Suikervrije speculaasbrokken

  Gastauteurs, Lekker & Gezond
  ,
  reageer als eerste...

Nanne Hogeland,

Suikervrije speculaasbrokken van Nanne Hoogland Wil je lekker smullen tijdens de Sinterklaas-dagen, maar eet je liever geen suiker en bloem? Deze speculaasbrokken zijn vrij van geraffineerde suikers. Als je glutenvrije havermout gebruikt, zijn ze ook nog eens glutenvrij!

Ik ben dol op de specerijen die in speculaas zitten. Wil je een lekker huisparfum? Bak deze speculaas, daar kan geen spray of geurkaars tegenop.

Je kunt het beslag het beste een nacht in de koelkast laten rusten. Dan worden de smaken wat ‘ronder’. Maar als je niet kunt wachten, dan kun je de speculaas ook direct bakken!

Nodig voor twee grote speculaasbrokken van circa 15 x 10 cm:

  • 1 eetlepel (rijst)melk;
  • 100 milliliter rijststroop (dat staat gelijk aan 130 gram) (te koop bij de biologische winkel, bijvoorbeeld van het merk Horizon);
  • 150 gram havermout;
  • 75 gram biologische roomboter of (ontgeurde) kokosolie;
  • 1 theelepel bakpoeder;
  • ¼ theelepel zeezout;
  • 1 eetlepel arrowroot of maizena;
  • 6 afgestreken theelepels speculaaskruiden;
  • 50 gram amandelschaafsel of grofgehakte, blanke amandelen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vermaal de havermout in de keukenmachine tot meel. Dit kan enkele minuten duren. Heb je geen keukenmachine? Vervang de havermout dan door speltmeel of boekweitmeel.
  3. Smelt in een pannetje de boter of kokosolie met de rijststroop. Blijf roeren. Als het bijna gesmolten is, kun je het vuur uitzetten.
  4. Voeg het bakpoeder, zeezout, arrowroot of maizena en de specerijen bij de havermout in de keukenmachine. Meng door elkaar.
  5. Giet de gesmolten boter en rijststroop bij het havermoutmengsel. Laat de machine draaien tot het een egale massa is.
  6. Giet het beslag in twee porties op de bakplaat. Het beslag kan wat uitlopen tijdens het bakken, dus giet niet te dicht op elkaar en ook niet te dicht op de randen.
  7. Je kunt het beslag wat uitstrijken tot rechthoeken. Bestrooi met amandelen of amandelschaafsel en druk lichtjes aan.
  8. Zet de bakplaat in de oven en bak 20-25 minuten tot de randjes lichtbruin zijn. De speculaasbrokken worden pas knapperig als ze zijn afgekoeld.

Laat afkoelen op de bakplaat, breek in grote stukken en serveer op een mooi schaaltje. Smullen!

Dit recept krijg je van Nanne Hogeland. Nanne’s grote hobby is koken. De afgelopen jaren ontwikkelde ze veel recepten voor lekkere, zoete taarten zonder suiker. Ze bestelde het Sinterklaasspel via de crowdfundingactie en bleek zelf ook met een crowdfundingproject bezig te zijn bij www.voordekunst.nl. Je kunt haar nog steeds steunen: doneer €25,- en ontvang een gesigneerd exemplaar van haar heerlijke kookboek Zoet zonder suiker

Suikervrije speculaasbrokken © 2013 - alle rechten voorbehouden.

Zie ook:

Be the first to write a comment.

Your feedback