Dank u Sinterklaasje

  Meningen en Mijmeringen
 
  reageer als eerste...

Ieder jaar is er wel iemand die een cadeau krijgt, waar hij of zij helemaal niet blij mee is. “Dank u Sinterklaasje?!” Volwassenen zijn gelukkig aardig goed in verhullen van hun gevoelens hierover. De gulle gever leest op hun gezichten blijde verrassing. Niets dat plannen verraadt om dit geschenk zo snel mogelijk op marktplaats te koop aan te bieden…

Voor kinderen is het een heel ander verhaal. Hun gezichten lees je meestal als een open boek. En als moeder (of vader) kun je je kapot generen als de teleurstelling ervan afdruipt.

Zeg eens ‘Dankjewel’

Als kinderen een cadeautje krijgen, dan willen we graag dat ze netjes “Dankjewel” zeggen. Ook als je ze van binnen ziet denken: “Wat moet ik hier nou weer mee?!” Zo’n schuchtere blik, licht trillende mondhoek, schouders iets gebogen want ze voelen de bui al hangen. Moeder sist vanuit haar mondhoek: “Wat zeg je dan?”

In het kinderhoofdje begint nu een reeks tegenstrijdige signalen te zorgen voor kortsluiting in het neurologisch circuit.

Ik wil dit helemaal niet hebben.
Ze verwachten dat ik blij ben.
Moet ik nu lachen? Ik vind het stom.
Dankjewel. Ze wil dat ik dankjewel zeg.
Ik mag niet liegen!
Maar hoe moet ik me nu netjes gedragen?

“Eh… goh… nou… dankjewel” – maar niet van harte.

Bedanken voor iets wat we niet willen hebben, is lastig. Het is niet gemeend, want deze ‘dankjewel’ komt niet uit je hart. En de ander voelt dat, ook al leren we er nog zo lief bij te lachen. Gelukkig kun je ook voor hele andere dingen bedanken als je cadeautjes krijgt!

Oefen met dankjewel op pakjesavond

Sinterklaasavond is de ideale avond om te oefenen met dankjewel zeggen. Maak er gewoon een spelletje van, waarbij je dankjewel zegt vóór je je cadeautjes openmaakt. Kijk iedereen om beurten aan (ze kunnen tenslotte allemaal Sinterklaas geweest zijn) en bedank ze voor… Ja, waar zeg je dan dankjewel voor?

Dankjewel…

  • dat je Sinterklaas viert
  • dat je aan me denkt
  • dat je me zo fijn helpt met m’n huiswerk
  • dat je iedere avond kookt
  • dat je altijd zo opgewekt uit bed komt
  • dat je de hond uitlaat
  • dat je de vuilnis buitenzet
  • dat je bij ons woont

En als je vervolgens je cadeautje hebt uitgepakt en je vindt het echt leuk, dan roep je heel hard: “Dank u Sinterklaasje!”. Maar als je het 3x niks vindt, dan hoef je niets meer te zeggen, want ‘Sint’ zelf is al lang blij dat je hem zojuist uitgebreid bedankt hebt. 😉


Vier je pakjesavond met het Sinterklaas Surprisespel?
Knuffelpietjes zeggen "Dank u Sinterklaasje" voordat ze hun kadootjes openmaken
Dan zou “Dank u Sinterklaasje” een knuffelpietjes opdracht kunnen zijn. In dat geval zit deze knuffelpietjes kaart bij het cadeautje, wat betekent dat je iets liefs doet voor de anderen voor je je pakje openmaakt.


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?