Zuinige Pietjes doen aan creatief boekhouden

  door
  Pakjesavond plannen
  , , , , ,
  1 reactie

Nieuw, nieuw, nieuw… ?

De huidige consumptiemaatschappij kan niet eeuwig doorgaan. Onze natuurlijke bronnen zijn niet onuitputtelijk. En dus is het een taak van ons allemaal om creatief te zijn. Om duurzaam en spaarzaam in te kopen om zo onze aarde niet meer te belasten dan nodig is. Dit is een mooie tijd van het jaar om hier bewust mee bezig te zijn. Want er is geen maand waarin we collectief meer uitgeven dan in de decembermaand…

Tweedehandswinkels hebben een tijd lang een stoffig imago gehad. Dat is gelukkig voorbij. Je kunt je gerust vertonen in een tweedehandswinkel. En het is ook een prima plek om cadeautjes te shoppen. Maar ken jij ze eigenlijk? De traditionele kringloop is meestal wel bekend. Maar, er zijn tegenwoordig veel meer initiatieven. Mooie winkels die specifiek alleen (merk)kleding verkopen, of meubels en accessoires. Ook online. Zoek ze op en maak er gebruik van!
Kadootjes verrassingen

Zuinige Pietjes

Zuinige Pietjes weten precies wat ze waar goedkoop èn duurzaam kunnen krijgen.
Ik denk dat kinderen veel handiger zijn met computers dan ouders. Is dat bij jullie ook zo? Laat dan de kinderen een lijst maken met tweedehandswinkels en andere initiatieven op internet. Google eens en kijk waar jullie ook spullen vandaan kunnen halen. Marktplaats ben je waarschijnlijk al bekend mee. Kijk ook eens naar regionale initiatieven.

Voor de ouders ligt er ook een opdracht. Jullie maken ook een lijst, maar dan van fysieke winkels. Kennen jullie al winkels, zoals de lokale kringloop? Noteer deze (incl. adres!). Maar zoek ook eens op Internet. Je zult verbaasd zijn naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Kleine initiatieven hebben vaak niet de middelen om zich uitgebreid bekend te maken. Maar ze zijn er wel!

Als jullie klaar zijn, bespreken jullie de lijsten met elkaar. Welke winkels zijn een verrassing voor jullie? Zijn er winkels dichterbij dan gedacht?
Maak er één lijst van met twee kolommen. Links de fysieke winkels, rechts online mogelijkheden. Laat onderaan wat ruimte over. Zo kun je de lijst aanvullen met initiatieven die je de komende weken nog tegenkomt (in bijv. krantenberichten).

Hang de lijst met winkels op, bijvoorbeeld op de koelkast. Door hier regelmatig naar te kijken gaat je onderbewustzijn aan het werk. Het automatisme om nieuw te bestellen zal plaats maken voor een slimmere, goedkopere, tweedehands variant. En ben je enthousiast over een tweedehandswinkel? Vertel je vrienden er dan over!

Creatief Boekhouden

Met creatief boekhouden bedoel ik natuurlijk dat je creatief bent in het regelen van goedkope, duurzame en toch hartstikke leuke cadeautjes.

Kijk nu dus naar jullie verlanglijstjes. Zoek eens in de tweedehands winkels of jullie daar zouden kunnen slagen. Je kunt het bezoek aan een fysieke winkel ook uitstellen tot het weekend. Ga er – bij voorkeur op de fiets – eens langs. Koop alleen datgene wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden om iets te kopen ‘omdat het goedkoop is’.

Zo heeft een vriendin van me ooit veel moeite gedaan om een rotan mand te vinden om opladers in op te bergen. In reguliere winkels was de door haar gewenste maat niet te vinden of belachelijk duur. In de kringloopwinkel stond een geschikte mand. Er zat alleen nog zand op van het buiten staan. Even afspoelen, laten drogen en zij had een mooie en praktische opbergmand. Voor € 1,50!

Is het gelukt om tweedehands iets te kopen? Vergelijk dan de nieuwprijs met de tweedehandsprijs. Dit is jouw besparing.

Werkblad om het je makkelijker te maken

Werkblad bij Pakjesavond Planner: Zuinige Pietjes en Creatief Boekhouden Speciaal voor deze besparingsoefening heeft Patricia dit werkblad gemaakt. (Mooie aanvulling op onze Pakjesavond Planner!)

Zuinige Pietjes

Het bovenste deel, Zuinige Pietjes, kun je gebruiken om het resultaat van jullie onderzoek naar online en lokale tweedehands winkels en dergelijke te noteren. Bij online opties noteer je uiteraard het website adres. Bij de lokale opties is behalve de naam van de winkel het adres of de naam van het winkelcentrum wel handig.

Creatief boekhouden

In de 1e kolom schrijf je de wensen van de verlanglijstjes. In de 2e kolom noteer je wat dit nieuw kost in de ‘gewone’ (online) winkel. In de 3e kolom waar je het goedkoper kunt krijgen met bijbehorende prijs. Tweedehands kopen is niet de enige mogelijkheid om goedkoop aan cadeautjes te komen. Denk ook eens aan wat je wellicht zelf kunt maken. In dat geval noteer je de prijs van de spullen die je daarvoor nodig hebt.

In de laatste kolom reken je je winst uit. Winst = nieuwprijs – prijs goedkope optie. Als je daarna alle winst bij elkaar optelt, zie je wat je deze Sinterklaasperiode hebt bespaart. Daar kunnen jullie dan met z’n allen weer iets leuks van doen. Of doneer het aan een goed doel.

Download link: PakjesavondPlanner-werkblad-ZuinigePietjes.pdf

Hoeveel tijd kost dit geld besparen?

Het opzoeken van tweedehandswinkels kan in 20 minuten. Probeer niet teveel afgeleid te worden en houd elkaar bij de les. Het bespreken met elkaar kan in 10 minuten. Je hebt binnen een half uur tientallen mogelijkheden om goedkoper te shoppen.

Het daadwerkelijk shoppen voor Sinterklaascadeaus of andere spullen zal meer tijd in beslag nemen. Doe dit als je eraan toe bent. Niet tegen elkaar vertellen als je iets gevonden hebt! Dat moet natuurlijk een verrassing blijven tot 5 december…

Succes ermee!

Margriet Darwinkel

Margriet Darwinkel

Zuinige Pietjes doen aan creatief boekhouden © 2018 - alle rechten voorbehouden.

Margriet Darwinkel is de bedenker van de Happy Family Organizer en co-auteur van het boek Opvoeden vanuit het Hart. Het is Margriet’s passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie.

Zie ook: http://www.happyfamilylife.com

Reacties

  Aantal berichten: 1


  1. Ha, wat leuk, dit idee! Toevallig ben ik thuis aan het opruimen en wilde veel spullen naar de Kringloopwinkel brengen, totdat ik van het weekend bedacht dat ik de “zo goed als nieuwe” kookboeken en cd’s ook kado kan geven met Sint of kerst!
    En dan hoef je voor die kado’s helemaal niets uit te geven…
    Veel succes met jullie projecten!

Wil je op dit bericht reageren?