Dit bericht bevat informatie over activiteiten, downloads en/of aanbiedingen uit . Deze zijn inmiddels afgelopen of niet langer verkrijgbaar!

Zie de maan schijnt door de bomen…

  door
  Pakjesavond plannen
  , , , , , ,
  reageer als eerste...

Lianne Vader-Wattel van Praktijk Wijs

Zodra Sinterklaas weer voet aan wal zet, begint voor veel kinderen een magische tijd. Een tijd vol lekkers, cadeautjes, gezellig liedjes en vol verwachting. Als volwassene weet ik inmiddels dat het ook een tijd kan zijn van spanning voor kinderen en stress & hopen-dat-het-zo-snel-mogelijk-voorbij-is voor ouders. Om die reden wil ik deze tips graag met jullie delen, zodat er weer ruimte is voor de Sint-magie dat jouw kind én jijzelf verdiend!

De Voorpret-kalender

Voor jonge kinderen (en voor de oudere kinderen vaak ook) is het prettig om te weten wat er de komende tijd te gebeuren staat én wanneer dit plaats zal vinden. Hoe fijn is het dan om een overzicht te hebben waarop alles staat geschreven/getekend en waarop kan worden opgezocht hoe het nu ook al weer zit. De ultieme-maar-easy-mét-voorpret-oplossing: de aftelkalender! (Ook voor jezelf prettig om naar de kalender te kunnen verwijzen na de 100e keer ‘Wanneer komt Sinterklaas bij ons thuis?’)

Op de kalender zet je bijvoorbeeld:

  • Of er een schoen gezet wordt en zo ja waar (denk aan thuis, op school, sportclub).
  • Het bezoek van Sinterklaas op school.
  • De dag dat Pakjesavond thuis gevierd wordt.
  • Denk ook aan het moment dat Sinterklaas weer uit het land vertrekt.

Vertel bij het invullen alvast iets meer over deze momenten, wie is er, hoe zal het er ongeveer aan toe gaan, etc. Een aftelkalender kan je zelf tekenen en samen invullen of samen knutselen, maar op internet zijn er ook veel te vinden.
Sinterklaas GOEDheiligman

GOEDheiligman

Sinterklaas is een GOEDheiligman en geen dreigmiddel. De Sinterklaastijd is voor de meeste kinderen spannend genoeg, al dat gepraat over stoute & lieve kinderen kan kinderen aardig aan het twijfelen brengen. ‘Ben ik wel lief genoeg?’ Ja, natuurlijk ben jij lief genoeg! Is de boodschap die we onze kinderen mee willen geven. En geef nu zelf toe: een beetje ondeugende pret is prima op zijn tijd, toch? Onbewust en zonder verkeerde bedoelingen kan je negatieve lading aan deze tijd geven door teksten als: ‘Wacht maar tot Sinterklaas dit hoort.’ Probeer dit te voorkomen, zodat de kinderen relaxter door deze tijd heen rollen.

Wat denk jij zelf?

Veel ouders lopen er tegenaan dat ze toch het gevoel hebben dat ze liegen en bedriegen in deze tijd. Herkenbaar? Bedenk zelf in hoeverre je mee wilt gaan in “de leugentjes omtrent Sinterklaas”. Als jouw kind vragen stelt zoals: ‘Mam, loopt Sinterklaas echt op het dak?’ kan een antwoord als: ‘Wat denk jij zelf?’ vaak al volstaan! Bovendien laat je jezelf op deze manier meenemen in het Sint-Magisch denken van jouw kind.

Klein is groots genoeg

Denk aan jezelf! Hoe relaxter jij deze periode doorkomt, hoe meer jij bijdraagt aan het plezier. Vaak zit het plezier van iedereen in de kleine dingen, niet in het grootse! Zo is elke dag pepernotensporen door heel jouw huishouden maken bijvoorbeeld niet verplicht. ?  Zoals we vaak genoeg horen: ‘De tijd vliegt!’ Voor je het weet zitten jouw opeens-puber-geworden-kinderen helemaal niet meer te wachten op een ‘suffe Sintavond’… Geniet nu dus zelf mee met jouw kind! Kijk mee naar de intocht, zet samen een filmpje op, schal mee voor de schoorsteen.

Geven in plaats van krijgen

Na het krijgen van alle cadeautjes is het mooi om kinderen de deugd van het geven te leren. Het prentenboek “Pom-Ti-Dom” van Kim van Kooten past hier mooi bij. Kijk samen eens naar het oude speelgoed, is er iets waar niet (meer) mee gespeeld wordt en dat er nog goed uitziet? Kies wat uit en breng het samen naar de speelgoedbank. Bij veel winkels van Albert Heijn kan je momenteel een Goedzak ophalen. Hier stop je zelf een stuk speelgoed in en levert dit weer in bij de winkel. Daar wordt er dan voor gezorgd dat het op de juiste plaats terechtkomt. Mooi toch om een ander ook een stukje Sint-Magie te schenken?

Ik wens jou en jouw gezin een tijd vol Sint-Magie toe en onthoud: Klein is vaak al groots genoeg!


Winactie!

Het boek uit dit artikel – “Pom Ti Dom” van Kim van Kooten – is momenteel te winnen op www.facebook.com/Praktijkwijsdomburg

Zie de maan schijnt door de bomen… © 2017 - alle rechten voorbehouden.

Lianne Vader-Wattel is Professional Kind & Educatie in Praktijk WIJS. Meer tips en een kijkje in haar praktijk vind je op www.facebook.com/Praktijkwijsdomburg en www.praktijk-wijs.nl. Voor een kijkje in het leven van Lianne; volg haar op www.instagram.com/lianne_praktijk_wijs

Zie ook: http://www.praktijk-wijs.nl

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?