3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Rust in het hoofd met dit Sinterklaas tekenspel

Tekenen van de liggende acht (lemniscaat) is heerlijk rustgevend. Het is een beweging die we ook maken bij het wiegen. Bovendien bevordert het de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft. Door liggende achten te tekenen komen kinderen weer in balans in tijden dat ze een overload aan prikkels te verwerken krijgen, zoals in de sinterklaastijd. En je kunt er tegelijkertijd een leuk spelletje van maken…

Wie ziet, wie ziet, de Sint en Piet?

Sint en Piet in de liggende acht

Wat je nodig hebt hiervoor zijn grote vellen papier (minimaal A3) en dikke kleurpotloden die van tevoren goed geslepen zijn.

  • Laat de liggende acht in één grote, rustig doorgaande beweging tekenen, almaar doorgaand, tot de kinderen rustig worden. Zorg zelf ook voor rust door zacht en langzaam te praten en stil te zijn. (Ook in je beweging verstillen). Je ziet aan de kinderen wanneer het genoeg is doordat de kinderen uit zichzelf stoppen met tekenen.
  • Laat de kinderen dan de ene kant van de acht vullen met één doorgaande meanderende lijn die overal rond is en nergens rechte stukken heeft, die alle kanten opgaat, kris kras door elkaar, soms groot en soms klein.
  • De andere kant mag gevuld worden met één doorgaande lijn die overal recht is en nergens rond, ook kriskras door elkaar en uit zowel lange als korte stukken bestaat.
  • Dan komt het spannendste gedeelte: Kijk bij de ronde lijnen of je er Zwarte Pieten in kunt vinden, en bij de rechte lijnen Sinterklaasjes en laat ze die inkleuren.

Kinderen die er moeite mee hebben kun je helpen door eerst de mijters op te zoeken en daar een kruis in te zetten. Eronder zet je de ogen, de neus en de mond. De rest van sinterklaas wordt dan al zichtbaar: de baard teken je onder het gezicht, de mantel zie je al tussen alle lijnen verschijnen. Door mijter en mantel in te kleuren verdwijnen alle lijnen die je niet nodig hebt vanzelf.

Wil je nog wat meer voorbeelden? Ellen Wolters van Tekenpraktijk de Innerlijke Wereld fotografeerde de tekeningen van haar leerlingen…

Veel plezier!

Deze tekentip krijg je van Marijke Sluijter, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Marijke geeft een gratis nieuwsbrief uit over zinvol tekenen met kinderen waar je je voor op kunt geven op zinvoltekenenmetkinderen.nl. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Marijke…
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Natasja K.:"Na een aantal mislukte pakjesavonden had ik de hoop eigenlijk al opgegeven. Uiteindelijk sloegen we pakjesavond zelfs over. Onze zoon werd erg hyper van alles rondom de Sinterklaas en dan kan je erop wachten tot de spanning hem te veel wordt en hij ontploft.

Toen ontdekten we jouw surprisespel. Het gaf me de perfecte handleiding hoe ik een pakjesavond kon plannen die bij ons allemaal in de smaak zou vallen. Ik koos de makkelijke, snelle spelletjes want dan zat er vaart in de avond. Na afloop was iedereen tevreden en voldaan. Geen stress of ontploffingen.

Ik denk dat het Surprisespel zo effectief is omdat het de aandacht verlegt van de kadootjes naar de spelletjes. Daardoor worden de kinderen ook betrokken bij de pakjes van anderen. Voor drukke kids die het wachten moeilijk vinden en weinig geduld hebben, is dit een uitkomst. We gaan dit jaar dus zeker weer het Surpisespel gebruiken!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Het Sinterklaas Surprisespel viert een avondje Sint op een heel nieuwe manier, waarbij er echt AANDACHT is voor elkaar. Ik ben fan!"
Inge Schilders - bedenker van Kleine Avonturen

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...