3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

WILD rijmen en dichten

Sinterklaas was vorig jaar bij een groot gezin met 1 klein meisje van 6 en 6 opgroeiende pubers en jong volwassenen. Die kwamen weer met vriendjes en vriendinnetjes en zo kwam het dat samen met de vader en de moeder en opa en oma het huis vol zat.

Samen hadden ze de erwtensoep gemaakt en oma bracht haar heerlijke zelfgebakken speculaas mee voor bij de wederom zelfgemaakte warme chocolademelk met verse (echt heerlijk romige) slagroom!

Sint had voor iedereen een passend cadeau uitgezocht. Er zijn namelijk creatieve en muzikale kinderen, en ook technische en ‘lees’ kinderen. Sint had er allemaal rekening mee gehouden.

Bij het uitpakken hadden ze samen bedacht dat het leuk zou zijn om ‘wild’ te dichten.

De spelregels zijn als volgt:

 1. De eerste persoon die een cadeau mag uitpakken maakt 1 of 3 rijmregels.
 2. Dit wordt opgeschreven op een groot vel door iemand die natuurlijk gewoon meedoet. Dit Sintfeest was het de oudste dochter.
 3. Degene die het cadeau heeft uitgepakt, mag de volgende dichter en uitpakker kiezen.
 4. Die vervolgt het gedicht met 2 rijmregels. (zo krijg je steeds dat iemand een tweede rijmregel maakt en dan weer een eerste. De volgende moet dan weer vervolgen op de eerste rijmregel…)
 5. De volgende doet dat ook weer met twee regels en zo ga je door.
 6. Aan het eind laat je de laatste persoon met 1 regel of met 3 regels (zie begin) afsluiten.
 7. Dan leest de schrijvende persoon het gehele gedicht voor.

Pret verzekerd! En uniek!

Varianten:

 • Je kunt een volgend persoon ook kiezen op een volgende manier:
  Je kijkt naar het cadeau wat je hebt gekregen en zoekt iemand uit wiens naam begint of eindigt met de eerste of laatste letter van het cadeau…

 • Ook leuk is om het gedicht eens van onder naar boven voor te lezen!

Sacha Grootenboer weet dat leren van het leven een hoofdrol speelt in je bestaan. Als je speelt, ontdekt en leert met wat er al is, aangevuld met materialen die je talent aanspreken en je eigen ontwikkeling vormen, dan ligt een gelukkig leven in het verlengde. Op haar webwinkel www.opzijnplek.nl. verkoopt ze materialen voor duurzaam opgroeien. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Sacha…
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Gerda de W.: "Patricia, het was weer een ge-wel-dig feest, enorm genoten van PIP, taai-taai happen en alle andere opdrachten. Dankjewel!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"De Sinterklaas Surprisespellen werken op de lachspieren en dat geeft een ontspannen sfeer. De focus ligt daardoor op het samen zijn en minder op de pakjes. Sinterklaas is weer ons leukste feest ooit!"
Mireille Mettes - bedenker van MIR methode

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...