3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Zwarte Pieten verstoppertjesspel

Heb je ook zo’n haat-liefdeverhouding met kleurplaten? Ze zijn heerlijk om kinderen tot rust te brengen, maar killing voor hun creativiteit. Is er een combinatie mogelijk?

Jazeker wel!

Wil je een creatieve boost voor je kinderen, orde in het hoofd en rust thuis of in de klas in deze chaotische feestmaanden? Speel dan het ZwartePieten Verstoppertjesspel. (Juffen en meesters: oefen het even voor je ermee in de klas de mist in gaat!)

Teken op een groot vel papier of het schoolbord (of het digibord) een cirkel, draai een paar rondjes zodat er een stevige rand ontstaat en zwalk dan binnen de cirkel alle kanten uit, kriskras door elkaar, in één doorlopende lijn. Je hebt nu een wirwar van lijnen in een cirkel.

Vertel aan de kinderen dat alle Zwarte Pieten zich verstopt hebben. Vraag of zij ze kunnen vinden. Als niemand een Piet ziet, vraag je hen of ze een muts zien. Ja? Laat dan aanwijzen waar.

Die muts teken je op de aangewezen plek (lijn volgen en inkleuren). Zet onder de muts de ogen en de mond. Nu zie je opeens de rest van het hoofd, een kraag, misschien een arm of een been. Laat de kinderen maar aanwijzen terwijl jij inkleurt (of het digibord bediend). Als ze het spel snappen laat je hen natuurlijk helpen.

Blijf zoveel mogelijk binnen de vlakken, maar teken erin of eraan wat je nodig hebt: een veer, knopen, een roe. De Pieten hoeven niet compleet te zijn, sommige Pieten zie je maar gedeeltelijk.

Als alle Pieten gevonden en getekend zijn maak je het af door de cirkelrand mooi te maken en alle lijnen die je niet nodig had weg te kleuren met dezelfde kleur die je gebruikt hebt voor de opzet.

Nu kunnen de kinderen zelf hun eigen zoek- en kleurplaat maken, voor zichzelf of voor elkaar.

Dit zoek- en kleurspel is in tijden van drukte heel zinvol: het kind oefent zich om ordening aan te brengen in de chaos en zich te midden van de veelheid van indrukken tot rust te brengen.

Hele fijne Sinttijd toegewenst!

Deze tekentip krijg je van Marijke Sluijter, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Marijke geeft een gratis nieuwsbrief uit over zinvol tekenen met kinderen waar je je voor op kunt geven op zinvoltekenenmetkinderen.nl.
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Micha ter Horst: "Gistermiddag/avond voor de eerste keer het Sinterklaas surprisespel gespeeld. Het voorbereiden ging heel soepel. Van te voren nog de cadeautjes van de gasten laten stickeren en toen waren we er klaar voor. Wat was het leuk en wat hadden we een lol. Iedereen ging zwart naar huis en met leuke herinneringen. Echt super! Een aanrader. Volgend jaar weer dus."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit spel mag niet ontbreken in een gezin dat bewust en waardenvol met elkaar wil leven en ook veel plezier wil beleven. Superleuk en verademend om zo Sinterklaas te vieren!"
Margriet Darwinkel - Happy Family Life

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...