Sinterklaasspel met een grote groep

  Algemeen
  , ,
  reageer als eerste...

Vandaag werd ik weer eens gebeld met de vraag: “Is het Sinterklaas Surprisespel ook geschikt voor grote groepen?” Ieder jaar wordt deze wel een paar keer gesteld en het antwoord hierop is een volmondig: “Ja!” Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden…

Kortere spellen, minder kadootjes

 • Kies de kortere spellen:
  Hoe lang een surprisespel duurt, verschilt per spelletje. En met meer mensen heb je daarbij net iets meer tijd nodig. Daarom kun je beter de kortere surprisespellen spelen.
 • Maximaal 4-5 spellen per uur:
  Met een grotere groep kost het meer tijd om iedereen op de goeie plek te krijgen. Ga er maar vanuit dat je per uur maximaal 4 tot 5 Sinterklaasspellen zult kunnen spelen. Hoeveel spellen je in totaal wilt spelen, hangt dan af van hoeveel uur je Sinterklaas viert.
 • Zorg dat je voldoende ruimte hebt:
  Met meer mensen heb je voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen. Zorg voor een ruime locatie; het helpt als je tafels en stoelen aan de kant mag schuiven.
 • Per persoon 1 kadootje is genoeg:
  Bij ieder spel een kadootje? Dan is 1 kadootje per persoon echt genoeg! Je kunt ook eerst de spellen spelen en na afloop iedereen tegelijkertijd kadootjes geven (afhankelijk van hoe belangrijk het is dat iedereen aandacht heeft voor wat er gegeven wordt.)

Is het Sintspel niet te kinderachtig voor de ouderen?

Het maakt echt helemaal niet uit hoe oud iedereen is!
Snoepgoed Estafette tijdens Ouders van Nu beurs
Het Surprisespel kun je met alle leeftijden door elkaar spelen, maar ook bijvoorbeeld als juf of meester met een groep kinderen, als sportcoach met een team van tieners en oudere Sinterklaas fans kunnen ook met hun volwassenen vrienden of collega’s een hoop lol hebben.

Paméla: “We hebben het surprisespel gespeeld met 13 volwassen scouts en we hebben gelachen! Ik wist niet zeker of de opdrachten van de stickers zouden werken maar iedereen zong hard mee met de liedjes en ook zwarte vegen uitdelen gebeurde erg fanatiek.” […]

“De opdrachtkaarten van te voren allemaal doorgenomen en een paar weggehaald waarvan ik dacht dat ze te kinderachtig zouden zijn, alle andere opdrachten zijn heel erg fanatiek gespeeld. Pieten op de nok, zaktrappelen, huilen da’s pas lachen hebben we echt om gelachen. We hebben 2,5 uur gespeeld en degene die aan de beurt was mocht een kadootje voor de volgende uitkiezen.” […]

Gerrie: “We hebben het sinterklaasspel gespeeld met 10 volwassenen en 8 kinderen van 0 t/m 8 jaar. Dit jaar geen gegraai in de zakken en snel uitpakken. Iedereen vond het prachtig om de opdrachten te doen en samen spelletjes te spelen. De cadeautjes werden soms zelfs vergeten!” […]

De spellen zelf zijn van het soort wat veel gebruikt wordt bij workshops en (bedrijfs)trainingen. Ze zijn voor dit spel natuurlijk wel in de Sinterklaas sfeer geschreven.

Oordeel zelf!

Dit gezegd hebbende: er zijn toch altijd mensen die het Surprisespel wel kinderachtig vinden. Ik kan dit in elk geval niet voor je beoordelen. Downloaden daarom deze pdf met voorbeelden van spellen die geschikt zijn voor grotere groepen:

GroteGroepen-Sintspellen-vs2015.pdf
(inkijkexemplaar – printen niet mogelijk)

Mocht je verder nog vragen hebben over Sintspellen spelen met grote groepen, neem gerust even persoonlijk contact met me op!

Pietje Patricia

Schoentje vullen met... ja wist ik het maar

Volle schoen!
Oh kom er eens kijken
Wat er in mijn schoentje zit
Alles gekregen
Van die lieve Sint!


Be the first to write a comment.

Your feedback