Een nieuwe traditie voor pakjesavond

  Pakjesavond plannen
  ,
  2 reacties

Sinterklaasviering
Het Sinterklaasfeest wat wij in Nederland vieren, staat bol van tradities:

  • We kennen allemaal het ritueel van schoentje zetten.
  • We hebben speciaal snoepgoed wat alleen in deze maanden verkrijgbaar is.
  • En we hebben allemaal gewoontes voor het vieren van pakjesavond.

We zijn met z’n allen stevig aan deze tradities gehecht, zoals ook de zeer emotionele ophef over alle kritiek op ‘onze’ zwarte Piet mooi illustreert.

Het Sinterklaas Surprisespel: puur uit frustratie

Mijn idee van een geslaagde pakjesavond: lootjes trekken, surprises maken, gedichten schrijven. Zo deden we dat in mijn familie en zo doen we dat in een groot deel van Nederland. Mijn kinderen echter vonden er niets aan. De gedichten snapten ze niet; op hun beurt wachten wilden ze niet. Om gek van te worden!

Gevolg: zeuren, graaien, boze vader en moeder, drama’s! Dat wilde ik sowieso niet nog een keer meemaken.

Nu zou je kunnen zeggen dat ik best een luie moeder ben. Ik hou het er zelf liever op dat ik alleen energie wil steken in regels en afspraken handhaven die echt, echt, echt belangrijk zijn. Sinterklaas tradities horen daar wat mij betreft niet bij. Pakjesavond hoort gewoon een feest voor iedereen te zijn en als de halve familie in een keurslijf moet om de andere helft een plezier te doen, dan klopt het niet. Dus ging ik op zoek naar alternatieve manieren om leuk Sinterklaas te vieren.

Het dobbelsteenspel? Nee, natuurlijk niet!

Als je de traditionele surprises en gedichten overboord wilt zetten, maar ook geen genoegen neemt met een zak kadootjes de huiskamer in smijten, dan is het best lastig om iets anders te vinden. Eigenlijk heb ik nooit iets anders kunnen vinden dan het dobbelsteenspel – en alle varianten hierop. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de lol van de avond zit in het afpakken en doorschuiven van kadootjes.

Dat ging ‘m dus niet worden, want als je bij jonge kinderen kadootjes gaat afpakken en doorschuiven, dan krijg je een nog groter drama dan wanneer je ze dwingt om stil te zitten en naar gedichten te luisteren.

Het geheim: alles SAMEN doen

Sinterklaas Surprisespel anno 2005

Sinterklaas Surprisespel anno 2005


Er zat niets anders op dan zelf een manier te verzinnen om Sinterklaas te vieren. En om een lang verhaal flink in te korten, het resultaat hiervan is het Sinterklaas Surprisespel. Eerst met elkaar een spelletje doen, daarna pas je kadootje openmaken. Met de focus op samen spelletjes spelen, ongeacht wie het kadootje krijgt.

En het werkt! Wij hebben sindsdien ieder jaar supergezellige pakjesavonden gehad. Het werkt inmiddels niet alleen voor mijn gezin; het werkt ook voor vele honderden andere gezinnen.

Schimmeltje prik en Taai-taai happen

Schimmeltje prik en Taai-taai happen

Ook voor kinderen met een label

Sterker nog, het werkt zelfs voor gezinnen met anders-dan-anderen kinderen. Kinderen met dyslexie, met ADHD, met autisme, met een verstandelijke beperking – ze vinden deze manier van pakjesavond vieren één groot feest. Maar dat ontdekte ik allemaal veel later pas, toen de moeders van deze gezinnen me spontaan bedankjes begonnen te schrijven. (Een aantal hiervan kun je zelf lezen in de ervaringsverhalen.)

Iets kunnen betekenen geeft een goed gevoel

Sinterklaas Surprisespel - nieuwe editie 2015 Een Sinterklaasspel uitgeven, daar word je niet rijk van. Je werkt jezelf drie slagen in het rond en nadat alle gemaakte kosten dan zijn afgetrokken, blijft er bar weinig over voor de huishoudpot. Ik snap best dat de spellen uitgevers er geen brood in zagen.

Ieder jaar komt dan ook het moment dat ik denk: “Ik ben helemaal gestoord dat ik dit weer doe. De website bijwerken, berichten schrijven, schoenkadootjes bedenken. En wat levert het uiteindelijk op?”

Maar ja, dan komen de berichten van alle geslaagde Sinterklaasavonden. Sommige puur enthousiast en vrolijk. En van andere – van de moeders met die anders-dan-anderen kinderen – ben ik soms tot tranen toe bewogen. Ik heb wat kunnen betekenen voor al die gezinnen! Wow… En dan weet ik weer: daar doe ik het eigenlijk voor.

Jullie allemaal bedankt dus, dat ik dit mag doen!

Patricia Ritsema van Eck
Patricia Ritsema van Eck
(aka Pietje Patricia)

Reacties

  Aantal berichten: 2


  1. Dit klinkt waanzinnig leuk om met onze kleinkinderen te doen. Precies zoals ik het zou willen. Geen competitie om een kadootje te mogen pakken. Ze weten dat ze allemaal even veel krijgen. Dat geeft een enorme rust. En daardoor een ontspannen avond met veel lol. Onze kleinkinderen houden n.m.l. heel erg van spelletjes. Dus dit is helemaal het einde voor ons. Zou je mij kunnen mailen wanneer ik het kan bestellen. Ik heb er nu al zin in. Ik hoor heel graag van je. Alvast bedankt. Hartelijke groet Afke Winter

    • Pietje Patricia


      Hallo Afke, wat leuk dat je bij voorbaat al zo enthousiast bent! Sinds vandaag is de webshop weer geopend. Tot snel! Hartelijke groet, Patricia

Wil je op dit bericht reageren?