Hoe organiseer ik een Sinterklaasfeest met …?

  Pakjesavond plannen
  , ,
  reageer als eerste...

Sinterklaasviering
Sinterklaas wordt niet alleen thuis en op school gevierd. Er zijn nog vele andere plekken waar graag tijd en aandacht aan de goede Sint besteed wordt. Zoals op het werk, de sportvereniging, het buurthuis, de kerk, de muziekclub enzovoorts. Er zijn zelfs kroegen waar ze Sint en Piet een middagje langs laten komen voor de kinderen van de stamgasten!

Het programma

Een succesvol sinterklaasfeest is bijna altijd op dezelfde manier opgebouwd. In ongeveer twee uur wordt het volgende programma afgewerkt:

 • Ontvangst van de kinderen en hun ouders met koffie, thee, chocoloademelk, limonade en iets lekkers.
 • Welkom aan allen door gastvrouw/gastheer of door artiest van het voorprogramma.
 • Voorprogramma met goochelaar, clown, jongleur of andere enter-tainer.
 • Korte pauze!
 • Aankomst en verwelkoming van Sint Nicolaas en zijn piet(en) met het lied ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht.’
 • Sint Nicolaas gaat zitten op een grote versierde stoel, opent zijn grote boek, vraagt kinderen een voor een naar naar voren en gaat een kort gesprek met ze aan. Als het gesprek voorbij is en misschien een liedje hebben gezongen, krijgen ze van Piet een handje pepernoten en mogen weer naar hun plaats gaan.
 • Alle kinderen ontvangen een cadeautje.
 • Sinterklaas neemt afscheid en vertrekt terwijl er gezongen wordt: ‘Dag Sinterklaasje…’

Twee uur voor een sinterklaasfeest is echt lang genoeg. Liever kort en leuk voor iedereen, waarbij het vooral belangrijk is dat de ouders het naar hun zin hebben. Als je hier niet op let, zullen zij tijdens het programma op een storende manier met elkaar gaan praten.

Stappenplan voor een geslaagd sinterklaasfeest

 1. Maak een lijst van kinderen en ouders die worden uitgenodigd.
 2. Stel een datum vast.
 3. Regel een geschikte zaal.
 4. Boek een voorprogramma.
 5. Zorg voor sinterklaasmuziek.
 6. Regel geluid.
 7. Huur een Sinterklaas en pieten – of anders de kostuums.
 8. Zorg voor goede catering.
 9. Bedenk hoe je de zaal wilt versieren en koop tijdig de benodigdheden hiervoor in.
 10. Bedenk hoe Sint en de Piet(en) zullen aankomen.
 11. Maak de uitnodigingen en stuur ze op.
 12. Regel cadeautjes.
 13. Regel een fotograaf.

De wijze waarop een sinterklaasfeest wordt vormgegeven is natuurlijk sterk afhankelijk van de situatie, de wensen, het aantal deelnemers en het budget. Zorg als het even kan dat tenminste 3 personen de organisatie op zich nemen. Als dit er nog niet is, laat hen dan een draaiboek maken. Wanneer het feest geslaagd is en voor herhaling vatbaar, dan zal een draaiboek in volgende jaren een hoop tijd besparen!

Deze tips las ik op de website van Aarnoud Agricola, een Sinterklaas entertainer die al meer dan 100 voorprogramma’s met goochelen en buikspreken op sinterklaasfeesten heeft verzorgd. Hij weet dus waar hij het over heeft!

Op zijn site gaat hij nog veel dieper in op alle dingen waar je op moet letten en problemen die je daarmee kunt voorkomen. Het complete document kun je hier lezen…

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?