Consuminderen: doe het voor je kinderen

  door
  Originele Kadootjes
  , , , ,
  reageer als eerste...

Nieuwsbrief van 26 november 2018

Quote Sint: Als beschermheilige van alle kinderen ben ik een voorstander van consuminderen.

Lieve mensen,

Afgelopen zaterdag was het niet-winkeldag. Een internationale actiedag waarbij het de bedoeling is dat je alle winkels even links laat liggen en nadenkt over de impact van het consumeren op het milieu en je eigen portemonnee.

Als beschermheilige van alle kinderen, sta ik hier zeer positief tegenover. Met name in de rijke Westerse landen consumeren we ontzettend veel. Als de hele wereld zoveel spullen zou willen hebben, dan hebben we meerdere aardbollen nodig om dit allemaal te kunnen produceren. En dan hebben we het nog niet eens over alle energie die hierbij nodig is…

Waar komt consuminderen vandaan?

De term consuminderen is uitgevonden door Hanneke van Veen en Rob van Eeden, de auteurs van De Vrekkenkrant. De stichting die hierbij hoorde, heette Zuinigheid met Stijl. En dat is precies wat dit stel beoogde: een eenvoudige en sobere levenswijze promoten op een luchtige, humoristische, niet-moraliserende manier.

In de jaren ’90 maakten zij zuinig leven weer hip met prikkelende leuzen als “Wees een vrek, geef een stek.” En die stek doe je dan in een leuk beschilderd aardewerken potje: super origineel zelf-gemaakt/gekweekt kado!

De Vrekkenkrant heeft slechts 4 jaar bestaan en is overgegaan in Genoeg.

Consuminderen doe je voor je kinderen

Het is voor de toekomst van je kinderen en kleinkinderen belangrijk dat we allemaal zo snel mogelijk zuiniger worden met energie en grondstoffen. Niet meer kopen dan je nodig hebt. Kapotte spullen repareren. Afdankers die nog in goede staat verkeren naar de kringloop brengen. En als iets niet meer te redden valt, dan de onderdelen zoveel mogelijk recyclen.

Doen we dat niet, dan zou het zomaar kunnen dat onze kinderen en kleinkinderen helemaal geen toekomst meer hebben. Een bijzonder akelige gedachte!

Consuminderen is makkelijker dan je denkt

Tips om je op weg te helpen:

  • Op zoek naar leuke Sinterklaaskadootjes? Recycle Sint – speelgoed ruilen.
  • Toe aan een compleet nieuwe garderobe? Ruilfeestje – bezoeken of zelf organiseren.
  • Vlekken verwijderen met een minimaal gevuld gootsteenkastje? Nageluk – het moderne antwoord op ‘oma weet raad’.
  • Besparen op de dagelijkse maaltijd? Happy Family Organizer – met handige weekmenu’s waarmee je in 1x alle boodschappen doet. Dat scheelt een hoop impuls aankopen!

Zoek je nog meer tips? Kijk ook op de website van Genoeg.

Consuminderen is leuk!

Consuminderen klinkt misschien zwaar, maar met de juiste mindset ga je hier alleen maar lol aan beleven. Sober leven is NIET hetzelfde als somber leven. Zie het als een uitdaging. Hoe meer je ermee oefent, hoe beter je erin wordt.

Ik kan nog wel eens zwaar op de hand zijn. Maar gelukkig heb ik dan alle Pieten die overal weer een spelletje van weten te maken. En zij laten je zien hoeveel plezier je kunt hebben met zuinig leven en creatief boekhouden.

Wat ik hiermee bedoel? Kijk maar wat ik vannacht voor je heb klaargezet in de schoen…
Sinterklaas

Sinterklaas

P.S. Nageluk en de Happy Family Organizer, daar kom ik vandaag of morgen nog even op terug. Want de auteurs van deze naslagwerken hebben allebei een leuke actie voor jullie op stapel…

P.P.S. Sinterklaas stelt het erg op prijs als je laat weten of de schoenkadootjes bevallen… 😉

Sint Nicolaas is bisschop en beschermheilige van alle kinderen. Hij komt oorspronkelijk uit Turkije maar woont tegenwoordig in Spanje. Van de eerste zaterdag na Sint Maarten tot en met 5 december verblijft hij in Nederland om met iedereen zijn feest te vieren. Gedurende die tijd vult hij met behulp van de Pieten regelmatig schoentjes, ook hier op de site. Bij deze schoen zit meestal een brief, een boodschap voor alle bezoekers...

Zie ook: https://www.sinterklaassurprisespel.nl/rubrieken/wist-je-dat/

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?