Lieve woorden op het nachtkastje

  door
  Originele Kadootjes
  , , ,
  reageer als eerste...

Het is zondagavond, de week ligt voor de boeg. Ik lig naast mijn dochtertje van vijf op bed. Ze wil niet voorgelezen worden uit een boek. Nee, ze wil samen met mij in haar Lieve Woorden Doosje lezen. In dit doosje bewaart ze lieve woorden voor haar, fijne herinneringen en dingen die haar blij maken.

Ze pakt het doosje, frommelt met de papiertjes en drukt er een in mijn hand. Ik lees het voor. Ze zucht.
Ze frommelt opnieuw in het doosje, haar dikke kleutervingers vouwen behendig een briefje open.
Ik lees voor. Ze komt dichter tegen me aan liggen.
Ze frommelt, ik lees voor, ze legt haar hoofd op mijn schouder.
Ze frommelt, ik lees voor, ze doet haar ogen dicht.
Ik geef haar een kus.
Vraag of er ook nog dingen van dit weekend in haar doosje mogen.
Ze zegt: “Jaah.. legospelen en samen smarties eten op de bank.”

Ik kijk haar verwonderd aan. Ik denk: en het samen worteltjestaart bakken dan? Mijn idee van quality-time? Ik probeer: “Weet je wat er in mama’s lieve woorden doosje gaat? Dat we samen worteltjestaart maakten.” Ze knikt en roept dan uit: “Heb jij ook een lieve woorden doosje dan?!”

Ik sta op en zeg dat ik inderdaad ook zo’n doosje heb. Dat die in mijn kast staat, dat ze ‘m weleens mag zien. Ze glundert en duikt diep weg onder de dekens. Dan roept ze nog: “Mama, je bent zo lief! Mag ik ook een foto van jou in mijn doosje? En van papa? En van Bloeme?”

Beneden pak ik een papiertje en schrijf: Samen met jou in je ‘lieve woorden doosje’ lezen maakt mij heel erg blij.

En bij een kop koffie wordt me dit duidelijk:

  1. Ik heb mijn kind beter leren kennen door dit gesprekje over haar ‘lieve woorden doosje’: dat ze blij wordt van hele kleine, ‘gewone’ dingen.. en dat wat ik bedenk als quality-time (met alle goede bedoelingen) niet ook zo wordt ervaren… Onwillekeurig moet ik ook terugdenken aan een lezing van opvoedkundige Tischa Neve, die tegen een moeder in het publiek het volgende zei: “Dus je kind wil graag met jou en zijn trein spelen… En jij vindt dat helemaal niet leuk? Dan kun je twee dingen doen: je kind leren dat hij niet altijd krijgt wat hij wil, of een keertje je eigen afkeer opzij schuiven en meespelen, omdat je kind daar zo gelukkig van wordt…” Ik vond het toen al een kei van een opmerking, maar nu krijgt het opeens nog meer betekenis.
  2. Hierop voortbordurend, realiseer ik me dat we vaak vergeten dat kleine dingen al hele grote cadeaus kunnen zijn èn dat de meest plezierige dingen Gratis zijn: een aai over de bol, een liedje zingen op de fiets, een zonnestraal op je verregende snoet.

    Kinderen weten dit van nature, maar ik vermoed dat wij het ze afleren door onze focus op materie, op vooruitgang. Maar wat is ‘vooruitgang’? Meer hebben? Of meer verbinding voelen? Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik ’t Lieve Woorden Doosje en Hartenpakket wilde maken voor kinderen: dat ze ontdekken dat ze hun eigen geluk kunnen creëren door zich te verbinden met zichzelf en met de ander. En zo zijn er meer initiatieven van bevlogen mensen, zoals Patricia Ritsema van Eck van het Sinterklaas SurpriseSpel en Anne Mijke van Harten van Earthgames, die wel aanvoelen dat we een punt hebben bereikt waarop we niet verder ‘kunnen’, en ergens de weg moeten vinden terug naar huis… naar ons hart. Naar jezelf, naar de ander. Naar plezier en eenvoud!

  3. En dat als je dan iets ‘kleins’ geeft als een lief woord, een (zelfgeknutselde) tegoedbon voor een uurtje extra op de computer, of voor samen naar de sterren kijken… dan geef je liefdevolle aandacht waarmee je zegt: “Ik zie je, ik hoor je, ik begrijp je, ik weet wat jou blij maakt en dat geef ik je van harte!”
  4. En tot slot: dat een ‘gewoon’ naar bed-ritueel opeens een heel speciaal momen wordt door lieve woorden-briefjes samen te lezen: mijn dochtertje en ik haalden herinneringen op en voelden de liefde voor elkaar. Mijn dochter ging ook heel makkelijk slapen. Geen gedoe, geen vragen… gewoon gaan slapen. En ik realiseer me dat dit een ijzersterk recept is, want je vult het liefdestankje van je kind voor het gaat slapen. Daarmee is de dag ‘af’.

Die zondagavond ga ik dan ook tevreden naar bed, wetende dat mijn dochtertje morgen weer nieuwe lieve woorden in haar ‘lieve woorden doosje’ vindt die haar (en mij!) blij maken.

Llieve Woorden Doosje van Wendy Traa Deze tip krijg je van Wendy Traa, de bedenker van het Lieve Woorden Doosje, het Hartenpakket en meer hartverwarmende producten. Wendy geniet van het werk met kinderen en van het schrijven, uitdenken en maken van nieuwe verhalen en materialen die hun geluk en welzijn dienen. Haar website: www.deopenplek.nl

Lieve woorden op het nachtkastje © 2013 - alle rechten voorbehouden.

Zie ook:

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?