3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Pietje met een brilletje

door Marijke Sluijter

Hulp bij verhitte debatten, luisterluiheid en lange tenen, gebaseerd op een Oud-hollands kringspel. De pietendiscussie kan wel een frisse kijk gebruiken.

Zet je bril op!

Brilletje om door te kijken...Ik heb een brilletje om door te kijken,
welk Pietje mij het best zal lijken
en als ik jou dan heb gevonden,
zeg ik (naam/Pietje) dans met mij!

Refrein:
Tralala, lala, lalalala, etc. (zelfde melodie als couplet)

Als de omstandigheden veranderen, passen tradities zich aan.

Luisteren, rekening houden met elkaars gevoelens, afstemming, instemming en creativiteit zijn hierbij nodig. Dat ontbreekt vooralsnog aan de Pietendiscussie die meer op een partijtje moddergooien dan op een constructieve dialoog lijkt.

Voor de ruziënde partijen heb ik daarom twee tekenspelletjes ontwikkeld. Eén spel om te ontspannen en je creativiteit wakker te maken en een coöperatief tekenspel om te leren samenwerken en rekening te houden met ieders lange tenen.

Leren samenleven begint in de kleuterklas

En dan is er ook nog het klassieke kringspel. In oud-hollandse kringspelen leerden kinderen spelenderwijs allerlei vaardigheden:

  • luisteren,
  • samenwerken,
  • afstemmen,
  • rekening met elkaar houden
  • en resultaat behalen.

In de pietendiscussie lijken al deze typisch Hollandse vaardigheden verloren geraakt. Tijd voor een revival…

Hoe kom ik aan de spelletjes?

Van 1 t/m 5 december vind je deze hier in de virtuele schoen.

Juffen en meesters kunnen alle drie de spelletjes in de klas doen. De spelletjes zijn ook geschikt voor wie Sinterklaas viert volgens de spelregels van het Sinterklaas Surprisespel. Bedenk wel dat het kringspel leuker is naarmate de groep groter is.

Deze tip krijg je van Marijke Sluijter, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Marijke heeft een gratis e-cursus over zinvol tekenen met kinderen waar je je voor op kunt geven op zinvoltekenenmetkinderen.nl. Ze schreef al eerder voor deze website. Klik hier voor meer tips van Marijke…

€10,- korting op Marijke’s eBook Educreation

Waar Educreation over gaat kun je hier lezen. Het boek is in eerste instantie vooral bedoeld voor mensen die professioneel werken met kinderen in de groepen 1 t/m 5 van de basisschool.
Leuke actie: Educreation

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Wies: "Het was een zeer geslaagde avond. De balletjes van oranje waren een groot succes, om alle malle pietjes hebben we erg gelachen en we hebben uit volle borst meegezongen met de liedjes. Dat ze ook nog het kadootje mochten uitpakken werd zo nu en dan bijna vergeten. Al met al zijn we met zijn vieren bijna 3 uur bezig geweest en heel veel lol gehad!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Als jij dit jaar een keer een echt leuke, ontspannen en gezellige pakjesavond wilt - dus zonder gegraai, gezeur en ongeduld - koop dan het Sinterklaas Surprisespel. Echt, ik gebruik het nu zelf een aantal jaar en het is super leuk. Je hoeft geen surprises te maken, maar je maakt van het uitpakken van de kadootjes een spel. Het kost je 20 euro en dat is het echt meer dan waard. En je kunt het ieder jaar opnieuw spelen...
Jeroen de Jong - De Praktijkvader

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...