Voor iedereen een passend geschenk

  Originele Kadootjes
  , ,
  reageer als eerste...

Een aantal jaar geleden schreef ik een artikel voor Educare over de 5 talen van de liefde van kinderen. Het boek De 5 talen van de liefde van kinderen wilde ik graag lezen naar aanleiding van het artikel van Margriet Darwinkel hier op de site.

Wat zo interessant is aan deze liefdestalen, is dat ze het mogelijk maken om voor iedereen niet zomaar een kadootje te verzinnen, maar echt een passend geschenk. Kadootjes hoeven namelijk niet persé ‘hebbedingen’ te zijn.

De 5 liefdestalen op een rij…

 1. Lichamelijke aanraking

  Een stevige knuffel, een schouderklopje, arm-in-arm wandelen, een aai over de bol bij het langslopen, maar ook een potje stoeien of elkaar masseren.

  Kinderen voor wie lichamelijke aanraking de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor lichamelijke pijn en fysieke straffen.

 2. Positieve woorden

  Lieve woorden, complimenten en bemoedigen zijn heerlijk, maar pas op voor te veel prijzen! Doe dit alleen als je oprecht bewondering hebt voor wat iemand doet.

  Kinderen voor wie positieve woorden de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor kwetsende opmerkingen, schelden en boze tirades.

 3. Tijd en aandacht

  Samen spelletjes spelen, potje tennissen, wandeling maken, een goed gesprek voeren voor het slapengaan. Zolang het maar samen is en met volle aandacht, waarbij oogcontact overigens ook belangrijk is.

  Kinderen voor wie tijd en aandacht de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor boze blikken en isolatie.

 4. Cadeaus

  Cadeautjes geven en krijgen met extra aandacht voor in- en uitpakken. Alleen op verjaardagen en Sinterklaas is niet genoeg! Maar het hoeft gelukkig geen geld te kosten: iets wat je gevonden hebt, buiten of in huis, of iets zelfgemaakts worden ook bijzonder gewaardeerd.

  Kinderen voor wie cadeaus de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor cadeaus die alleen als beloning voor goed gedrag gegeven worden.

 5. Dienstbaarheid

  De lekke band plakken, een lievelingsbroek repareren, verhaaltje voorlezen (ook als je kind al zelf kan lezen), helpen met haar of zijn kamer opruimen.

  Kinderen voor wie dienstbaarheid de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor hulp of diensten die al mopperend en met tegenzin gegeven worden.

Klik hier voor het complete artikel…

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?