Coronaproof Sinterklaas vieren met spelletjes uit het Surprisespel

  Pakjesavond plannen
  ,
  2 reacties

Coronaproof Sinterklaas vieren: er is inmiddels aardig wat over geschreven. Er wordt van alles verzonnen en dat is natuurlijk fantastisch. Maar ik word er zelf niet vrolijk van. Op een of andere manier lijken de meeste bloggers te denken dat je Sinterklaas alleen nog maar op afstand kunt vieren. Dus verzinnen ze nieuwe spelregels voor het dobbelspel via Zoom waarbij iedereen bij zichzelf cadeautjes afpakt en die de volgende dag moet opsturen. Andere optie: met het hele gezin in de auto, Sint muziekje opzetten en rondtoeren langs al je vrienden om daar Sinterklaas cadeautjes af te leveren – op gepaste afstand! Wat is daar leuk aan?? Of een klassieke pakjesavond met surprises en gedichten die je vooraf opstuurt en dan tijdens het videobellen om beurten voorleest en uitpakt. Dat komt wat mij betreft nog het meest in de buurt…

Wat is er mis met een pakjesavond in kleine kring?

Ja natuurlijk is het leuk om met een grote groep mensen Sinterklaas te vieren. Maar dat zit er dit jaar gewoon even niet in. Wat niet wil zeggen dat je geen gezellige avond kunt hebben.

Dit las ik op de Linda website:

“Oké, pakjesavond mag gewoon ouderwets doorgaan met het gezin. Dat is zonder bezoek, dus meer volgens de regels ga je het niet krijgen. Trek lootjes met het gezin, of met jonge kinderen: koop cadeautjes zoals je elk jaar doet. Maar geen bezoek, betekent minder mensen. Dus ben je bang voor een wel erg korte pakjesavond? Maak raadsels en speurtochten bij de cadeau’s. Op deze manier duurt de avond net zo lang als normaal, en daag je iedereen ook nog eens extra uit.”

Bron: www.linda.nl/uit/coronaproof-sinterklaas-vieren-pakjesavond-sint

“Maak raadsels en speurtochten bij de cadeau’s?”

Dat is gewoon een heel concreet voorbeeld van mijn idee bij een leuke en langer durende pakjesavond: doe spelletjes bij de cadeau’s! Je kunt ze zelf verzinnen. En als je daar geen zin in hebt of niet weet waar je de tijd vandaan moet halen: bestel het Sinterklaas Surprisespel. Met 29 verschillende spelletjes heb je ruim voldoende voor een avondvullende pakjesavond show!

Daarbij is het ook nog niet officieel bepaalt dat je helemaal geen bezoek mag ontvangen. Dus je (te) kleine gezin kun je waarschijnlijk sowieso uitbreiden met 2 of 3 personen. En dan ben je al snel met 6 tot 8 man. Dat is ruim voldoende om het een hele avond supergezellig te hebben met elkaar. En over 10 jaar verzuchten jullie allemaal: “Weet je nog van toen met de Corona? Wat een leuke Sinterklaas hadden we dat jaar!”

En coronaproof Sinterklaas vieren op school?

Ik ben heel kritisch door alle spellen heengegaan en mijn conclusie is: met de meeste spellen uit het Sinterklaas Surprisespel kun je coronaproof Sinterklaas vieren met gemengde gezelschappen. Voor gezinnen of groepen die allemaal tot hetzelfde huishouden behoren, is er sowieso niets aan de hand (tenzij je weet dat een van je huisgenoten besmet is).

Als je Sinterklaas met je klas viert, met het team wat je begeleidt op de sportclub of binnen een andere vereniging (òf als je gasten ontvangt binnen je gezin), dan zul je sommige spelletjes dit jaar moeten overslaan. Maar dan ook blijven er genoeg geschikte spellen over voor een ouderwets gezellige coronaproof Sinterklaasfeest!

Met welke maatregelen kun je rekening houden?

Laten we voor het gemak maar even de richtlijnen van de overheid en het RIVM aanhouden. Hier moet je vooral rekening mee houden als niet iedereen uit hetzelfde huishouden komt.

 1. Er is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden.
 2. Iedereen beschikt over een mondkapje wat gebruikt kan worden als men zich door de ruimte verplaatst.
 3. Er is gelegenheid om je handen te ontsmetten.
 4. De ruimte wordt regelmatig voldoende geventileerd.
 5. De ruimte is niet te droog.

Coronaproof Sinterklaas vieren met spelletjes uit het Sinterklaas Surprisespel
Vier je Sinterklaas alleen met het eigen gezin, dan kunnen in principe alle spellen gespeeld worden. Tenzij het voor jou of iemand in je huishouden belangrijk is dat jullie onderling ook de richtlijnen naleven.

 • Vier je Sinterklaas met gasten, op school of op een andere plek waar je met een grotere groep binnen mag zijn, dan vallen de spellen af waarbij flink gezongen wordt.
 • De spellen waarbij je elkaar aanraakt kun je coronaproof krijgen als iedereen latex handschoentjes draagt en een mondkapje op heeft.
 • De spellen waarbij je door de ruimte beweegt, kun je doen met mondkapjes voor en afstand bewaren.
 • De overige spellen zijn allemaal geschikt voor coronaproof Sinterklaas vieren. Bij sommige zul je iets meer afstand moeten bewaren dan eerder het geval was.

Als je zo je twijfels hebt over alle maatregelen en er een andere visie op nahoudt, dan kun je zelf ook prima bepalen welke spellen je wel of niet gaat gebruiken. Zoals wel vaker in het leven: blijf nuchter en laat je niet leiden door je emoties…

Wel/niet geschikt voor een coronaproof Sinterklaasfeest

Hieronder volgt het overzicht van alle spellen die je met een gerust hart kunt gebruiken (groen), de spellen die wat maatregelen nodig hebben (geel) en de spellen die helaas niet coronaproof zijn (rood). De spellen in de gele balken zijn dus uit zichzelf niet coronaproof, maar met simpele maatregelen is dit te verhelpen.

Het gaat om spellen uit het Sinterklaas Surprisespel, uit het Kleintje Sintspel en spellen die je terugvindt bij de downloads waarmee je het doosje kunt uitbreiden of in het online schoentje.

Naam Sinterklaasspel Versie Downloads Maatregelen om spel coronaproof te maken
Balletjes van Oranje doosje    
Bedonder Pietjes   schoentje  
Bibberpietjes doosje    
Pakjesavond Anagram   bij doosje  
Doe de Pietenbrul doosje   Degene die brult neemt extra afstand (2-3 meter).
Hoeveel Pietjes op het vlot?   bij doosje  
Huilen, da’s pas lachen doosje, kleintje   Mondkapjes op en niet te hard huilen of lachen.
In de knoop – uit de knoop doosje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Knoop in je tong doosje    
Knuffelpietjes doosje, kleintje   Even nuchter nadenken over wat wel/niet kan.
Levende Pietenknoop doosje, kleintje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Liedje voor Discopiet doosje, kleintje    
Look there is the steamer   bij doosje  
Malle Pietjes   bij doosje  
Nieuwe Nootvoorraad   bij doosje Niet tikken of stokje doorgeven en latex handschoentjes aan.
Pakjesfabriek doosje    
Pepernoten Acrobatiek doosje, kleintje    
Pieten ABC doosje    
Pietenkoor doosje, kleintje    
Pietenkunst doosje, kleintje    
Pietje die wel dichten kan doosje    
Pietje met z’n petje op   schoentje Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
PIP! doosje, kleintje   Gebruik iets anders om de pepernoten mee aan te raken en bewaar voldoende afstand.
Schimmeltje Prik kleintje    
Schoortsteenpietjes doosje, kleintje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Sinterklaas Quiz kleintje bij doosje  
Sinterklaas Rock doosje   Degene die zingt neemt extra afstand (2-3 meter).
Sinterklaas Weerbericht doosje, kleintje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Sinterklaas zegt… doosje    
Sinterklaasliedjes hakken doosje, kleintje    
Snoepgoed estafette doosje, kleintje   1e ronde vervalt; 3e ronde met mondkapjes op en latex handschoentjes aan.
Taaitaai happen      
Teveel Pieten op de nok doosje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Telegram van Sinterklaas doosje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Toetjesmonsters kleintje    
Verkleumde handen kleintje    
Vieze Pietjes doosje, kleintje   Mondkapjes op en latex handschoenen aan.
Volle schoen doosje    
Welke Piet ben ik? doosje    
Wonderlijke avontuur van Piet   bij doosje  
Zak van Sinterklaas   schoentje Latex handschoentjes aan.
Zaktrappelaars verzamelen! doosje    
Zeebenen doosje, kleintje    

Dit overzicht is dus alleen van toepassing als je coronaproof Sinterklaas wilt vieren met een gezelschap afkomstig uit meerdere huishoudens!

Met Kerst zitten we nog steeds in dit lekkende schuitje…

Vorige week werd min of meer duidelijk dat we met de Kerstdagen nog steeds met een semi-lockdown situatie te maken hebben. De kans dat we even adempauze krijgen wordt eerder kleiner dan groter, aldus minister Hugo de Jonge van volksgezondheid. Dus ook voor deze feestdagen wordt het voor veel mensen zoeken naar alternatieven.

Gelukkig kun je met het Kerst met Ballenspel net zo coronaproof Kerst vieren als je met het Sinterklaas Surprisespel coronaproof Sinterklaas kunt vieren!

Ik zal begin volgende week een soortgelijk overzicht online zetten voor de kerstspellen. Ondertussen heb ik een mooie aanbieding voor je:

Je hoeft er geen rare toeren voor uit te halen. Bestel eerst Kleintje Sintspel en je ziet de aanbieding vanzelf verschijnen in het winkelwagentje. En de korting verschijnt net zo vanzelf wanneer je vervolgens op de bestelknop voor het Kleintje Kerstspel klikt.

Is dat niet magisch?

En nu met z’n allen bidden dat het coronavirus net zo magisch verdwijnt als deze korting verschijnt!

Hele fijne feestdagen!

Pietje Patricia


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reacties

  Aantal berichten: 2


 1. Fijn! Dank je voor het overzicht. Wat doe je toch veel voorwerk om het sintavondje voor ons zo makkelijk mogelijk te maken!
  Lieve groetjes!

Wil je op dit bericht reageren?