Nageluk, de tipjes-encyclopedie

  Originele Kadootjes
  , , ,
  reageer als eerste...

Nageluk - de tipjes-encyclopedie van ArtoekMartine Bakx van Artoek heeft een prachtig naslagwerk geschreven en geïllustreerd: Nageluk, de tipjes-encyclopedie. Een boek vol handige èn betrouwbare tips over kwaaltjes, schoonmaken, eten & drinken, ongedierte en meer.

Waarom deze nieuwe tipjes-encyclopedie?

Op het internet kun je vrijwel alles vinden wat je zoekt. Maar daar zie je door de bomen het bos niet meer. Je komt van alles tegen: tips van grapjassen en tips van bedrijven die aan je willen verdienen staan tussen goedbedoelde tips van ‘gewone’ internetgebruikers. Hoe weet je dan of de tip werkelijk bruikbaar is. Er staat vooral ook een hoop onzin. En daaraan ergerde Martine zich groen en geel.

“Dit boek was er niet geweest als ik mij niet zo geërgerd had aan alle onzin die voorbij komt op de sociale media. De advertenties met dure wondermiddeltjes. De vele clickbaitsites waar je naartoe gelokt wordt met loze beloftes en die vol staan met van elders gekopieerde teksten en foto’s. Teksten die bovendien vaak onzorgvuldig zijn vertaald èn foto’s die bewerkt zijn om het resultaat te overdrijven.”

De meest voorkomende fabeltjes:

 • Van spinazie wordt je sterk.
 • Baking soda met azijn is een fantastisch schoonmaakmiddel.
 • Paardenbloemthee vernietigd binnen 48 uur kankercellen.
 • Paracetamol is het wondermiddel tegen puistjes en insectenbeten.
 • Een oliebol is beter voor de lijn dan een eierkoek.
 • In appelstroop zit veel ijzer.
 • Actieve koolstof zuivert je bloed.

Betrouwbare tips in Nageluk

Martine heeft grondig onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van vele tips die in Nageluk staan. Ze heeft gevraagd naar ervaringen van anderen. Ze heeft gekeken naar onderzoeken en navraag gedaan bij een scheikundige (Martine’s zus). En daarbij heeft ze vrijwel alle tips zelf uitgeprobeerd.

Daarbij zijn de tips echt van deze tijd. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op zoek naar glycerine en borax, want tips waar deze ingrediënten in gebruikt worden dateren echt uit oma’s tijd. Wat je wel nodig kunt hebben, is overal goed verkrijgbaar.

De tips zijn geschreven in no-nonsense stijl: kort en bondig, helder geformuleerd. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken:

 1. Kwaaltjes
 2. Schoonmaken
 3. Eten & drinken
 4. Ongedierte
 5. Allerlei

Per hoofdstuk vind je in de inhoudsopgave alle onderwerpen op alfabetische volgorde. Achterin de tipjes-encyclopedie is een uitgebreide index opgenomen met alle mogelijke trefwoorden waarop je tips kunt terugzoeken.

Veel tips zijn geïllustreerd met de vaak ook humoristische eigen tekeningen van Martine en er staan ook leuke weetjes in het boek. Wist je bijvoorbeeld dat oorsmeer in vroeger tijden gebruikt werd om uurwerken te smeren en om (lippen)kloofjes te genezen?

Alle tips online èn op papier

Martine heeft alle tips ook online gezet op haar website www.nageluk.nl. Zelf heb ik de papieren versie van Nageluk. Daarin ben je misschien wat langer bezig om de tip te vinden die je nodig hebt, maar ik vind het fijn dat ik niet afhankelijk ben van een werkende internet verbinding. Daarbij is zo’n tipjes-encyclopedie gewoon leuk om er af en toe in te bladeren. Zo ontdek je weer tips waarvan je niet eens wist dat je die nodig hebt!

Deze tipjes-encyclopedie is bovendien een leuk en origineel kadootje. En het pakt stukken makkelijker in als je het daadwerkelijk vast kunt houden!

Nageluk, de tipjes-encyclopedie bestellen…


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?