6 Misverstanden over het Sinterklaasspel

  Pakjesavond plannen
 
  reageer als eerste...

Uit de vragen die me regelmatig gesteld worden, blijkt dat er toch nog wel wat misverstanden bestaan over het Sinterklaas Surprisespel. Dit zijn de misverstanden die ik het meest hoor:

Misverstand 1: Het Sinterklaasspel is niet geschikt voor kleine groepen.

Nee hoor, het maakt helemaal niet uit hoe groot de groep is! De kleinste groep van wie ik weet dat ze met veel plezier het Sinterklaas Surprisespel gespeeld hebben, bestond uit een vader, een moeder en hun dochter van 10. De grootste groep weet ik niet, maar aangezien er nogal wat docenten het spel ook besteld hebben, vermoed ik dat de grootste groep uit minimaal 30 kinderen en enkele volwassenen bestond.
Het spel is dus zowel voor grote als kleine gezelschappen geschikt. Er is een ruime keuze aan spelideeën, met zowel snelle spelletjes als spelletjes die uitgebreider zijn en langer duren. Als je met een klein clubje bent, heb je relatief meer tijd en kun je dus ook de wat langer durende spellen kiezen, terwijl met een grote groep het handiger is om alleen de snelle spelletjes te doen omdat het anders tot diep in de nacht zou kunnen duren.

Misverstand 2: Het Sinterklaasspel is alleen geschikt voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven.

Nee hoor, het is geschikt voor alle leeftijden! Het ging mij er indertijd om dat de avond leuk moet zijn voor gezelschappen waarin jonge gelovigen meedoen. Bij de kleintjes ligt de focus vaak op alleen maar pakjes graaien en dat kan de stemming flink bederven voor de volwassenen en oudere kinderen die juist pret willen hebben met elkaar. Het doel was dus juist een spel te bedenken die echt voor alle leeftijden plezier oplevert.

Misverstand 3: Het Sinterklaasspel is alleen geschikt voor families.

Nee hoor, je kunt het ook prima spelen tijdens de Sinterklaasviering in de klas of op de sportvereniging. Als de groepen heel groot zijn en de tijd beperkt, zijn een paar simpele aanpassingen in de spelregels wel verstandig. Deze heb ik hier beschreven…

Misverstand 4: Het Sinterklaasspel kost veel voorbereidingstijd.

Nee hoor, je bent juist ontzettend snel klaar met de voorbereidingen! Tenminste, als je het vergelijkt met zelf voor iedereen surprises en gedichten verzinnen. Als je gewend bent om alleen een zak met kadootjes te vullen, dan gaat dat ongetwijfeld sneller. Als je het Sinterklaas Surprisespel speelt, moet je namelijk op al die kadootjes ook nog stickers plakken en bij sommige een surprisespel kaartje. Maar dat is dan ook het enige! Los van het kadootjes inpakken, heb je je hele avond binnen een uur geregeld met dit spel.

Misverstand 5: In het Sinterklaasspel is geen ruimte voor eigen surprises en gedichten.

Nee hoor, vrijwel alles is mogelijk met dit spel! Het is bijzonder flexibel van opzet met veel ruimte voor eigen inbreng als je hier behoefte aan hebt. Wat je van mij krijgt zijn sticker voor de 5 basisopdrachten en 24 kaarten met surprisespelletjes die je met elkaar uitvoert. Maar hier kun je uiteraard persoonlijke surprises en gedichten aan toevoegen. Dit is juist leuk als je kinderen wat ouder worden. Het is tevens de manier waarop ik het nu met mijn eigen gezin speel.

Nieuw misverstand!

Misverstand 6: Het Sinterklaasspel is bedoeld voor kinderen met een ‘handicap’.

Nee hoor, het is bedoeld voor iedereen! Dit spel is ontstaan uit een persoonlijke behoefte van pakjesavond weer een oergezellig feest te maken binnen mijn eigen gezin: vader, moeder en vier zonen. Niemand in ons gezin heeft een ‘handicap’. We hebben dus géén verstandelijke of lichamelijke beperkingen, géén ADHD, géén Asperger of PDD-NOS. Dat het spel een succes blijkt te zijn in gezinnen waar wel iets aan de hand was, is dus mooi meegenomen. Zelf was ik hier aangenaam door verrast. Wat ook geleid heeft tot een interview met een van de moeders met 3 ‘auti’s’ (haar woorden, niet de mijne!)

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?