De aandacht verleggen naar gezellig samenzijn

  Pakjesavond plannen
  ,
  reageer als eerste...

Als je zoekt naar handige tips voor een geslaagde pakjesavond met jonge kinderen, dan is dit meestal het lijstje met aanbevelingen:

  1. Houd het aantal pakjes beperkt.
  2. Zorg dat alle kinderen even veel pakjes hebben.
  3. Zorg dat alle kinderen om de beurt een pakje krijgen.
  4. Laat het kind dat net een pakje gekregen heeft, na het uitpakken hiervan, een pakje voor een ander kind uit de zak halen.
  5. Maak een aparte zak voor de volwassenen voor als de (jongste) kinderen op bed liggen.

Goede tips om mee te beginnen. Maar nog niet compleet, want bij deze tips ligt de aandacht wat mij betreft nog steeds te veel op de pakjes en niet genoeg op het gezellig samenzijn. Als aanvulling hierop zou ik willen suggereren dat je de aandacht weghaalt bij de kadootjes.

Als ouder kun je je echter ook afvragen: vieren we Sinterklaas vanwege de kadootjes of vanwege de gezelligheid en het samenzijn?

Als je dit laatste belangrijk vindt, dan kan ik je aanraden om aan alle pakjes kleine opdrachtjes te koppelen. Met jongere kinderen (peuters, kleuters) zijn simpele dingen al genoeg: eerst samen het lievelingsliedje zingen van degene voor wie het pakje is; laat iedereen een kunstje zien waar jij goed in bent (koprol, gekke bek, met je oren wapperen); doe eerst iets liefs voor iemand anders (knuffel, iets te drinken inschenken, compliment geven) etc.

Naarmate ze ouder worden, voeg je er moeilijkere opdrachten aan toe, zoals een quiz spelen met elkaar, een pepernoten estafette doen, een speurtocht door het huis. Op die manier voed je ze langzaam maar zeker op voor het ‘echte’ Sinterklaas surprisewerk waar we in Nederland patent op hebben. (Deze site staat inmiddels vol met spelsuggesties.)

Dit is de manier waarop ik Sinterklaas ben gaan vieren met ons gezin. Allemaal begonnen omdat ik horendol werd van het gegraai en gezeur om het volgende pakje van mijn toen nog jonge kinderen (7, 5 en een tweeling van 1). Inmiddels zijn ze 15, 13 en 2x 9 jaar oud en vinden we allemaal Sinterklaas weer het aller-, aller-, allerleukste feest van het jaar!


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?