Judith van Wijk interviewt Patricia voor Hip & Hot

  door
  Meningen en Mijmeringen
  , ,
  reageer als eerste...

Interview Hip en Hot met Patricia Ritsema van Eck Judith van Wijk van Hip & Hot Magazine: “Dit is Patricia. Patricia heeft een geweldig spel gemaakt: het Sinterklaassurprisespel. Ik mocht haar interviewen en een kijkje achter de schermen nemen. Kijk je mee?”

Judith: Patricia, vertel eens iets over jezelf.

Patricia: Mijn naam is Patricia Ritsema van Eck. Ik ben 47 jaar, getrouwd met Coen van Vollenhoven en we hebben vier zonen: Tomas (17), Storm (15) en een tweeling Taco en Duco (11).  We wonen in Eerbeek, een prachtige gemeente tussen de Veluwe en de IJssel.

Wat ik doe is moeilijk in een paar regels te vangen. Ik heb een achtergrond in remedial teaching en ben gecertificeerd beelddenkers coach & trainer, ik zit in de redactie van het tijdschrift Educare, ik schrijf en fotografeer graag, doe aan grafische vormgeving en verder ben ik vooral iemand die overloopt van de creatieve ideeën op allerlei gebied.

Judith: Welke sinterklaastradities hebben jullie?

Patricia: Toen de jongens nog geloofden, gingen we altijd naar de lokale intocht van Sinterklaas. Dat is hier met een stoomtrein, dus best spectaculair. Verder mogen ze iedere zaterdag nog steeds hun schoentje zetten. En we vieren pakjesavond.

Judith: Wanneer en hoe heb jij je kinderen verteld dat sinterklaas niet echt bestond?

Patricia: Ze zijn er zelf achter gekomen via klasgenootjes. Als ze me er dan op een bepaalde leeftijd recht op de man naar vroegen, vertelde ik dat ze nu ingewijd waren in ‘het grootste geheim van Nederland’. “Dus Sinterklaas bestaat niet?,” vroegen ze dan. “Nou nee, Sinterklaas bestaat wel. Het is alleen niet één man met een mijter op een schimmel; het is iedereen in Nederland – samen ‘zijn we’ Sinterklaas. En samen houden we het nog even geheim voor de kleinsten, omdat het daarmee voor hun extra leuk wordt. Maar ingewijd zijn is ook leuk: dan mag je schoentjes vullen en bonzen op de deur om de zakken met cadeautjes af te leveren.” En dat deden ze dan ook: vanaf het moment dat de jongens ingewijd waren, mochten ze die taken overnemen. Dat maakte het voor de oudsten ook weer makkelijker om het geheim niet aan de jongere broertjes te verklappen.

Judith: Een surprisespel, hoe kwam je op het idee?

Patricia: Mijn zonen waren de directe aanleiding voor het verzinnen van een Sinterklaasspel. Toen de jongens nog klein waren, was pakjesavond wat mij betreft een diepe teleurstelling. Mijn man en ik deden ons best om leuke, korte gedichtjes te schrijven in Nijntje stijl, maar de jongens konden het geduld niet opbrengen ernaar te luisteren. Ze wilden alleen maar cadeautjes graaien. En ze vonden het nog moeilijker om op hun beurt te wachten. Een hoop zeuren dus en wij met de moed der wanhoop proberen om geduld en begrip hiervoor op te brengen. Kortom, wat de leukste avond van het jaar had moeten zijn, werd een drama.

Omdat ik Sinterklaas het leukste feest van het jaar vind, heb ik toen gezocht naar een manier waarop we het zo konden vieren dat het voor alle leeftijden weer een leuke avond zou worden – dus zonder dat gezeur en gegraai. Ik kon niets vinden wat al bestond en tevens geschikt was voor jonge kinderen. Het dobbelsteenspel viel af, want cadeautjes doorgeven en afpakken is natuurlijk een drama voor kleintjes. Mijn moeder deed me in die tijd een boek cadeau met oud-Hollandse spelletjes en toen ik daar doorheen bladerde viel mijn oog op koekhappen. Ineens viel het kwartje: wat als ik daar op pakjesavond nou taai-taai happen van maak? Ezeltje prik werd schimmeltje prik. Vanaf dat moment kwam er een stroom van ideeën op gang.

Judith: Kun je iets over het spel vertellen?

Patricia: Het idee achter het surprisespel is dus heel simpel: voor je een cadeautje mag uitpakken, voer je eerst een opdracht. Iets liefs, iets geks, iets kunstigs, iets muzikaals – het kan van alles zijn. En soms zit er een surprise-afbeelding op je cadeautje. In dat geval zitten er extra instructies bij voor een spel wat je met z’n allen speelt. Bij de kleine opdrachten wordt trouwens ook altijd iedereen betrokken zodat niemand nog het gevoel heeft op z’n beurt te moeten wachten.

Het was vanaf het begin een succes bij de kinderen. Er werd echt niet meer gegraaid en de pakjes werden ook niet meer gelijk opengescheurd. Het werden juist ouderwets gezellige avonden waar we met veel plezier aan terugdenken. De eerste jaren was het nog wel uitproberen in welke vorm het surprisespel het beste gespeeld kon worden. In het jaar dat we verhuisden op 3 december kwam het idee om cadeautjes met opdrachtstickers te beplakken: puur uit tijdnood geboren! Tussen de verhuisdozen hadden we toch een hartstikke leuke Sinterklaasavond.

In eerste instantie was ik ervan overtuigd dat het Sinterklaasspel na een paar jaar bij de jongens zou gaan vervelen. Ik verzon er weliswaar ieder jaar nieuwe spellen bij, maar het leek me logisch dat ze zelf zouden vragen om een meer traditionele manier van vieren: de gedichten en surprises dus. Dit was echter niet het geval! Hoewel we nu wel lootjes trekken en iedereen voor één persoon een surprise met gedicht maakt, moeten alle andere cadeautjes met surprisespelstickers beplakt zijn; daar staan ze echt op.  Vorig jaar waren we te laat begonnen en op een bepaald moment was de tweeling doodop. Bij de laatste cadeautjes suggereerde ik de opdracht dan maar over te slaan en ze gelijk uitpakken. Er werd diep verontwaardigd gereageerd: dat dus nooit! We hebben toen maar besloten de volgende ochtend de laatste cadeautjes mèt opdracht te doen. Ik kom dus never nooit meer van m’n Surprisespel af en eerlijk gezegd vind ik dat ontzettend leuk!

Judith: Hoe kwam je erbij om het surprisespel online te gaan verkopen en waarom moet iedereen het in huis hebben?

Patricia: Margriet Darwinkel van Happy Family Life heeft me gevraagd of ik het spel wilde uitwerken met haar illustraties en er een commercieel product van maken. We kenden elkaar van een Hartfocus trainersopleiding. Dit was in 2009 en de afgelopen vier jaar is het spel als digitaal product te koop geweest, waarbij iedereen zelf opdrachtkaartjes en spelinstructies moest uitprinten. Het werd gelijk een succes – na 5 december werd ik overspoeld met positieve berichten over hoe leuk het was en wat een verademing dat de focus hiermee verlegd werd van cadeautjes naar samen leuke spelletjes spelen en opdrachtjes doen.

Ondertussen begon ik te dromen van een ‘echt’ spel, want je spullen moeten downloaden en printen is niet ideaal en kost ook meer tijd dan ik zou willen. Bij spelfabrikanten kreeg ik het niet voor elkaar. Daarom heb ik dit jaar besloten om via een voorverkoopactie genoeg geld in te zamelen om het zelf te kunnen produceren. Dankzij de overweldigende support van mijn trouwe klanten is het gelukt om voldoende spellen te verkopen en kon ik het spel laten drukken. De eerste oplage is afgelopen weekend bij de bestellers bezorgd. Hiermee is voor mij een grote droom uitgekomen.

Waarom iedereen het in huis moet hebben? Je moet natuurlijk niets, maar als je – net als ik vroeger – teleurgesteld bent in hoe de avond verloopt omdat je kinderen graaien en zeuren, dan biedt het Sinterklaas Surprisespel waarschijnlijk dé oplossing. Bovendien ben je heel weinig tijd meer kwijt met het voorbereiden van het feest. In deze nieuwe versie met kant-en-klare stickers en surprisekaarten heb je je hele avond binnen een uur geregeld – cadeautjes inpakken even niet meegerekend!. Je hoeft dus ook geen gedichten meer te schrijven of zelf surprises te maken als je hier eigenlijk geen tijd voor hebt. (Maar het kan wel, als je het gewoon ontzettend leuk vindt om dit te doen. Nu de jongens ouder zijn, doen wij dit gedeeltelijk ook.)

Judith: Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Kunnen we nog meer spellen verwachten?

Patricia: Ja, dat is wel de bedoeling. Ik heb een ballonnenspel op de plank liggen waar alleen nog de vormgeving van uitgewerkt moet worden. Ik heb een klok ontworpen voor beelddenkers en ik ben bezig met twee vriendinnen met het ontwikkelen van een serie spellen voor beelddenkers.  Wat Sinterklaas betreft komt er volgend jaar een aanvulling. Ik heb nu in totaal 70 spellen bedacht, waarvan er 18 op surprisekaarten in het huidige spel zitten. Het was erg moeilijk kiezen en er zijn nog meer dan genoeg leuke andere die volgend jaar aan bod kunnen komen. Ik overweeg ook om een speciale set voor grote groepen samen te stellen.

Judith: Heb je nog tips voor ouders met sinterklaas? Iets leuks wat ze kunnen doen, iets praktisch om alles nog beter te laten verlopen?

Patricia: Zorg dat iedereen precies en duidelijk weet wat hij/zij kan verwachten – hoe vaak je je schoentje mag zetten, hoeveel cadeautjes je krijgt en wat dit mag kosten. Sinterklaas is een tijd van veel extra opwinding en prikkels, waardoor ook kinderen die normaal gesproken heel rustig zijn, last krijgen van slechter slapen en drukker gedrag. Als je een kind hebt met ADHD of in het autistisch spectrum is dat helemaal belangrijk, maar dat hoef ik die ouders niet te vertellen. Met Margriet Darwinkel heb ik een aftelkalender en een pakjesavond planner gemaakt die hierbij helpen; beide kun je gratis downloaden van de website. Margriet geeft bovendien een gratis eCursus over stressvrij Sinterklaas vieren. En als je iets leuk wilt doen… eh… het Sinterklaas Surprisespel misschien?! 😉

Judith: Wat hoop jij dit jaar in je schoen te vinden?

Patricia: Dat het spel nu geproduceerd is, is natuurlijk al een enorm groot cadeau. Als ik hier dan nog iets bij mag wensen, dan is een bordje ‘Uitverkocht wegens doorslaand succes!’ eigenlijk wel het mooist cadeau dat ik me zou kunnen wensen…

Patricia werd geïnterviewd door Judith van Wijk, moeder van 3 kinderen, juf in het bijzonder onderwijs en initiatiefnemer van Hip & Hot – de sites die trends voor je spot. Iedere maandag interviewt Judith een webshopeigenaar voor haar facebook pagina Hip & Hot Magazine. Op haar website publiceert ze elke dag een leuke tip: www.hipenhot.nl

Judith van Wijk interviewt Patricia voor Hip & Hot © 2013 - alle rechten voorbehouden.

Zie ook: http://www.hipenhot.nl

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?