3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

De zak van Sinterklaas – hoe ga je ‘m vullen?

Sinterklaas is weer in het land en de zak moet gevuld. Heel veel ouders vragen zich af wat ze moeten kopen voor hun kroost. De kinderen weten het meestal wel: in menig gezin zijn lange verlanglijsten gemaakt met plaatjes uit de dikke catalogi die al weken geleden zijn bezorgd.

Wat zetten kinderen op hun verlanglijst en wat kiezen ouders?

Kinderen gaan vaak voor groot, glimmend, felle kleuren, batterijen en vooral wat de vriendjes en vriendinnetjes hebben. Waar kinderen niet op letten is of ze er ook daadwerkelijk mee gaan spelen en of ze er iets mee kunnen. Van mijn kinderen herinner ik me, als we al eens aan zo’n wens voldeden, dat het vaak al kapot in de container lag of werkeloos in een hoek voor de batterijen leeg waren.

Maar wat dan wel?

Het meest belangrijk is natuurlijk je kind: Waar houdt het van en wat kan hij goed.

  • Een enthousiast, extravert kind (vuurtype) zal het meest houden van uitdaging en met een component van samen met andere kinderen. Hij houdt van ontdekken en wil graag de leiding nemen met andere kinderen en de spelregels bepalen. Speelgoed voor buiten zal bij hem zeker in de smaak vallen.

  • Een bedachtzamer kind wat houdt van materie (aardetype) zal iets met zijn handen willen doen en ontdekken, zoals bouwen, puzzelen of knutselen.

  • Een luchttype houdt van fantasie en hem kun je zeker blij maken met fantasiespeelgoed als verkleedkleren en speelgoed waar je een verhaal mee kunt maken in je eigen wereld. Creatieve materialen waarmee een nog nooit vertoont kunstwerk is te maken is voor deze kinderen altijd goed.

  • En het watertype tenslotte, zal houden van speelgoed waarin de emotie en ook samen spelen aan de orde komen. Poppen, speelgoed van zachte materialen, liefelijke leesboekjes en sprookjesachtige knutseldingetjes.

Voor ieder kind kun je dus iets zoeken wat past bij zijn geaardheid, maar even goed is speelgoed bedoeld om kinderen uit te dagen en ervaring op te doen met onbekende gebieden. Juist daarvoor is speelgoed van oudsher bedoeld: spelenderwijs leren, zowel op het gebied van gebruiksvoorwerpen om ouders na te doen als taal en woordenschat (voorlezen) en ruimtelijk inzicht: De bal pakken van onder de tafel, een toren bouwen van blokken op elkaar, de pop in het bedje leggen naast de andere pop en de trein tussen de rails laten rijden…

Dus… gun je kind speelgoed waaraan wat valt te beleven en wat uitdaagt tot nieuw gedrag en nieuwe leerervaringen. Mocht je dan nog wat geld overhouden, Koop dan nog een groot, glimmertje erbij voor de eerste vijf minuten. En ik kan je verzekeren dat het nog een klus is om speelgoed te vinden zonder batterijen!

Veel succes en veel plezier met het vullen van de zak van Sinterklaas. En onthoud dat het leukste speelgoed meestal gratis is: pollepels en pannen, zand en water, oude dozen, hoedjes van papier en krassen onder het tafelblad…

Deze cadeautip krijg je van Tea Adema, gecertificeerd kinder- en opvoedingscoach in Friesland. Tea heeft een eigen website vol leuke tips voor opvoeders: www.kindercoachingfriesland.nl.
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Natasja K.:"Na een aantal mislukte pakjesavonden had ik de hoop eigenlijk al opgegeven. Uiteindelijk sloegen we pakjesavond zelfs over. Onze zoon werd erg hyper van alles rondom de Sinterklaas en dan kan je erop wachten tot de spanning hem te veel wordt en hij ontploft.

Toen ontdekten we jouw surprisespel. Het gaf me de perfecte handleiding hoe ik een pakjesavond kon plannen die bij ons allemaal in de smaak zou vallen. Ik koos de makkelijke, snelle spelletjes want dan zat er vaart in de avond. Na afloop was iedereen tevreden en voldaan. Geen stress of ontploffingen.

Ik denk dat het Surprisespel zo effectief is omdat het de aandacht verlegt van de kadootjes naar de spelletjes. Daardoor worden de kinderen ook betrokken bij de pakjes van anderen. Voor drukke kids die het wachten moeilijk vinden en weinig geduld hebben, is dit een uitkomst. We gaan dit jaar dus zeker weer het Surpisespel gebruiken!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit spel mag niet ontbreken in een gezin dat bewust en waardenvol met elkaar wil leven en ook veel plezier wil beleven. Superleuk en verademend om zo Sinterklaas te vieren!"
Margriet Darwinkel - Happy Family Life

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...