3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Schoorsteenpietjes spelen met vuur

Spelen met vuur is spannend, tegelijkertijd geeft rust en leert het je heel voorzichtig en aandachtig te handelen. Hoe houd je een vuurtje brandend? Het is een spel met alle elementen. Er is lucht voor nodig en natuurlijk hout en vuur. Dat zijn de elementen die het vuurtje laten branden. Het vuurtje wordt gedoofd met de aarde en water, en zo is de elementencirkel weer rond.

Je leert kinderen op een veilige, coöperatieve en vooral speelse manier met vuur om te gaan met ’t schoorsteenpietjesspel…

Je speelt het zo:

  • De kinderen zitten in een kring.
  • Een kurk wordt in brand gestoken en doorgegeven. Voorzichtigheid en kalmte is geboden bij het doorgeven, zo blijft het vlammetje branden. Maar voor hoelang?
  • Degene bij wie de kurk dooft, trekt een schoorsteenstreep op het gezicht. (Eerst even voelen of de kurk niet te heet is!)

Het is nog een hele kunst om zonder zonder schoorsteenstrepen door het leven te gaan… Wie blijft er zo lang mogelijk een schoon pietje?

Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of tien. Bovendien werkt het voorzichtig concentreren op de vlam als een meditatie.

Deze tip is eerder gepubliceerd als ‘Zebra’ spel in het katern van Educare nr. 1, 2011. Je kunt het ook gebruiken als variatie op het Schoorsteen Pieten onderdeel in het Sinterklaas surprisespel.

Dit spelidee krijg je van Marien van Os, docent kinderyoga uit Culemborg. Marien kent allemaal leuke bewegings- en ontspanningspelletjes voor kinderen en schrijft hierover op haar website www.yokidoki.nl. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Marien…
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Eefje: "Ik wil je even bedanken voor het geweldige spel. De kinderen hebben zich zo vermaakt met de spellen dat ze soms vergaten dat er ook nog kadootjes waren!! Echt super! En dus was het voor ons, als volwassenen, ook echt leuk. Volgend jaar doen we het gewoon weer zo."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Als jij dit jaar een keer een echt leuke, ontspannen en gezellige pakjesavond wilt - dus zonder gegraai, gezeur en ongeduld - koop dan het Sinterklaas Surprisespel. Echt, ik gebruik het nu zelf een aantal jaar en het is super leuk. Je hoeft geen surprises te maken, maar je maakt van het uitpakken van de kadootjes een spel. Het kost je 20 euro en dat is het echt meer dan waard. En je kunt het ieder jaar opnieuw spelen...
Jeroen de Jong - De Praktijkvader

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...