Wat vertel jij je kinderen over Sinterklaas?

  Meningen en Mijmeringen
  ,
  2 reacties

Geloven in Sinterklaas Het Sinterklaasfeest kent een rijke traditie in Nederland. We vieren het uitbundig met liedjes, cadeaus, surprises, verkleedpartijen en snoepgoed. En het mooie verhaal van Sint Nicolaas, zijn paard, zijn knechten, het dikke boek en het verre, verre Spanje.

Geloven in Sinterklaas

Belangrijk onderdeel van deze viering is het geloven in Sinterklaas. Kinderen wordt van jongs af aan het verhaal van Sinterklaas verteld alsof hij nu nog steeds fysiek echt bestaat. Alle volwassenen doen daaraan mee. Desgevraagd horen kinderen van de volwassenen en media dat de Sinterklaas die zij zien, de enige echte is. Dat die man in de rode mantel bij wie ze op schoot zitten, de persoon is die al heel lang leeft en met zijn paard echt over de daken heen rijdt. Tot het moment der ontdekking, soms door eigen vraagtekens, vaak door de kinderen die ‘het’ al weten en niet voor zich kunnen houden.

Iedereen kan Sinterklaas zijn

Op onze school vieren we het Sinterklaasfeest ook, met alle toeters en bellen die erbij horen. Sinterklaas komt op school, we zingen liedjes, strooien pepernoten, geven en krijgen cadeautjes en maken surprises. Het grote verschil is echter dat wij de kinderen vertellen dat iedereen Sinterklaas kan zijn.

Sinterklaas is iemand die andere mensen verrast en verwent zonder dat we weten wie die persoon in het dagelijks leven is (de buurman, je vader of je vriendje). Dit zullen kinderen snel herkennen, omdat zij ook zelf tijdens de Sinterklaasperiode niets liever doen dan zich als Sint of Piet verkleden en verrassingen voor elkaar bedenken. De kinderen weten dat Sinterklaas niet op de manier bestaat zoals de media en de wereld hen doen geloven. Wij vertellen hen, als dat ter sprake komt, dat het een heel groot toneelstuk is waar iedereen in Nederland aan meespeelt.

Ouders schrikken hier soms van en zijn bang dat dit de magie van het Sinterklaasfeest wegneemt. Het is echter onze ervaring dat dit niet het geval is. Vol overgave stort het kind dat net gehoord heeft dat het Sinterklaasfeest een groot toneelstuk is, zich in het feest.

Net zoals een kind kan opgaan in zijn spel of een toneelspel of poppenspel, gaat het ook op in het spel van Sinterklaas. Met echter één groot pluspunt: de realiteit wordt geëerbiedigd en het kind zal zijn vertrouwen in beweringen van de volwassenen kunnen behouden.

Wat denk je zelf?

Een kind dat heeft gehoord dat Sinterklaas een spel is, kan de volgende dag rustig weer vragen stellen over aspecten die het nog niet kan pakken.
‘Hoe kan een paard nou over de daken lopen?’
‘Krijg ik wel een cadeautje want we hebben geen schoorsteen?’
‘Hoe kan Sinterklaas nou bij alle kinderen tegelijk zijn?’

Vaak vragen we wat het kind er zelf van denkt.

Meestal hebben ze er ideeën over en zijn ze daar tevreden mee. Maar wil een kind echt een antwoord van ons, dan krijgt het een eerlijk antwoord: “We doen net alsof. Het is een heel groot toneelstuk waarin we allemaal een beetje Sinterklaas zijn.”

Reacties

  Aantal berichten: 2


  1. Sinterklaas is iemand die andere mensen verrast en verwendt zonder dat we weten wie die persoon in het dagelijks leven is (de buurman, je vader of je vriendje).
    Sinterklaas denkt dat het moet zijn: verwent en niet verwendt!!! Foei foei juffrouw!

    • Pietje Patricia


      Oei, oei, Sint, u heeft gelijk! Ik heb het meteen verbeterd. Ik hoop dat ik nu niet in de zak moet dit weekend. Dat doet u hopelijk niet meer voor spelfouten?

Wil je op dit bericht reageren?