3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Maak met Sinterklaas een einde aan slavernij

Veel van de Pietendiscussie gaat over slavernij van 200 jaar terug. Dat was natuurlijk allemaal echt verschrikkelijk, maar feit is dat we het niet meer kunnen terugdraaien. In deze tijd is er echter ook sprake van slavernij. Het ziet er misschien wat anders uit dan toen, maar dat maakt het zeker niet minder verschrikkelijk.

St. Nicolaas – de bisschop van Myra – was volgens de overlevering een bevrijder van slaven. Met ons huidige Sinterklaasfeest vieren wij wie hij was en wat hij voor de wereld heeft betekend. Misschien kunnen we dit jaar eens extra opletten of alles wat we kopen in het kader van zijn feest op z’n minst slavernij-vrij geproduceerd is.

Slaafvrije chocola

Om te beginnen kun je opletten wat voor snoepgoed je in huis haalt. Met name in de chocolade industrie zijn er veel foute praktijken.

Tony Chocolonely'ss Sinterklaas chocoladeletters Het is helemaal niet moeilijk om mensvriendelijke chocolade te vinden. Fair Trade Original en Verkade maken duurzame producten.

De Nederlandse kampioen van slaafvrije chocola is natuurlijk Tony’s Chocolonely – en die heeft gelukkig ook Sint en Piet versies van hun repen.

Speelgoed: de ver-van-m’n-bed-show?

De overgrote meerderheid van het speelgoed wordt in China geproduceerd. Daar kunnen we zo langzamerhand ook bijna niets meer aan doen. Zelfs als je duurzaam dicht bij huis zou willen produceren, dan heb je tegenwoordig eigenlijk geen fabrieken meer in de buurt die nog kunnen maken wat je wilt. In elk geval niet voor een betaalbare prijs. Dus … ik beken … het blik waarin het Sinterklaas Surprisespel zit, komt uit China…

Nu is de ene fabriek de andere niet en ook in Azië is men druk bezig zich meer en meer te conformeren aan menselijke normen en waarden voor wat betreft arbeidsloon, arbeidsuren en de minimum leeftijd waarop je in de fabriek aan het werk mag. Want spellenmakers zoals ik willen graag dat wat we afnemen uit het verre oosten in elk geval door onze eigen beugel kan. En om van ons gezeur af te zijn (en hopelijk omdat ze het eigenlijk ook best een goed idee vinden) krijgen de werknemers het steeds beter.

Helaas kun je dit aan de verpakking van poppen, knuffels en autootjes nog niet zien. Van sommige uitgevers kun je dit soort informatie terugvinden, maar feitelijk moet je er in de meeste gevallen maar op vertrouwen dat we je met z’n allen niet lopen voor te liegen…

Wat heb je over voor duurzame kadootjes?

Vuistregel:
Als het zó goedkoop is dat je denkt “Dat kan niet waar zijn!” dan zal het inderdaad vast niet waar zijn dat het duurzaam en eerlijk geproduceerd is.

Ik hoef de winkels niet op te noemen die verdacht zijn. Die ken je zelf ook wel…

Als je je kind liever niet gelukkig maakt met speelgoed waar andere kinderen voor misbruikt zijn (kinderarbeid, slavernij), dan zul je waarschijnlijk wat dieper in de buidel moeten tasten. Duurzame producten zijn namelijk gemaakt met o.a. eerlijk arbeidsloon en milieu-verantwoorde grondstoffen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet iets leuks kunt krijgen voor een schappelijke prijs.

Webshops die duurzaam geproduceerd speelgoed verkopen

Gelukkig zijn er ook webshopeigenaren die zich hard maken voor verantwoord speelgoed en hun best doen goede producten in te kopen. Hieronder volgt een lijst van winkels waar je met een gerust hart je Sinterklaas inkopen kunt doen:

Deze lijst is slechts het begin. Als je andere webshops weet, zou je dit dan willen melden in de reacties? Ik zal deze dan toevoegen aan de lijst. Dankjewel!

Pietje Patricia

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Marianne: "Wij kregen drie Pieten op bezoek die een envellop bij zich hadden waar opdrachten in zaten, dat waren diverse spelletjes van jou. Na ieder spel was er dan als beloning of een cadeautje of wat lekkers. Op die manier hebben we het feest over een paar uur kunnen spreiden, dat was erg leuk en ook heel ontspannen en bleef er ook nog tijd over om met de cadeautjes te kunnen spelen."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Het Sinterklaas Surprisespel viert een avondje Sint op een heel nieuwe manier, waarbij er echt AANDACHT is voor elkaar. Ik ben fan!"
Inge Schilders - bedenker van Kleine Avonturen

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...