Brand je eigen voorlees CD

  Originele Kadootjes
  , ,
  reageer als eerste...

Ieder kind heeft zo zijn of haar favoriete voorleesverhalen en wil deze keer op keer weer horen. (En laten we eerlijk zijn, soms komen de verhalen als ouder je je neus uit…) Met een eigen voorlees CD kan je kind deze verhalen telkens weer afluisteren als het hier zin in heeft. Ook op momenten dat het jou eigenlijk niet zo goed uitkomt om zelf voor te lezen. Bovendien hoort het jouw stem, met de bekende intonaties die het van je gewend is.

Een paar jaar geleden heb ik een voorlees CD gemaakt voor onze tweeling, toen 5 jaar oud. Nu moet ik gelijk bekennen dat ik handig ben met computers en apparatuur, dus als je dit zelf niet bent, heb je wellicht wat hulp hierbij nodig. Maar echt moeilijk was het in elk geval niet…

Wat heb je nodig om je eigen CD te maken?

  • een headset met microfoon;
  • software waarmee je kunt opnemen (bv. audacity);
  • software waarmee je kunt branden (bv. Windows Media Player);
  • een lege CD in een hoesje;
  • CD label sticker;
  • de favoriete kinderboeken.

Verhalen opnemen

Ik werk zelf met Audacity om opnames te maken. Het is minder complex dan veel andere audio software (minder mogelijkheden ook, maar die heb je in dit geval niet nodig). Je drukt gewoon op de opname toets (die ziet er precies zo uit als je van je oude cassette recorder gewend bent!) en begint met voorlezen. Als het goed is, zie je meteen een geluidsgolf met pieken en dalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je controleren of Audacity je microfoon herkent (ik wil hier verder niet te veel ingaan op technische details – je kunt op de website veel help informatie vinden).

Als je opname gelukt is, exporteer je deze als .wav bestand. Het is handig om onder ‘Mijn muziek’ even een nieuwe map aan te maken met de titel ‘Voorlees CD’ en hierin je bestanden op te slaan. Geef ze een nummer aan het begin van de bestandsnaam als de volgorde waarin je het gaat branden belangrijk is. Daarna neem je het volgende verhaal op.

CD branden en opleuken

Zodra je alle verhalen hebt opgenomen, kun je ze met een eenvoudig programma als Windows Media Player naar een lege CD branden. Zelf gebruik ik Nero, maar dat is niet gratis…

Vervolgens maak je een mooie CD label en hoesje. Dat hoeft dus niet persé uit de printer te komen! Je kunt ook ‘ouderwets’ met pennen en potloden aan de slag. Of zelfs een mooie collage maken. (Overigens zou ik voor de CD label alleen met watervaste pennen of stiften werken, zodat er niets afkomt wat de CD speler zou kunnen beschadigen!). Uiteraard kun je ook foto’s afdrukken of digitale collages maken als je handig bent met je computer.

Het is misschien even wat werk, maar bedenk maar dat het je ook tijd kan uitsparen als je kinderen eenmaal de CD kunnen afspelen!

Let op! Dit soort CD’s mag je alleen maken voor persoonlijk gebruik. Ook voorgelezen verhalen vallen namelijk onder de copyrights van de auteur.

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?