Het best bewaarde geheim van Nederland

  Meningen en Mijmeringen
  ,
  reageer als eerste...

Op een dag ontdekt je kind dat Sinterklaas niet bestaat. Dat het allemaal ‘maar’ een spel is. Hoe voorkom je dat dit moment een grote teleurstelling wordt? Toen mijn oudste zoon erachter kwam dat wij thuis en iedereen op school de Sint wel heel erg aan het ‘helpen’ was, tot en met je aankleden als goedheiligman aan toe, was hij hier best ontdaan over. Hoe gingen we hiermee om?

We besloten dit moment van ‘de waarheid’ te zien als een moment waarop je kind weer een stap naar volwassenheid heeft gemaakt. Een soort inwijding die gevierd moet worden!

Dit hebben we gedaan door hem vanaf dat moment te betrekken bij de geheime handelingen die alleen de ingewijden kennen. Hij mocht de eerste zaterdag langer opblijven en toen zijn broertjes allemaal sliepen, de schoenen vullen. Op pakjesavond mocht hij bonzen op het raam en de pakjes afleveren bij de voordeur, terwijl zijn vader binnen voor zoveel afleiding zorgde dat niemand doorhad dat hij even weg was geweest. Dit allemaal natuurlijk onder de voorwaarde van strikte geheimhouding. Het gaat namelijk wel om het best bewaarde geheim van Nederland!

Een paar jaar later was zoon twee aan de beurt voor de inwijdingsrituelen. Inmiddels zijn ook de jongste zonen bijna van hun geloof afgevallen – van overtuigd believer naar twijfelaars. Helaas zijn er geen kleine broertjes of zusjes meer om Sinterklaas voor te kunnen spelen. Hoe kunnen we er van hen toch een inwijdinsritueel van maken? Daar denken we nog even over na…

Meer lezen over geloven in Sinterklaas?

(Overig geloof ik zelf nog hartstochtelijk in Sinterklaas. Wat mij betreft bestaat hij wel. En het gerechtshof in Den Haag gelooft dit ook…)

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?