Hutspot zoals tijdens Leidens ontzet

  Lekker & Gezond
 
  reageer als eerste...

Oer-hollands recept, daterend uit het ontzet van Leiden. Het is in de loop der eeuwen wel enigszins veranderd qua ingrediënten, omdat de aardappel (uit Amerika) en de wortel (uit Afganistan) pas later in de lage landen hier gangbaar werden. In 1574 werd de hutspot gemaakt met pastinaken en uien.

(Neem over op het menu werkblad in onze gratis Pakjesavond Planner)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram gesneden uien,
  • 500 gram gesneden wortels,
  • 1 kilo aardappels,
  • 400 gram klapstuk.

Bereidingswijze

Klapstuk aanbraden, water erbij en zolang laten sudderen als de verpakking aangeeft. Aardappels schillen en in stukken snijden. Uien en wortels snijden. Laatste 30 minuten van het sudderen, doe je de aardappelen, ui en wortel bij de klapstuk. Als alles gaar is, klapstuk eruit vissen, de overige ingrediënten grof stampen en klaar!

Hutspot kun je goed een dag van te voren klaarmaken. Warm op 5 december de hutspotpan op op een pan met kokend water (au-bain-marie – dit duurt enkele uren).

Bereidingstijd: 25 minuten

Dit recept krijg je van Oda van Breemen uit Oegstgeest. Oda heeft ruim 12 jaar in Leiden gewoond en maakt altijd hutspot op 3 oktober.

Be the first to write a comment.

Your feedback