voor de komst van internet kwamen er jaarlijks wel 20.000 brieven binnen! Dat aantal is inmiddels afgenomen tot 6.000 stuks.

Zelf een brief sturen aan Sinterklaas? De instructies vind je hier…

Sint-Niklaas (België)

Sint Nicolaas op de Grote Markt van Sint-Niklaas in België. Foto: Wim Barbier [CC BY-SA 3.0]

Sint Nicolaas op de Grote Markt van Sint-Niklaas in België. Foto: Wim Barbier [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


De naam Sint-Niklaas is afgeleid van Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de stad. Begin 13de eeuw werd voor hem een parochie opgericht en een bijhorende kerk gebouwd, de Sint-Nicolaaskerk. Deze naam is men dan ook voor het omliggende dorp gaan gebruiken. Later is Sint-Nicolaas enigszins verbasterd tot de huidige naam.

De stad is de hoofdstad van het Land van Waas en telt ruim 76.000 inwoners (2018), die Sint-Niklazenaars worden genoemd. De bijnamen van de Sint-Niklazenaren zijn oliezeikers, rapenbraders of blauwselmannen. De stad is ook bekend om haar marktplein, het grootste van België. Op dit plein vind je het standbeeld van Sint Nicolaas.

Sint-Niklaas is natuurlijk dé sinterklaasstad van België. Sinds 2004 is hier een ‘Huis van Sint’ die door kinderen bezocht kan worden. Ook vindt hier ieder jaar de speurtocht ‘Wie zoekt de Sint?’ plaats. De dag dat Sinterklaas aankomt wordt hier ‘Dag van de Sint’ genoemd.

Venray – 1e stad waar Sint verscheen

Venray mag zich de stad noemen waar Sinterklaas voor het eerst in levende lijve verscheen. Toen begeleidden engelen, knechten en een erewacht te paard de Goedheiligman. Dit was in 1888 en er is een krantenbericht van bewaard gebleven.

“IJverig strooiden de engelen en knechten, die de Grijze man voor deze bijzondere gelegenheid uit verre gewesten had meegebracht, hun lekkernijen rond onder het jonge volkje!” aldus de Venlose Courant van december 1888.


Bron: Sinterklaas Lexicon (#afflink)

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?