3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Schoorsteenpietjes spelen met vuur

Spelen met vuur is spannend, tegelijkertijd geeft rust en leert het je heel voorzichtig en aandachtig te handelen. Hoe houd je een vuurtje brandend? Het is een spel met alle elementen. Er is lucht voor nodig en natuurlijk hout en vuur. Dat zijn de elementen die het vuurtje laten branden. Het vuurtje wordt gedoofd met de aarde en water, en zo is de elementencirkel weer rond.

Je leert kinderen op een veilige, coöperatieve en vooral speelse manier met vuur om te gaan met ’t schoorsteenpietjesspel…

Je speelt het zo:

  • De kinderen zitten in een kring.
  • Een kurk wordt in brand gestoken en doorgegeven. Voorzichtigheid en kalmte is geboden bij het doorgeven, zo blijft het vlammetje branden. Maar voor hoelang?
  • Degene bij wie de kurk dooft, trekt een schoorsteenstreep op het gezicht. (Eerst even voelen of de kurk niet te heet is!)

Het is nog een hele kunst om zonder zonder schoorsteenstrepen door het leven te gaan… Wie blijft er zo lang mogelijk een schoon pietje?

Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of tien. Bovendien werkt het voorzichtig concentreren op de vlam als een meditatie.

Deze tip is eerder gepubliceerd als ‘Zebra’ spel in het katern van Educare nr. 1, 2011. Je kunt het ook gebruiken als variatie op het Schoorsteen Pieten onderdeel in het Sinterklaas surprisespel.

Dit spelidee krijg je van Marien van Os, docent kinderyoga uit Culemborg. Marien kent allemaal leuke bewegings- en ontspanningspelletjes voor kinderen en schrijft hierover op haar website www.yokidoki.nl. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Marien…
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Ingrid: "Vandaag hebben we het spel gespeeld met de hele familie. Er was nog 1 gelovige bij. We hebben ontzettend gelachen met de snoepgoedrace, het toetjesspel en het liedjes-hakken. De quiz leerde ons zaken die we nog niet wisten. En na afloop kreeg iedereen, van opa en oma tot het kleinste nichtje een pietendiploma. Voor herhaling vatbaar."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Ontzettend leuk spel!
Ook heel geschikt om een kinderfeestje mee te organiseren."

Martine Bakx - eigenaar van Verkleedwinkel Artoek

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...