Het grootste kado dat je als ouder kunt geven…

  door
  Originele Kadootjes
  , ,
  reageer als eerste...

Jalada Goddijn-Koopmans: het grootste cadeau

Vaak overladen ouders kinderen met cadeau’s omdat ze hun kinderen graag blij willen maken en ze daarom al hun wensen in vervulling willen laten gaan.

Meestal zit daar onbewust een gevoel onder van tekortschieten als ouder. Helaas kunnen cadeautjes de tekorten in de opvoeding niet vervangen, al lijkt het wel even zo als de kinderen blij zijn met een nieuw speelgoedje.

Wat verlangt een kind van je?

Een ouder die beseft dat hoe hij van nature is, voldoende en helemaal goed is voor een kind. Meer verlangt een kind niet van je!

Een tevreden ouder, een dankbare ouder, een ouder die alles wat er is waardeert. Een ouder die niet voortdurend klaagt over wat er niet is, over wat niet kan en over al zijn ‘fouten’ en tekortkomingen.

Een ouder die zich niet voortdurend schuldig voelt, maar een ouder die zijn aandacht vooral richt op de GOEDE dingen, waarvan er altijd – ook in moeilijke tijden – heel veel zijn.

Het belangrijkste wat je je kind kunt geven, is een ouder die gelukkig is en die echte aandacht heeft voor het kind. Een ouder die van zichzelf houdt en zichzelf niet veroordeelt, of stom vindt. Dan leert het kind ook van zichzelf houden.

Liefde moet je verdienen?!

De meeste ouders zijn, net zoals ikzelf, opgegroeid in een sfeer van correctie. Veel aandacht voor wat er niet goed was en voor wat je fout deed. Het idee dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen om liefde te verdienen is daardoor ontstaan.

Het heeft mij best wat tijd gekost om dit idee los te kunnen laten en ik heb er nog regelmatig last van: het gevoel niet goed genoeg te zijn, liefde en waardering te moeten verdienen door mijn gedrag.

Verademing

Het is heel fijn als je tot het besef komt dat je goed bent, precies zoals je bent. Niet omdat je zo bijzonder bent, maar omdat je een uniek mens bent, met een unieke combinatie van allerlei eigen kwaliteiten. De natuur brengt geen klonen voort. Zelfs eeneiïge tweelingen hebben toch allebei een eigen identiteit.

Geef een cadeau wat géén RUIMTE inneemt

Het grootste cadeau wat je aan je kinderen kunt geven is een GELUKKIGE ouder. Een ouder die tevreden en blij is met zichzelf, zodat het kind ook leert tevreden en blij te zijn met wie hij is en die leert dat fouten maken erbij hoort en dat het niet betekent dat er iets mis met hem of haar  zou zijn.

Er IS ook echt met jou niets mis!

Je gedrag is niet wie je echt bent

Je doet misschien af en toe dingen die je beter niet zou kunnen doen, je bent af en toe onaardig of zelfs gemeen, maar je wezen, daar is echt niets mis mee. Dat is goed en zuiver en dat kun je ook voelen als je stil wordt en naar binnen gaat.

Maak ruimte voor jezelf

Begin praktisch

Ga opruimen. Niet alleen voor je kinderen, ook voor jezelf. Kijk eens welke spullen jij wel weg wilt doen, omdat je ruimte zou willen voor iets nieuws. Zijn dat kookspullen? Kleding? Siervoorwerpen? Gereedschap?

Laat Sinterklaas niet alleen een invasie van nieuwe spullen zijn, maar ook een uittocht van ‘oude’ spullen. Je zult merken hoe fijn dat zal zijn!

Neem afscheid van emoties

Kijk of je ook je ‘oude’ gevoelens en ideeën die je niet meer dienen, los kunt laten, zodat er RUIMTE komt voor nieuwe ideeën. Nieuwe gedachten die je helpen een fijner leven te leiden. Laat gaan die gedachte dat er iets mis met je zou zijn en verwelkom het idee dat je helemaal oké bent, mét al je ‘fouten’, zwakheden en imperfecties.

Maak ook RUIMTE voor Licht

Dat is ook een goede voorbereiding op de kerst: het feest van het LICHT, waar je alle zwaarte los mag laten om jezelf weer te verbinden met het grote licht wat in ieder van ons aanwezig is, maar wat we zo vaak laten verduisteren door onze negatieve gedachten.

Verlicht opruimen

Weg met die duistere en negatieve gedachten. Maak ruimte voor het licht. Ga LICHTER leven door ‘VERLICHT’ op te ruimen. De manier van opruimen waar mijn Bureau voor Ruimte voor staat:

  • Vaak
  • Even
  • Rustig
  • Liefdevol OPRUIMEN
  • Intelligent
  • Consequent
  • Haalbaar
  • Tijdgericht

Ik wens je een fijn Sinterklaasfeest, met heel veel RUIMTE voor nieuwe dingen en heel veel licht!

Deze tip krijg je van Jalada Goddijn-Koopmans, professional organizer en coach. Opruimen betekent voor Jalada: ruimte laten ontstaan. Ruimte om te doen wat je écht graag wilt. Niet door maar lukraak van alles weg te gooien, maar door bewuste keuzes te maken. Opruimen en weggooien is niet hetzelfde! Ze vertelt hier meer over op www.opruimen.org

Jalada schreef al eerder voor deze website. Jalada’s tips…

Het grootste kado dat je als ouder kunt geven… © 2016 - alle rechten voorbehouden.

Zie ook:

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?