Cadeautjes scoren met het Sinterklaas dobbelspel (of dobbelsteenspel)

  Sinterklaas Activiteiten
  ,
  reageer als eerste...

Voordat je denkt: “Hey, gaat Pietje Patries nou ineens toch het Sinterklaas Dobbelspel (of dobbelsteenspel) aanbevelen?” – nee dus.

Dit is een website voor iedereen die met kinderen in de basisschoolleeftijd Sinterklaas viert. Maar zoals er in ons eigen gezin langzaam maar zeker steeds meer (klassieke) surprises en gedichten gemaakt werden voor pakjesavond, kan ik me voorstellen dat er ook gezelschappen met oudere kinderen of alleen volwassenen zijn die graag een ander spel willen proberen.

Maar voordat ik de spelregels deel – en ik kan dit niet vaak genoeg herhalen: het Sinterklaas Dobbelsteenspel is niet geschikt voor kinderen!!! En ook niet voor iedereen met ASS (auti’s). Dit meen ik heel serieus. Lees dit eerst als je het dobbelspel overweegt met kinderen onder de 12 jaar oud.

Spelregels Sinterklaas Dobbelspel (Dobbelsteenspel)

Wat heb je nodig?

 • een dobbelsteen (beetje flink formaat kan handig zijn)
 • 3 cadeautjes per persoon (zonder namen op de pakjes!)
 • de spelregels

Bij het dobbelsteenspel zelf gooit iedereen om beurten met de dobbelsteen. Het aantal ogen dat je gooit, bepaalt wat er gaat gebeuren. De volgende die aan de beurt is, zit links van de vorige speler. Je begint dus door  met de klok mee te gaan.

Spelregels dobbelspel – Ronde 1

Voordat het dobbelsteenspel begint, verzamel je alle cadeaus op één plek. De jongste speler begint en gooit de dobbelsteen. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan wat er moet gebeuren. 

 1. Je mag een cadeautje van de stapel pakken. Maar je mag het nog niet uitpakken!
 2. Iedereen geeft de cadeaus die hij heeft aan de persoon links van hem.
 3. Je mag een cadeau naar keuze wegpakken bij iemand anders.
 4. Iedereen geeft de cadeaus die hij heeft aan de persoon rechts van hem.
 5. Geef een cadeau van jezelf aan degene met de minste cadeaus. Heb je geen cadeaus dan heb je ook niks weg te geven en gaat de beurt naar de volgende persoon.
 6. Je mag een cadeautje van de stapel pakken en het uitpakken!

Ronde 1 is afgelopen als alle cadeautjes van de stapel op zijn.

Spelregels dobbelspel – Ronde 2

Iedereen mag zijn cadeautjes die nog niet open gemaakt zijn, uitpakken. Het is leuk om even een rondje te doen waarin iedereen laat zien welke cadeautjes hij heeft. Daarna zet je een wekker of stopwatch – 30 tot 45 minuten – en kan ronde 2 beginnen. Het spel gaat verder bij degene die aan de beurt was. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft wederom aan wat er moet gebeuren.

 1. Het spel draait om. Degene die voor jou aan de beurt was, mag weer gooien. Je speelt nu tegen de klok in, totdat er weer 1 gegooid wordt en het dobbelspel weer omdraait.
 2. Geef een cadeau van jezelf aan een ander. Heb je geen cadeaus dan heb je ook niks weg te geven en gaat de beurt naar de volgende persoon.
 3. Je mag een cadeau naar keuze wegpakken bij iemand anders.
 4. De persoon die na jou is, moet een beurt overslaan.
 5. Ruil met iemand een cadeautje naar keuze.
 6. Iedereen geeft de cadeaus die hij heeft aan de persoon links van hem.

Ronde 2 is afgelopen als de tijd om is.

Het is ook mogelijk om ronde 2 van het dobbelsteenspel met opdrachtkaarten te doen i.p.v. een dobbelsteen. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaasdobbelen voor ideeën.

Kies nu hoe je het dobbelspel wilt eindigen

 1. “The winner takes it all.” Als de tijd om is, mag je alles houden wat er voor je ligt.
 2. “Eerlijk zullen we alles delen.” Iedereen met meer dan 3 cadeautjes legt het overschot terug in het midden. Degenen die minder dan 3 cadeautjes hebben mogen om de beurt kiezen in dezelfde volgorde als gespeeld werd.

Er bestaan vele varianten op het Sinterklaas Dobbelspel.
Daarover een andere keer meer…


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?