Is zwarte piet racisme of niet? Wat vinden jullie?

  Meningen en Mijmeringen
  ,
  1 reactie

Op facebook werd de volgende vraag gesteld:

Is zwarte piet racisme of niet? Wat vinden jullie?

Heb je een facebook account en wil je je mening toevoegen? Dat kan hier…

Ik heb daar wel een mening over en die heb ik daar als volgt verwoord:

Zwarte Piet komt uit een hele oude germaanse traditie toen vrijwel niemand hier ooit nog Afrikaanse mensen had gezien. Ze hadden toen de functie van kwelduivels. Als je als volk dan wit bent, dan zie je er griezelig uit als je niet langer wit ziet (oftewel zwart).

Er bestaan Afrikaanse volken waar ze mensen wit schilderen om duivels of geesten of whatever uit te beelden. Moeten blanken nu massaal gaan zeuren dat zij aan discriminatie doen? Nee toch zeker – laat iedereen het recht op z’n eigen cultuur en tradities!

In deze tijd is Piet zwart omdat hij door schoorstenen klautert – daar word je nu eenmaal niet wit, rood of geel van…

Of je nu wel of niet een facebook account hebt, ik vind het sowieso interessant om te weten wat je vindt. Je kunt je mening uiteraard ook hieronder kwijt…

Reacties

  Aantal berichten: 1


  1. Wat een onzin vind ik dat gezeur over discriminatie ieder jaar weer. Ieder nadenkend mens (zelfs de jonge kinderen) weet toch dat zwarte piet zwart word door het roet van de schoorsteen. Probeer maar eens om niet zwart te worden van schoorsteen-roet.
    Zwarte pieten kunnen alle huidskleuren hebben, alle nationaliteiten, maar door al dat roet zie je dat niet. Alle pieten zijn gelijk. (Dus juist helemaal geen discriminatie, maar juist gelijkheid).

    Ze zijn in dienst bij sint Nicolaas, en worden daardoor knecht genoemd. Dat is ook niet om te discrimineren, maar zo noemde men vroeger een hulp nu eenmaal. (En net zoals men nu geen roe meer in huis heeft, of wimpels, noemt men een werknemer nu geen knecht meer. En wie speelt er tegenwoordig nog met kaatsenballen of een tol met een zweep erbij? Dat zijn gewoon de mooie oude liedjes).

Wil je op dit bericht reageren?