Armoede en rijkdom in spel en speelgoed

  door
  Meningen en Mijmeringen
  , ,
  reageer als eerste...

Sinterklaas tast weer diep in de buidel om alle kinderen het mooiste speelgoed te geven dat hij kan vinden. Helaas leidt al dat dure speelgoed niet vanzelfsprekend tot rijk spel. Wat is rijk spel, en welk speelgoed lokt fantasievol spel uit?

Kinderen leren spelenderwijs omgaan met de wereld. Spel en speelgoed is daarom essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Maar wie speelt? Het kind? De mate waarin het baas in zijn eigen spel kan zijn, bepaalt in hoeverre het kind een actieve, creatieve houding aanneemt. Dat we actieve, creatieve mensen hard nodig hebben is in een wereld waar nog heel veel vraagstukken moeten worden opgelost geen vraag, maar vanzelfsprekend.

Spelen in Nederland

Er zit een jongetje van een jaar of vijf op de grond. Volgens zijn moeder zit hij te spelen. Ik ben op bezoek om te kijken hoe hij speelt, want er zijn problemen op school. Hij weet niet hoe hij moet spelen. Hij is onhandig, zowel motorisch als sociaal. Thuis lijken alle voorwaarden om te kunnen spelen aanwezig: een huis met een tuin, bergen speelgoed, het kind mag met het speelgoed in de kamer spelen en moeder klaagt niet over de rommel. Wat is er dan mis?

Ik kijk naar het jongetje: hij zit midden tussen zijn speelgoed en pakt een apparaatje op. Hij drukt op een knop en beweegt een hendel: een helikopter aan een stang begint met een onaangenaam geluid rondjes te draaien. Met één beweging van zijn wijsvinger zet hij een treintje in beweging. Zonder dat hij er naar kijkt blijft die rondrijden, samen met de helikopter. Nu laat hij mij trots zijn op afstand bestuurbare auto zien. In kort tempo volgen nog een beertje dat je kunt opwinden, een autootje met een vliegwiel en divers rijdbaar spul met batterijen.

Intussen moet hij al het moois manhaftig verdedigen tegen zijn kleine broertje die alles wat beweegt wil pakken. Moeder moedigt hem daarin aan: laat je kleine broertje er niet aankomen dan kan hij zich bezeren … Het jongetje maakt zich meer zorgen over zijn speelgoed dan over zijn broertje.

Spelen aan de andere kant van de wereld

Een ander jongetje, een ander land, andere omstandigheden. Het jongetje speelt al dagen achtereen met zijn trein. De hele tafel is in beslag genomen door zijn spel. De moeder laat hem. Het is de enige tafel in het huis. Hij hoeft niet naar zijn kamer, die heeft hij niet. Het is de enige kamer in het huis. Het huis bestaat uit vier wanden van golfplaat en karton. Het regent al dagen.

De kleine broertjes en zusjes van dit jongetje mogen meedoen. Ze moeten wel voorzichtig zijn, want de trein is kwetsbaar. Hij is van klei en hout. De wielen heeft het jongetje gemaakt van dopjes. De rails zijn van lucifers en het landschap bestaat uit huisjes, poppetjes, boompjes van allerlei materialen. Ik herken stukjes schuimplastic, lapjes, takjes, zaden van bomen. Buiten voor het huisje staat een kasteel van kroondoppen. Als het niet meer regent, wordt het hele treincomplex opgepakt en om het kasteel heen gebouwd.

Als je naar de kwaliteit van het spel kijkt is die van het ‘arme’ kind beduidend veel hoger dan van het ‘rijke’ jongetje. Beide moeders geven de kinderen ruimte. Maar het speelgoed zelf heeft een volkomen andere waarde, en die waarde lijkt omgekeerd evenredig aan het geld dat het kostte.

Wat geef jij aan je kinderen?

Het is misschien moeilijk om los te komen van de glanzende reclamefolders, om het idee los te laten dat je je kind ‘alles’ moet kunnen geven. Bedenk dan dat het mooiste cadeau iets is waarmee het kind lang kan spelen, zoals de houten auto die mijn zoontje eens kreeg. Hij heeft er maanden mee gespeeld… met het labeltje!

Goed speelgoed hoeft niets te kosten. Met liefde, zorg en aandacht voor wat een kind werkelijk nodig hebt bereik je veel meer. Je maakt je kind misschien veel blijer met een doos met paperclips, elastiekjes, schaar, lijm, plakband en een ruime voorraad ongeïdentificeerd materiaal of eens een koffertje met pleisters, verband, gipsverband, operatiehandschoenen en injectiespuiten.

Hou je van knutselen? Van fruitbomenhout zijn prachtige blokken te maken. Zaag de takken in stukjes en zorg dat ze op het platte vlak kunnen staan. Kook ze enige tijd in een pan water. De bast laat dan los en het hout is heerlijk om aan te voelen en prachtig om te zien. Geef er mooie lapjes bij en een paar platte schijven hout voor de daken en kijk eens wat een creatieve bouwwerken er verschijnen.

En een tak van een berkenboom is prima kabouterhout. Zaag de tak in stukjes en zorg voor een recht vlak aan de onderkant, waarop de kabouter kan staan. Voor het neusje gebruik je een zijtakje. Laat die iets uitsteken. Snij met een scherp mes twee vlakjes uit de bast en teken er met een viltstift oogjes in. Nu een puntje voor het mutsje. Dat mag geverfd worden, maar dat hoeft niet. Maak er zeven, dan zijn het de dwergen van sneeuwwitje, of maak ze van groot naar klein, van dik naar dun, of verf aIle mutsjes in een andere kleur…

Het is duidelijk dat er buiten de speelgoedwinkels veel meer speelgoed te vinden is dan er in!


Hopelijk heb je tijd om zelf van die mooie blokken te maken. Maar als dat niet lukt, dan kun je deze en ander natuurlijk, fantasie bevorderend speelgoed o.a. krijgen bij Houtspel.nl.


Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Armoede en rijkdom in spel en speelgoed © 2020 - alle rechten voorbehouden.

Marijke Sluijter is voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Marijke schreef het boek 'Aanraken een levensbehoefte' en ze geeft cursussen over zinvol tekenen met kinderen. Haar nieuwste project is Villa Overvloed, een online leerschool voor ouders en andere opvoeders die bewust hun kinderen willen laten opgroeien in verbondenheid.

Zie ook: http://www.villa-overvloed.nl

Reageer als eerste...

Wil je op dit bericht reageren?